(anketa) Placebo i nocebo efekat - kako funkcionišu?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li verujete u placebo i nocebo efekat?

• Verujem

glasova: 0 0,0%
  • Verujem i uverila sam se

glasova: 2 100,0%
  • Ne verujem

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    2
nema tu šta da se veruje,to je opšte poznat fenomen...
Mozak sam sebe ubedi da nešto treba da izazove neku fizičku reackiju i onda se ponaša kao da se ta fizička reakcija dešava...Ništa to nepoboljšava ili pogoršava stanje organizma,samo daje takav osećaj.Placebo može samo da pomogne stvarno za neke psihosomacke stvari,za sve ostalo može da napravi veću šetu nego korist jer ti misliš da te to leči,ne osćeš simptome...ili bolje da kažem ne primećuješ ih a fizičko stanje ti ostaje isto.
To je kao kad te zaboli zub i umesto da odeš kod zubara da ga popraviš ti počneš da se kljukaš analginima i kafetinima da zamaskiraš bol i pošto te ne boli ne ideš kod zubara a kako vreme prolazi zub sve više propada i na kraju dođe do toga da mu nema pomoći.

nema tu šta da se veruje,to je opšte poznat fenomen...
Mozak sam sebe ubedi da nešto treba da izazove neku fizičku reackiju i onda se ponaša kao da se ta fizička reakcija dešava...Ništa to nepoboljšava ili pogoršava stanje organizma,samo daje takav osećaj.Placebo može samo da pomogne stvarno za neke psihosomacke stvari,za sve ostalo može da napravi veću šetu nego korist jer ti misliš da te to leči,ne osćeš simptome...ili bolje da kažem ne primećuješ ih a fizičko stanje ti ostaje isto.
To je kao kad te zaboli zub i umesto da odeš kod zubara da ga popraviš ti počneš da se kljukaš analginima i kafetinima da zamaskiraš bol i pošto te ne boli ne ideš kod zubara a kako vreme prolazi zub sve više propada i na kraju dođe do toga da mu nema pomoći.
O čemu pričaš ti? Gde stoji da placebo samo zamaskira simtome bolesti?
To je neka tvoja fantazija koje nije ni u čemu utemeljena.

A šta je nocebo? Kako to razumeš?

O čemu pričaš ti? Gde stoji da placebo samo zamaskira simtome bolesti?
To je neka tvoja fantazija koje nije ni u čemu utemeljena.

A šta je nocebo? Kako to razumeš?
Ti baš očajnički želiš da živiš u fantazijama da je moguće lečiti ljude tik-tak bombonicama,šećernim tableticama i sličnim glupostima ako ih prevariš da je to esperimentalni lek za epilepsiju,karcionom ili šta već?
Placeo i nocebo su ista stvar samo deluju suprotno u zavisnosti od toga kako sebe ubediš da treba da ti deluje.To je bukvalno trip.Čvrsto ubediš sebe u to da će nešto imati određeno dejstrvo i onda tripuješ da osećaš to dejstvo.Dejstva nema nikakvog.Sve je u tvojoj glavi.Trip i ništa više.

Ti baš očajnički želiš da živiš u fantazijama da je moguće lečiti ljude tik-tak bombonicama,šećernim tableticama i sličnim glupostima ako ih prevariš da je to esperimentalni lek za epilepsiju,karcionom ili šta već?
Placeo i nocebo su ista stvar samo deluju suprotno u zavisnosti od toga kako sebe ubediš da treba da ti deluje.To je bukvalno trip.Čvrsto ubediš sebe u to da će nešto imati određeno dejstrvo i onda tripuješ da osećaš to dejstvo.Dejstva nema nikakvog.Sve je u tvojoj glavi.Trip i ništa više.
Kada ne može argumentovano, onda ideš drsko i bezobrazno?
Ti živiš u fantaziji, jer očigledno ne znaš o čemu pričaš. Tvrdnje su ti
utemeljene u nerazumevanju teme.

Nocebo efekat je kada se razboliš ili ti se zdravstveno stanje na bilo
koji način pogorša, samo zato što si poverovao u to. Na primer, kampanja
za borbu protiv pušenja je direktna negativna sugestija, ne samo za pušače
već i za ljude u njihovoj okolini. Od onih natpisa i fotografija, mnogi ljudi
mogu zaista da se razbole, pre nego od realno štetnih supstanci u citaretama.

Kada ne može argumentovano, onda ideš drsko i bezobrazno?
Ti živiš u fantaziji, jer očigledno ne znaš o čemu pričaš. Tvrdnje su ti
utemeljene u nerazumevanju teme.

Nocebo efekat je kada se razboliš ili ti se zdravstveno stanje na bilo
koji način pogorša, samo zato što si poverovao u to. Na primer, kampanja
za borbu protiv pušenja je direktna negativna sugestija, ne samo za pušače
već i za ljude u njihovoj okolini. Od onih natpisa i fotografija, mnogi ljudi
mogu zaista da se razbole, pre nego od realno štetnih supstanci u citaretama.
Ja sam uvek drzak i bezobrazan kad neko pokušava da seje netačne i potencionalno opasne zablude na koje može da naiđe neko ko je dovoljno očajan da nasedne na njih i još pluš preko toga se ponaša kao da su te zablude 200% tačne a ne nešto što izvrače iz du5a što nema veze ni sa čim i bazirano je na principu "šta je babi milo to se babi snilo".
Ti kao i uvek projekruješ tvoju sklonost da veruješ u svoje fantazije kao da su realnost na ljude koji se ne slažu sa tvojim fantazijama.

Izvinjama se lepo ali placebi i nocebo su trip i ništa više.Sve se to dešava samo u glavi.Bukvalno mozak fantazira da se nešto dešava i ponaša se kao da se dešava iako se ne dešava.Rađena su klinička ispitivanja,dokazano je.Ne rade ništa fizički.Zato se koristi kad se ispituju novi lekovi da se iskluči koja dejstva dobroljci umišljaju da osećaju a koja stvarno imaju.
Zar misliš da bi neko trošio gomile novca na razvoj lekova ako je moguće dati pacijentu šećernu tableticu,ubediti ga da je pravi lek i čekati da ozdravi?

da nema fizičkih dejstva.Ako imaš dokaze za suprotno ali ono prave dokaže ne ono tipa rekla-kazala slobodno iznesi ili mani da me gnjaviš
Ko tebe gnjavi? Došao si na moju temu da pričaš izmišljotine.
Uzmi nešto pročitaj, informiši se, pa se onda javi da razgovaramo. Za
sada ti gnjaviš i dok ne budeš izneo nešto smisleno, ja više na tebe neću
gubiti vreme.

Back