Andrej Tarkovski

Ima li neko pojma da li u Beogradu postoji neka knjižara u kojoj bi se mogli naći Vajanje u vremenu i Martirolog? Imam u .pdf neki engleski prevod, i u krajnjem slučaju ću to da štampam, ali više bi mi odgovaralo na srpskom...

Ne verujem sta sam sad gledala!
Solaris!
Fenomenalan film!
Inace prvi od Tarkovskog koji sam gledala!
Malo sam umorna, moracu jos jednom da ga odgledam, nisam sigurna da sam uhvatila svaki momenat!
Sjajno!
Najbolji film koji sam gledala u zadnjih godinu dana!

штета што јавни сервис није скоро приказивао филмове андреја тарковског, као обавезну филмску лектиру.
сви његови филмови су визуално савршени, сваки кадар је ремекдело...

Па, рекао си јавни сервис. А, иначе, пре неку недељу је била 'Носталгија' на Метрополису... Изгледа да Метрополис има неки план приказивања филмова који нису амерички, често тамо видим еминентне филмове са других говорних подручја... Наравно, никад не знам кад тачно почињу, па их ретко гледам...

Па, рекао си јавни сервис. А, иначе, пре неку недељу је била 'Носталгија' на Метрополису... Изгледа да Метрополис има неки план приказивања филмова који нису амерички, често тамо видим еминентне филмове са других говорних подручја... Наравно, никад не знам кад тачно почињу, па их ретко гледам...

:( штета, ''носталгију'' нисам гледедао, слабо пратим тв програм.
даво се тарковски и на државној телевизији, још док је небојша ђукелић био уредник филмског програма.

Jao šta bi Tarkovski radio sa 3D tehnologijom, mogu samo da zamislim Dream sekvencu iz Stalkera, mislim da bi našao umetničku primenu za tu novu tehnologiju a ne samo kao vau efekat. Majku mu što neko ne uradi rimejk stalkera u 3d, Može Vudi Harelson da glumi stalkera metjo sam ga na lookalike sa Aleksandrom Kaidanovskim, k'o jaje jajetu na nekim fotkama :) Ono da se ne odstupa mnogo, da ga ko-režiraju Von Trier i Aronofsky a da producira... ma može i Clint, ili Spielberg, da bude gala.
Možda bi ispao smešan jer Harelson nije neki glumac, a možda i zbog režije, a možda i ne bi, worth a shot.

kod mene je ozbiljno shvatanje filma pocelo sa Tarkovskim......posle Stalkera prvi put mi se desilo da gledanje nekog filma u meni proizvede utisak kao posle procitane jako dobre knjige! Gledala sam i njegov diplomski film "Valjak i violina" a potom i ostale...ako postoje filmovi posle kojih covjek vise nije isti onda smatram da su to definitivno filmovi Andreja Tarkovskog. Od tog prvog susreta sa ovim reziserom nekako mi se "slucajno" desavalo da nalijecem na informacije o njemu...cak i da pogledam intervju(jedan od tri) koji je dao jednoj novinarki sa ex Yu-prostora....
Evo za ljubitelje, odgovori na pitanja - izvod iz jednog njegovog susreta sa ljubiteljima njegovog filma koji se desio u londonskoj katedrali Sent Dzejms 1984 god....

- Je li u vasem izboru muzike postojala religiozna, hriscanska pozadina?
T: Svaka umetnost ima religioznu pozadinu.
- Zasto smatrate da umetnost ima religioznu pozadinu?
T: Zato sto ona ne misli logicki, ona ne formulise logiku ponasanja, ona kao da izrazava postulat vere. Ona postulise veru. To jest umetnicku sliku treba primati verom, za razliku od bilo kog logickog rasudjivanja. I vise od toga. Ako recimo Tolstoj za osnovu uzima nekakvu koncepciju, ideju, onda je on svojim stvaranjem, svojom formom, razarao svoju shemu. I vise od toga. Mi uopste ne razumemo, ili se ne slazemo sa koncepcijom, a delo postoji. Ono kao da prevazilazi sopstvenu zamisao, koja se pokazuje nistavna pred tom slikom sveta koju ono prikazuje, i koju mi primamo kao otkrovenje. To jest, umetnost u svakom slucaju postoji, uprkos bilo kakvoj logickoj koncepciji.....
- Koji su vasi omiljeni filmovi?
T: Veoma volim Bresona, Bergmana, Antonionija, Mizogucija, Vigoa, Bunjuela..koga jos...Necu vam reci nista originalno. Ima pet, sest, sedam reditelja.....
- Koji vam se klasicni sovjetski reditelji svidjaju?
T: Pa, divim se onome sto je svojevremeno uradio Aleksandar Dovzenko u svom nemom periodu i u prvim zvucnim filmovima, veoma volim rane filmove Kalatozova, njegov "So Svanetije" je zadivljujuci film. Od klasicnih nabrojao sam sve. Ne volim mnogo Ejzenstajna, cini mi se proracunat, suvise "iz glave"...

Back