Andrej Makin

Lada

Legenda
Poruka
52.229
makine11.jpg


Rođen na jugu srednjeg Sibira 1957. godine, Andrej Makin je savremeni pisac kog u sovjetskoj Rusiji baka Francuskinja odgaja preplićući ove dve kulture. Kao jedno od dece koja su odrastala u sovjetskom režimu, iz detinjstva nosi miris krvi, zastrašujuće prizore gladnih i osakaćenih.
Prilikom služenja vojske u Avganistanu preživeo je eksploziju nakon koje je tri nedelje proveo u komi. Potom se vraća u Rusiju, gde završava filološke nauke na Moskovskom univerzitetu, a onda grabi priliku: zahvaljujući programu razmene profesora, 1987. godine odlazi u Pariz i zauvek napušta rodnu Rusiju. Između ostalog, odlazi jer, kako i sam kaže, nije umeo da ćuti o onome čemu je bio svedok u Avganistanu i Rusiji, a to mu nije moglo doneti ništa dobro.
U Parizu počinje da piše na francuskom, iako ne znajući kako će ga tamošnji izdavači prihvatiti. Uprkos činjenici da ga prva objavljena dela nisu proslavila niti obogatila, 1995. godine objavljuje još jedan roman, Francusko zaveštanje, koji biva nagrađen dvema najprestižnijim francuskim nagradama – „Gonkur“ i „Medisis“.
ako život provodi u Francuskoj, ipak sve svoje stvaralaštvo posvećuje svojoj domovini, preispitujući obe njene strane, a ne priklanjajući se nijednoj. I sam kaže da, kakva god ona bila, Rusija jeste sve što ljudi u njoj imaju, ne pitajući se da li je to dobro ili loše.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.229
Velika strast privlači ruskog sineastu Olega Erdmana da istraži tajnu Katarine Velike. Ko je ona bila? Okrutna rusko-nemačka Mesalina sa nimfomanskim sklonostima? Carica koja ističe svoju „republikansku dušu“? Zavodnica filozofa, bliska sa Volterom i Didroom, Kaljostrom i Kazanovom? Erdman otkriva ličnu dramu Katarine Velike – od njene prve ljubavi skrhane dinastičkim interesima, do tajnog putovanja izvan zastrašujuće istorije. Svojim umešnim pripovedanjem, Makin nas u ovom velikom romanu vodi kroz čitavu njenu biografiju. Uzavrelost evropskog osamnaestog veka suprotstavlja se žestokoj vitalnosti moderne Rusije. Erdmanovo istraživanje tako otkriva istinsku slobodu čoveka u kojoj život i ljubav postaju mogući.
O romanu "Voljena zena"
 

Lada

Legenda
Poruka
52.229
Andrej Makin počinje roman snevanim prizorom našeg Zapada. Maštovita priča koja će nas navesti da odmerimo veličinu svoje otuđenosti.
Likovi pripadaju nekom drugom svetu: zemlji velike beline, u pribrežju reke Amur. U tim predelima tišine, život bi se mogao učiniti isto što i obično kucanje srca, ako svaki pokret duše ne bi doneo njegovo otkriće. Rađa se želja, iz osećajnosti tela kao i iz opštenja sa stalno nuđenom prirodom.
Ljubav nosi miris netaknutih snegova u dubinama tajge.
I odjednom, sve je poremećeno.
Zapad daje znak. Najpre dolazi neki voz, tajanstveni Transsibiric. zatim stiže jedan francuski film, vizija nekog sjajnog života, zov nastanjen velikim događajima i nedostižnim ljudima.
Vrtoglava priča o jednoj ljubavi rođenoj na pribrežjima reke Amur, na obalama dečaštva.
Rekli su o romnu " Dok Amur tece "
 

Top