Analogna fotografija

hvatac_snova

Početnik
Poruka
13
Nisam mogla da nadjem ovu temu, a pokusala sam, zaista. Zanima me bavi li se ovde neko anolognom fotografijom, ja sam skoro pocela, i jako sporo napredujem, s obzirom da imam Zorki 4 i fali mi spulna za film. :( Kakva su vasa iskustva?

Ja imam tatinu Prakticu super tl2 s kraja 70ih koja funkcionise tehnicki...nije neka al dosta za amatera. Jos samo da krenem,stalno planiram al rob sam digitalca iako obozavam analogne. Poznanik skljoca Minoltom X700 i divne su fotke

tu tehniku sad imas na vasarima samo na gomili pa na sta naletis:confused:

Receno mi je da odem na berzu, sad u nedelju, u staklencu, da proverim ima li tamo. :/

Ja imam tatinu Prakticu super tl2 s kraja 70ih koja funkcionise tehnicki...nije neka al dosta za amatera. Jos samo da krenem,stalno planiram al rob sam digitalca iako obozavam analogne. Poznanik skljoca Minoltom X700 i divne su fotke

Analogne fotografije su mi toliko lepse, ne mogu opisati. Doduse, samo jedan film mi je do sada delimicno uspeo. :lol:

Izuzev ove plave linije, sve je poprilicno okej ovde :D
76453_167893313356726_1394906580_n.jpg

Poslednja izmena:
Idi u Staklenac obavezno, bila sam ja pre koji mesec i ima lepa ponuda plus gomila dobrih ljudi koji su upuceni u materiju i voljni da caskaju i pomognu savetima :)
I slazem se, jednostavno analogne fotke imaju neki poseban shmek. Jedan po jedan,ih bre, bice!

Idi u Staklenac obavezno, bila sam ja pre koji mesec i ima lepa ponuda plus gomila dobrih ljudi koji su upuceni u materiju i voljni da caskaju i pomognu savetima :)
I slazem se, jednostavno analogne fotke imaju neki poseban shmek. Jedan po jedan,ih bre, bice!

Divno, jedva cekam, stvarno. U staklencu radi jedan gospodin koga mucim vec mesecima i on mi stalno namesta film :-) Nadam se!

Molim vas za jedan savet
sutra idem u brda pokrivena snegom ponecu kijev 4 nadam se da ce i vreme posluziti za dobru fotografiju ono sto me zanima je korekcija espozicije kod digitalnih aparata je to moguce a kako ja da to izvedem s starim analognim aparatom hvala i pozzz

Analogna fotografija je dobra stvar ali zahteva zaista dobru opremu, veliko poznavanje tehnike fotografije i dobar i pouzdan servis gde će ispucani filmovi biti korektno razvijeni i urađen print.
U nekom postu na ovoj temi si rekla da su ti analogne fotografije lepše, i to si potpuno u pravu. Međutim odabirom prave opreme i vežbom u softverskim programima možeš kvalitet digitalne fotografije veoma blizu primaći kvalitetu analopgne fotografije. Evo kako to izgleda u mojoj izvedbi slikano digitalnom opremom a ti i ostali članovi prosudite sami koliko ove digitalne fotke su blizu analognom šmeku.

IMG10078.jpg

IMG11582.jpg

IMG11609.jpg

...

MIII

meni su tvoji prvi radovi veoma lepljivi za oko

mada na drugoj uočavam tehničke nedostatke oko levih drveta

(loš objektiv - neodmerena post obrada, ај донт ноу - ali, atmosfera je odlična)

a savet za kompenzaciju ekspozicije u datim okolnostima:

možda smanjiti otvor blende

ili

povećati brzinu okidanja

za jednu vrednost

od onoga što je očigledno

:cool:

logično

evo Vam i dva moja тизера, či100 da Vam ne bude hladno oko Srca:

Canon A-1, FD 50mm 1:3.5 Macro + Extension Tube FD 25U, FUJI Superia 800 @ f8 (post proccesing: "sepia" tone + "glow" effect 33%)

S c i n t i l l a by Kahm Blah, on Flickr

Canon AE-1, FD 50mm 1:3.5 Macro + Extension Tube FD 50U, Centuria 200 @ f5.6 (film expired two years before shooting) TEST

For 'A Chance To Watch, Admire The Distance' by Kahm Blah, on Flickr

:bye:

neka Vas Sreća prati, kada ste već toliko ispred nje.

Poslednja izmena od moderatora:
Vidim da dosta ljudi zanima analogna fotografija ja se dugo godina bavim analognom fotografijom... pa reko da dam par saveta pa mozda nekom pomognem... Pa evo ovako prvo bih vam dao savete o tome koji aparate da koristite ako sada tek krecete da se bavite i da vam bude lakse i da sto pre zavolite analognu fotografiju. Ja sam slikao sa skoro svim mogucim aparatima koji postoje od onih koji kostaju 100 dinara pa do onih koji kostaju par hiljada evra... Sto se tice filmova koristio sam 35mm, 6x6, 4x4 i Polaroid nema sta nisam probao. Preporucio bi da za pocetak krenete sa 35 milimetarskim filmom. Sto se tice aparata, procitao sam ovde da se pominje Zorki 4 i Kiev 4... Definitifno legendarni aparati ali smrt za pocetnike to su RF aparati, za one koji ne znaju oni imaju trazilo posebno i negledaju kroz objektiv, takodje imaju i zutu mrlju... dosta ljudi ne zna sta je zuta mrlja nepodese je pre slikanja i slike im ispadaju lose... takodje kod tih starih aparata desi se da sa godinama ta zuta mrlja izbledi i onda jos ako ste pocetnik nema spasa bukvalno cete slikati na srecu pa koja uspe...
Ali sam video da je neko napisao da koristi Praktiku TL2 i Zenit ET Definitivno idealni aparati za analognu fotografiju i za ucenje to su pravi SLR aparati, kada naucite da slikate sa njima poboljsacete i iskustvo u digitalnom svetu... jer su dosta povezani.
Jedan mali savet kada ste napolju i niste sigurni kako da podesite aparat bojite se da ce vam slika lose ispasti ili da nece uspeti... otvor blende stavite na 5,6 i brzinu ekspozicije na 125 i nema da brinete. :D Ima jos dosta toga sto bi rekao ali ne mogu sad sve da pisem...
STA VAS GOD ZANIMA SLOBODNO PITAJTE ME OVDE POKUSACU DA VAM POMOGNEM, OKO IZBORA APARATA, CENA, PROBLEMA KOJE IMATE SA APARATOM ITD...

ja ih vidjao na limundu za neke sitne pare a ima u barajevu neki lik prodaje svasta vezano za analognu. ima i filmove i dozne i hemiju i papir...

- - - - - - - - - -

npr
http://www.kupindo.com/Za-fotoaparate-i-kamere/12817337_FOTOGRAFSKA-DOZNA-TRIVEL

Мфх... мене су оданде најурили кад им нисам платио провизију за нешто што сам продао... барабе... :ljutko:
Од онда, само КП, а тамо месецима већ листам и никако да нађем... ал, ево, јутрос неки испаде од некуд... тако да је то решено...
А ваљао би неки контакт од тог бате...Што се хемије тиче... како изгледа, то сам само на једном месту успео да нађем, али, они ил су нешто љути на мене ил просто неозбиљни па нит имају форму за поручивање, нит цене нит на мејлове одговарају...
А сврби ме да пробам сам да развијем...има овде по граду развијају, машински, а и избор филмова је fuji color i бугарски fuji color... а имам један илфордов црно бели, чека ручно развијање већ... 2-3 месеца... бојим се, пропашће ми...

aj probacu da nadjem tog iz barajeva, ja od njega nisam nista kupovao samo sam ga video na kupindu. e sad imas na trgu republike u staklencu elite foto http://www.bgefoto.rs/usluge/prodaja-filmova/ oni imaju opremu, hemiju, filmove... skeniraju, stampaju bla bla, imaju sve. onda imas isto na trgu ali ne u staklencu nego u broju 3 Hammer Foto, 011/265-3180, 062/824-4114 i 063/244-907 to je udruzenje, oni postoje sto godina i ne znam u kakvom su stanju sad, ali imali su filmove i opremu nekada. ja kupovao od njih neke filmove pre jeno 2 godine. a na kupindu sam video kodak filmove i mislim da imaju ilford za po 500 din.

ove imas tablicu sa vremenima, odaberes film i odaberes developer koji koristis i dobijes vreme

http://www.freestylephoto.biz/film-development-chart

e sad tu postoje neke finese kojima se ja nisam posebno bavio, kako da dobijes sitnije ili krupnije zrno itd. u svakom slucaju bitno je da imas i dobar skener na kraju pa da mozes da doteras neke detalje

- - - - - - - - - -

a ako hoces sam i da izradis fotografije ni to nije problem kada je B&W u pitanju, masina nije skupa i papir mozes da kupis josuvek, kadice, mracna soba, crveno svetlo hemija i neka dobra cica

Е, табела је фина...
Не знам... то за израду слика... ми је још... мушкава идеја... Приоритет би ми био да саберем шта ми треба и мало савладам то развијање... онда, ако научим да сликам до тад, можда и испадне нешто вредно израде... :mrgreen:
А кад тако поставиш тај процес... хехе... делује мотивишуће...:per:

ja sam imao srece da svu opremu, ukljucujuci i filmove, dobijem na koriscenje. mada mozda i nije sreca, vise volim da verujem da sam zasluzijo :mrgreen: ali da nisam lenjstina to bi sve imalo smisla. ispucao sam svega nekolicinu filmova i sam ih razvio, skenirao i imam par ok fotografija. hocu da kazem da nije tako tesko kao sto deluje, bar ne za amaterski nivo, odnosno hobi.

butke21-1.png
ova isto.
e sad ovo je radjeno sa filmom sa krupnim zrnom, ili je ilford 3200 ili kodak t-max 3200. ako bi se probalo sa boljim svetlom i nekim 50-100 asa filmom sigurno bi bile ostrije i cistije ako se to nekome dopada.
kacicu jos neke kad se setim

Back