Analitičari: Predviđanja o oporavku Hrvatske su bajke

gost 191696

Elita
Poruka
16.691
Financijski stručnjaci ne slažu se s najavama hrvatske Vlade prema kojima bi se naša zemlja već sljedeće godine trebala početi oporavljati od recesije, a do 2012. dostići stopu rasta od 3,5 posto.

U analizi predstavljenoj za Reuters oni upozoravaju da će to biti vrlo teško ostvariti bez ozbiljnih i hitnih reformi koje u Vladi nitko ni ne spominje.

Recesija je natjerala Hrvatsku, koja je razvoj u posljednjem desetljeću temeljila na državnim investicijama, turizmu i potrošačkim kreditima, da se još jednom okrene stranom zaduživanju u kojem će ponovno tražiti sredstva prije kraja ove godine, ističu analitičari.......Međutim analitičari procjenjuju da je ovogodišnji pad gospodarskog rasta znatno veći nego što Vlada priznaje - oko 5,5 posto i upozoravaju da se bez ozbiljnijih mjera ne može očekivati tako gladak rast kakav Vlada najavljuje.

Datum objave 23.09.2009 22:42
Zadnja izmjena 23.09.2009 22:42
Pošalji na mail Pošalji na mail Ispiši Komentiraj
Vijesti | Detalji
Analitičari: Predviđanja o oporavku Hrvatske su bajke
Foto: Damjan Tadić/Cropix

Financijski stručnjaci ne slažu se s najavama hrvatske Vlade prema kojima bi se naša zemlja već sljedeće godine trebala početi oporavljati od recesije, a do 2012. dostići stopu rasta od 3,5 posto.

U analizi predstavljenoj za Reuters oni upozoravaju da će to biti vrlo teško ostvariti bez ozbiljnih i hitnih reformi koje u Vladi nitko ni ne spominje.

Recesija je natjerala Hrvatsku, koja je razvoj u posljednjem desetljeću temeljila na državnim investicijama, turizmu i potrošačkim kreditima, da se još jednom okrene stranom zaduživanju u kojem će ponovno tražiti sredstva prije kraja ove godine, ističu analitičari.

Ministar financija Ivan Šuker jučer je predstavio Smjernice ekonomske i fiskalne politike za naredno trogodišnje razdoblje, koje se doimaju vrlo optimistično. Prema njima u sljedećoj bi godini Hrvatska, nakon pada od 4,5 posto u 2009., trebala ostvariti rast BDP-a od 0,5 posto u 2010., 3 posto u 2011., dok bi u 2012. stopa rasta trebala biti 3,5 posto. Proračunski deficit u 2010. trebao bi iznositi 7,3 milijardi kuna, odnosno 2,1 posto stope BDP-a, što je znatno manje od ovogodišnjih 2,8 posto.

Međutim analitičari procjenjuju da je ovogodišnji pad gospodarskog rasta znatno veći nego što Vlada priznaje - oko 5,5 posto i upozoravaju da se bez ozbiljnijih mjera ne može očekivati tako gladak rast kakav Vlada najavljuje.

"Ne vidim kako oni namjeravaju ostvariti taj plan ili bilo kakav plan razvoja ako kriza potraje", rekao je Hrvoje Stojić, ekonomist Hypo Grupe Alpe Adria.

Pogođena padom potražnje u eurozoni i drugim susjednim istočnoeuropskim zemljama hrvatska je industrijska proizvodnja u prvih osam mjeseci 2009. pala za 10 posto, prodaja za 16 posto, a nezaposlenost samo raste, stoji u izvješću. Analitičari upozoravaju da Vlada mora smanjiti rashode, međutim, za to nema političke volje. Ministar financija Ivan Šuker jasno je poručio na sjednici Vlade kako je čak 87 posto rashoda fiksno jer se odnosi na plaće, mirovine i socijalna davanja.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,9,23,,177388.jl

ja ne razumijem sto ne prodaju brione, vrate istru talijanima, krajine srbima i pocjepaju slavoniju zagorje i dalmaciju na tri regije koje bi nekako mogle funkcionisati pod stranim upraviteljima. ovako tesko:mrgreen:
 
ma love oni i ribu, peku strukle i sade nesto voca, povrca i zitarica, ima grozdja, maslina, vina, ulja, imaju i par dobrih brendova ALI im fali organizacija svega toga. hebiga, dok ih nisu otjerali srbi su bili organizatori a hrvati ugl portiri. eto, sad kada je portir,vozac, poljoprivrednik postao direktor,vlasnik ili politicar organizacija bas ne ide najbolje:mrgreen:
 
Drzava koja zaradjuje samo od turizma mora ekonomski propasti.

Cujem da im je Slavonija siromasna kao nama juzna Srbija, da je zapustena i da vlast nije zainteresovana za nju. To su mi rekli Hrvati na forum.hr

hrvatska je u vecim njesrima od nas.

mi im to stalno pricamo ,ali jbga...uvek provlace cinjenicu da su zbog mora i turizma najjaca sila u regionu. osim toga imaju dug od 39 milijardi dolara...,a zarada od turizma im je 7 milijardi evra i po njihovoj racunici...kazu kako ce hrvatska vratiti dug za 10 god:eek:. rvati znaju za stanje u njihovoj zemlji, ali kad je rec o srbiji ,stalno zele prikazati ekonomski i privredni rast u njihovu korist:dash:. samo da bi ''kao'' dokazali da su u boljoj poziciji od nas. ako si primetio stalno trpaju klipove o rvatskom turizmu...sta ti to govori!??
zluradi ''oni'' reci ce to znaci da imamo more, a vi ga nemate...jeste, ali muceni ''oni'' samo se na to oslanjaju, a sta kad se desi :bye::bye:istra, deo zagorja, dalmacija, slavonija!??
''oni'' se zamisljaju da im je rvatska toliko stabilna ,da imaju herca pod.jebavati druge gubitkom teritorija...ni mi nismo bolji, ali oni na rvatsku gledaju ruzicastim naocarima...
taj raj je daleko od njih, tek ih ceka lud'lo:besna:
 
Poslednja izmena:

Back
Top