Ana Kareninja

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Gynphoo

Aktivan član
Poruka
1.345
Nisam procitao ovo delo iz prostog razloga jer mi se ne svidja ta knjizevnost... Ne vidim zbog cega bi ovakvo delo bilo citano i posle skoro 200 godina z:hm: Sta ljudi vide u ovom delu??? To me zanima...

Kakav jadni "argument". Prošle su hiljade godina od kako je napisan "Ep o Gilgamešu", pa je delo i dalje interesantno i aktuelno." Ana Karenjina" je kapitalno klasične književnosti, a ko je toliko glup da ne prepozna njegovu vrednost nema mu pomoći.

Niko da ne stavi komentar na naslov?? :P "Ana Kare(ninja)" kako niste primetili :zstidljivko: inace uzmite u obzir ukuse. Svi smo razliciti. Ali mi ne ide u glavu sto je to obvezni roman za srednjoskolce. Zasto ne bi citali neki sci-fi npr...

Realno gledano, Tolstoj je precenjen pisac, njegova titula plemića je odradila pola posla i ne znači da je kvalitetan zbog popularnosti njegovih dela. Ljudi misle da nešto ima ogromnu vrednost kad dođe po preporuci ili pozitivnoj kritici.
Glupost je ovo što si ti rekao za "matora dela". Uzmi Ilijadu, čoveče

Osobe koje ne cene Tolstojev značaj u književnosti, bez sve sumnje ne znaju šta, zapravo, znači biti značajan u književnosti.
Štaviše, sigurno je da je Tolstoj (i to, upravo zbog Ane Karenjine doprineo književnosti više nego Dostojevski (koji se, primarno bavio mišlju). Možda rame uz rame sa Šekspirom (a i tu su nijanse u pitanju).
A ovo nije po mojim ili kriterijumima nekih kritičara čije sam prikaze čitala, već, po opšte prihvaćenim naučnim normama oblasti koja se zove teorija književnosti.
To sa sviđanjem kod "običnog" čitaoca može, ali ne mora da ima veze. Poštujem svaki oblik bunta i prevrednovanja tradicionalnih vrednosti, ali samo ako iza njega stoje argumentovani stavovi.

Ja ne znam pravila golfa. I, ma koliko gledala (nazreću neke stvari, bez sumnje), dok mi se ne objasni šta se udara kojim štapom, zašto, koliko je to bitno i, najzad, čemu sve to, golf mogu da smatram statusnim simbolom nekih društvenih grupa. A golf to nije, čak i ako ga neki koriste u tu svrhu. Takvim stavom pokazujem samo da ne znam ništa o golfu.

Pročitaj Anu Karenjinu, od toga se raste.

huh, smatram da je poređenje Tolstoja I Dostojevskog stvarno besmisleno..

U potpunosti se slažem, ali samo u kontekstu stava da je svako poređenje besmisleno.
A, činjenicu da je Tolstoj bolji pisac od Dostojevskog je moguće dokazati, štaviše, svesti na matematičku formulu.
Za to je, najpre, potrebno prići obojici bez mladalačke ostrašćenosti kojoj je, bez sumnje, Dostojevski prijemčljiviji.

Tolstojeva pripovetka Crni monah svakome, ma koliko nemao mašte, smestiće Đavola (lično!) u krilo čitaocu. Kod Dostojevskog Ivan Karamazov tek vodi dijalog s njim - dok čitalac to posmatra sa strane.
Na primer...
A sličnih primera ima...za tri transsibirska vagona, najmanje :)

Nisam procitao ovo delo iz prostog razloga jer mi se ne svidja ta knjizevnost... Ne vidim zbog cega bi ovakvo delo bilo citano i posle skoro 200 godina z:hm: Sta ljudi vide u ovom delu??? To me zanima...

Veoma intersantno pitanje, baš u vreme kada se ovo delo obrađuje u školi. Dobar način da ti neko napiše domaći. No, to ovde ne radimo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back