Ana Ivanovic vs. Justine Henin-Hardenne

Ko ce pobediti u ovogodishnjem finalu Roland Garrosa?

• Ukupno glasova
    15
  • Anketa je zatvorena .
Ana je 6. na listi.
Kako me nervira ovaEnan,em je ruzna, em je skroz antipaticna da sam bio tamo u Parizu, uleteo bih na teren i izudarao je sa lopatom, da joj malo doradim lice.
Ana je imala los dan unervozila se, nadam se ce osvoiti neki sledece turnir.
Sve jedno ovo je dosada najveci uspeh srpskog tenisa.

Ивановићева поклекла у финалу „Ролан Гароса”
Белгијанка Енан, најбоља тенисерка света, играла на атомски погон и победила са 6:1, 6:2. – „Било је немогуће супротставити јој се”, рекла је наша играчица

Српска тенисерка признала да је била нервозна (Фото Бета)

Неки тешки ударци морају да се претрпе пре или касније. У финалу „Ролан Гароса” таква је судбина затицала многа велика имена. Ана Ивановић је поклекла у мечу за трофеј на Међународном првенству Француске са 6:1, 6:2. Белгијанка Жистин Енан је играла атомски тенис којем наша тенисерка није могла да се одупре. Почело је како су милионски телевизијски аудиторијум и наши многобројни навијачи на крцатом главном стадиону „Филип Шатрије” потајно и прижељкивали. Ивановићева је повела на сервис противнице, а с њеним разорним форхендом, међу најубитачнијима на свету, расле су и наде да неће да подлегне ни пред амбијентом у којем се нашла први пут.

Белгијанка је, ипак, тек хватала залет. Крила на којима је Ивановићева долетела у финале, величанственом игром и победом над Рускињом Маријом Шараповом, сасечена су јој врло брзо.

Најбоља тенисерка света је заиграла у великом стилу, показујући до танчина комплетност коју у мушком тенису има само Швајцарац Роже Федерер.

Због тога је и једна од најбољих тенисерки свих времена што је на „Ролан Гаросу” потврдила четвртом титулом, а трећом узастопце. У послератном добу само је још Моника Селеш два пута продужила мандат на трону париског турнира за „грен-слем”.

Ивановићева је из меча у меч добијала и снагу и сјај „Титаника”.

У финалу је налетела на санту леда, али ће само злонамерни рећи да је дебаклом завршила на дну. У њеним рукама је завршио утешни трофеј у који су се огледале легенде женског тениса Крис Еверт, Матина Навратилова, Штефи Граф, Селешова, Мартина Хингис.

Губиле су у финалу на врхунцу каријере, понекад исто тако убедљиво као Ивановићева чији је тениски пут, колико до јуче, био у повоју.

Енанова је десети пут играла у финалу неког турнира за „грен-слем”. То је била њена очигледна предност над нашом тенисерком.

Белгијанка зна како „Филип Шатрије” дише у одлучујућем мечу и још једном је из њега изашла непоражена.

Ивановићева је платила данак том неискуству. Питање је да ли би се њихов окршај у финалу на било ком другом такмичењу завршио овако убедљивом победом белгијске играчице.

„Ролан Гарос” је светао део њеног живота који је шибан многим трагедијама. Зачуђујуће је, с обзиром на њену крхку телесну грађу, како у противничка поља ударају громови. У Паризу они бију још јаче.

У рукама наше тенисерке, спутане амбијентом, изјаловила су се и њена најјача оружја, поготово сервис. Само је повремено игром подсетила да је с правом финалиста једног од највећих турнира на свету.

Надиграна је и тактички. У меч је ушла хендикепирана јер није могла да се ослони на тренера Свена Груневалда, који је изузетно заслужан за њен напредак у последње време.

С обзиром да је „Адидасов” човек, није могао да је саветује, пошто обе финалисткиње носе ту спортску опрему.

Енанова је упијала сваки савет свог тренера који јој је био написан на парчету хартије. Био је то приказ слабих тачака наше тенисерке.

– Била сам нервозна, а противница је играла одлично. Можда бих имала какву-такву шансу да сам се концентрисала у другом сету, али сам због великог узбуђења упропастила и свој добар сервис. Препустила сам јој осам гемова узастопно. Искусна Белгијанка је знала како да искористи моје слабости. Руке су ми остале везане. Било је немогуће да дођем до трофеја – признала је Ивановићева која ће на прексутрашњој светској ранг-листи да се помакне са седмог места на шесто, најбоље у каријери. За учешће у финалу припало јој је пола милиона евра.

Енанова је на „Ролан Гаросу” освојила 35 гемова узастопце. Победила је дакле у 17. мечева узастопно, а њена серија је почела пре две године у четвртом колу када је Рускињу Светлану Кузњецову савладала с 2:1 у сетовима.

Пред Белгијанком је на „Ролан Гаросу” редом пало 20 играчица. Само је још пет тенисерки освојило четири и више трофеја: Еверт (7), Граф (6), Маргарет Смит Корт (5) и предратне тенисерке Хелен Вилс (4) и Сузана Ланглен (6).

Pa realno to sam i ocekivala. Mislim da Ana izgubi. Kad sam procitala u novinama sta je sve osvojila Zistin i koliko dugo se smatra profesionalcem, sve mi je bilo jasno. Ali nema veze, mnogo mi je drago da je Ana dogurala do finala, ma devojka je tek pocela sa karijerom. Ko zna koliko ce ona da rastura kad bude dostigla godine i iskustvo kao Zistin.

Back