gost 391595
Buduća legenda
- Poruka
- 35.177
Hipoteza: sve je prisutno istovremeno, ali je naša percepcija ograničena na jedan momenat, koga prati sledeći, bez mogućnosti kretanja unazad, dakle linearni manir percepcije.
Nevezano od ideje večnog vraćanja svega, pa i vašeg života (sve se ponavlja jer je materija konačna, a broj njenih varijanti iscrpan, nužno će se u svemu tome ponoviti i vaš život na identičan način kao sad), kada biste znali da će se predodređeno desiti, da li biste svejedno odabrali da živite svoj život? Da li biste ga živeli baš zbog te nesvesnosti koju pruža linearni manir doživljavanja života? Da li biste ga živeli zbog "sadašnjih trenutaka"?
Ili:
Nisam sigurna, ali čini mi se da je Niče amor fati suprotstavio Šopenhauerovoj negaciji volje, jer je amor fati, iskazana na taj način, zapravo njena afirmacija.
Nevezano od ideje večnog vraćanja svega, pa i vašeg života (sve se ponavlja jer je materija konačna, a broj njenih varijanti iscrpan, nužno će se u svemu tome ponoviti i vaš život na identičan način kao sad), kada biste znali da će se predodređeno desiti, da li biste svejedno odabrali da živite svoj život? Da li biste ga živeli baš zbog te nesvesnosti koju pruža linearni manir doživljavanja života? Da li biste ga živeli zbog "sadašnjih trenutaka"?
Ili:
„Šta, ako jednog dana ili noći demon odluči da vam se prikrade u vašoj najusamljenijoj samoći i kaže: ’Ovaj život kako ga sada živiš i živeo si, moraćeš živeti još jednom i nebrojeno mnogo puta još; i neće da bude ništa novo u njemu, a svaki bol i svaka radost i svaka misao i pogled i sve nesagledivo malo ili veliko u tvom životu vratiće ti se, sve istim redosledom i sekvencom…’ Ne biste li se bacili dole i škrgutali zubima i proklinjali demona koji je ovo izgovorio? Ili biste još jednom doživeli ovaj neverovatan momenat kada biste mu odgovorili: ’Ti si bog i nisam nikada čuo ništa uzvišenije.’”
- Niče„Moja formula za ljudsku veličanstvenost je amor fati: da pojedinac ne želi da ima ništa drugačije, ni u budućnosti, ni u prošlosti, ni u svoj večnosti. Ne samo puko prihvatanje {tereta} neophodnosti, i dalje manje nego ga prikrivati — sav idealizam je lažljivost ispred neophodnosti — već da ga se voli.”
Nisam sigurna, ali čini mi se da je Niče amor fati suprotstavio Šopenhauerovoj negaciji volje, jer je amor fati, iskazana na taj način, zapravo njena afirmacija.