Amerika porazena u Iraku

Vijetnam je ostao unisten, i danas je rupa na karti Indokine. Ko je pobednik?

Toliko je unisten da Evropa uvodi trgovniske barijere od jeftine robe iz Kine i Vijetnama. Amerika ne samo da ima diplomatske odnose sa vladom Vijetnama nego im se slihta (sta bi sa slobodnim izborima i ljudskim pravima?) u ocekivanju da Vijetnam bude protivteza Kini. Mada je ranije bilo velikih problema izmedju dva suseda, a i sada ima sporova, vlada Vijetnama nesto nije spremna da kvari odnose.

Vijetnam je paradigma americkog poraza. Pitaj uostalom Amerikance, mislim nekog od onih 10% malo pametnijih. Ne moras biti veci katolik od pape. A sada se povlaci paralela sa Irakom i kaze se da je u Iraku pocela njihova Teta ofanziva 8-)

Vratimo se na ekonomiju. Evo podataka

Economic review

1. Achievements of some major economic targets

According to initial estimates, the gross domestic product in the first quarter of 2005 increased by 7.2% (as compared to 7% of the same periods in 2003 and 2004), with a 4.1% growth rate in agriculture, forestry and aquaculture production value; an 8.5% growth rate in industry and construction and a 7% growth rate in services.

The 4.1% increase in agriculture, forestry and aquaculture production value in the first quarter is remarkable as compared to last year’s 1.3% increase, which resulted from a robust increase in agriculture production value of 3.8% and 6.1% in aquaculture production value.

Industry and construction sectors combined growth rate in the first quarter is lower than those of 2004 and 2003 mainly because the industry growth rate is lower than that of 2004 due to lower crude oil and power output while the processing industry production value is just the same as that of 2004 first quarter.

The service sector recorded a 7% growth rate, higher than those of the same periods in 2004 and 2003 thanks to steady high growth rates in major service industries, namely trade 7.3%; transports, post and tourism 7.4%; finance, banking and insurance 7.7%, and a notable 11.1% growth rate in hotel and restaurant business sector.

http://www.mofa.gov.vn/en/tt_baochi/nr041126171753/ns050628153332

A sad moderni omladinci mogu da crtaju falusno uzdignute grafikone, cujem da to vole.

Vijetnam jos uvek ne moze da se poredi sa nekadasnjim kolonijalnim izrabljivacima, ali je relativno gledano mnogo razvijeniji i bogatiji nego u vreme kolonijalne uprave. Znaci da se borba za slobodu isplati.

Istocnoazijski komunisti su nepobedivi

vietnam-flag.jpg

Obersturmfuehrer:
onaj Vijetnam gde mali vijetnamci rade 12 sati dnevno za 10 dolara mesecno, a sklapaju americke i japanske televizore?
ih, kakva SILA!

Kako ti tumacis Darvina?
Survival of the fitest.
Azijati su najbolje prilagodjeni globalizaciji jer imaju najmanje prohteve. Rezultat je trgovinski suficit azijskih zemalja. Nekada su i u Juznoj Koreji, Tajvanu i Maleziji samo sklapali komponente. Sad su to tigrovi. Dok Evropa tone u sve dublju krizu, Amerika je sve zaduzenija.
Americke i japanske firme moraju da saradjuju sa lokalnim vladama. Kapital nema domovinu. Ponekad protiv interesa svojih zemalja. Ili cak redefinisu te interese. Pa vidimo da Amerika ne radi nista protiv Vijetnama ili Kine.
A oni su i hteli samo da budu ostavljeni da se sami razvijaju. I to su i dobili. Sto je i trebalo dokazati.

Obersturmfuehrer:
da, jedan od najgorih kineskih poteza...
a google je mogao da bira, ili ce da se plasira na trziseste i pod tim debilnim uslovima, ili nece ni da se plasira...

I izabrao je da se plasira. Pod kineskim uslovima. Sto je i trebalo dokazati.

A propos sake pirinca - saka po saka, planina! Nekad smo se smejali Rumunima i Bugarima, sad ce oni u EU, a mi jok. Mada to ne pogadja mene, koliko vas europejce.
Jel'te pogadja? A smejao si im se priznaj!

Obersturmfuehrer:
ajde cak da dovodemo u pitanje moc amerike...
mi nismo imali ni osnova za takvo razmisljanje, dok amerika ipak jeste...

Aman bre covece o cemu ti pricas?
Amerika je imala osnova. Sa pozicije sile.
Pa Srbi su bili najjaci u SFRJ! Jesi li bar jednom cuo price o onome kreni-stani sto je radila JNA. Znaci i Srbi su imali poziciju sile*
Dakle nije Sloba puk'o sto je imao neko misljenje o Srbima.
Hoces da ti nacrtam kako bih ja dobio rat da sam bio vlast 1991
1. Zgazio bih Hrvatsku pa onda pregovarao
2. Cepio bih se Amerima
Tako je i Tudjman radio, samo obrnutim redosledom.

Paralela izmedju Milosevica i Busha je sto ovaj drugi presenjuje svoje snage kao i onaj prvi. Mada Busha vise porede sa Kajzerom po tom pitanju.

* a sad poziciju sile ima Jocic odnosno Kostunica ovde, cisto zbog onih prebijenih antidrzavnih aktivista.

Pa sad sta je bilo, bilo je - ne mozemo promeniti istoriju, sto je jos jedan razlog da se ne vracamo stalno na ono sto je bilo.
Za razliku od zabrinutih liberalista ja ne mislim da ce ovde biti vecih sukoba u buducnosti jer su ne samo Srbi nego i ostali narodi nesto naucili na onom osnovnom instinktivnom nivou, a i brate umorilo se od ratovanja.

Naravno da malo raspirivanja strasti po netu ne moze biti opasno.

Back