Amerika ili ne pitanje je sad

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
68Mustang428CJ:
Nemam razloga da se zalim. Lepo mi je u Americi, ne zalim za Srbijom i planiram ostati ovde zauvek.

I second this ;)
Ili sto bi rekli oni koji se jos uvek nisu "poamerikanizovali" pozdravljam ovo sto si napisao tj sto si iskren.
Ja isto to kazem, meni je ovde dobro i ne zalim se ( jedina mi je zalba sto mi sporo ide proces za zelenu kartu ) i planiram da ostanem ovde....jeste da me cesto hvata nostalgija za Srbijom i za porodicom tamo, ali neka su zivi i zdravi videcemo se uskoro...nisam bila 4 godine kuci...
Ima jako puno nasih ljudi koji su ovde i tako pljuju po USA ... kao ******, incesti,zlocini, ovo, ono...pa idi kuci onda, zasto si ovde vec 20 godina? ... to me jako iznervira...kao u Srbiji nema pedera i incesta i narkomana i ostalog? Ima, ali je zato ekonomija i zivot 100 puta gori..pa cujem se stalno sa prijateljima i familijom...sve je gore i gore, nema posla, otpustaju ljude, poceli su klinci da pljackaju da bi imali za cigare i da prezive...uzas koji kriminal je poceo tamo..kuma sa dvoje dece ponekad nema bukvalno ujutru hleba a im kupi a radi u veleprodaji non stop ima jedan jedini dan slobodan u celom mesecu..
Cinjenica je da ne moze svako da opstane i da uspe ovde - mnogo je njih doslo i vratilo se posle 6 meseci ili godinu dana jer nisu mogli da izdrze pritisak i tempo zivota ovde...samo hrabri i snazni opstaju...nisu svi ljudi isti.
Ovaj moj post nije komentar na neki od postova ovde, samo sam zaista htela da pozdravim covekakoji priznaje da mu je ovde dobro...i ne folira se kao vecina koje sam do sad upoznala...

Uhvati i mene nekad nostalgija. Recimo, u Current Affairs casu trenutno citamo o Evropi i ima jedan deo o Balknu. Pisao Amerikanac tako da je obavezno ocrnio Srbe.
I ja dam svoj komentar na to, nastavnik i ucenici saslusaju, ali i dalje me nekako boli unutra. Znam da ih nije briga je vecina njih ne zna ni gde je Srbija, ali opet nije to to.

Ali vecinu vremena mi je fino, ne mogu da se pozalim. Ja sam u Srbiji ziveo samo 4 godine, tako da nemam za cim da patim. Odrastao sam u Krajini, ali one Krajine vise nema, tako da ne znam gde pripadam.

Americki stil zivota mi se svidja. Svako gleda svoja posla, svi su fini i imas sansu za uspeh. Moji starci planiraju sledece leto (2008. godine) dolaziti u Srbiju i kupiti stan, a ja ih pokusavam odvratiti od toga jer znam da u neku ruku to rade za mene i brata, sa nadom da cemo se vratiti tamo jednog dana. Ja sam odlucio da vise ne idem u Srbiju jer samo mi bude gore kad se vratim. Ne zbog Srbije kao Srbije vec zbog familije. Mada, ja brzo menjam misljenje tako da su realne sanse da cu ici.

he he he a vidis cinjenica je da bas ti "seljaci"koji zive na velikim imanjima i koji imaju na primjer svoje farme su veliki bogatasi!oni imaju para da ni sami neznaju koliko
ovdje samo bogatasi zive u kucama jer je zemljiste toliko skupo da boli pa je isplativije za onoga ko nema para da zivi u stanu!naravno ima i bogatasa koji zive u stanovima po downtown-u ali i oni opet imaju negdje kuce gdje bi mogli uzivati!:)

tiberije, ja ne bih isao. Prvo sto ovde nece vise biti sranja, a za SAD nisam bas siguran da nece jer je to najomrazenija zemlja na svetu, drugo jadno je da neko zavrsi fakultet a u Americi radi u Mekdonaldsu i bude gradjanin drugog reda. To je sve potucanje po svetu, ako si ovde zadovoljan poslom i privatnim zivotom ostani.

...da li ce i gde ce "biti sranja" to niko ne zna i tesko je predvideti....
...neko sa fakultetom i green cardom ako moze da bira da li da sedi u Srbiji bez posla u struci ili da proba da pocne zivot iz pocetka u Americi.....makar to nosilo i rizik da radi u McDonalds-u...ja uvek glasam za ovo drugo....zbog toga sto ovde bar imas sanse.....ako nesto znas i umes, to brzo i izadje na videlo a bogami i ceni se i sumnjam da ce bilo ko sa fakultetskim obrazovanjem, nekim radnim iskustvom i radnim navikama morati ikada da radi van svoje struke, a kamoli u McDonalds-u.....Da se ovde dosta radi i da nije sve kao u Holivudskim filmovima, to je tacno...i da nekim ljudi vise odgovara da sede kod kuce bez posla i da prezivljavaju u 30-im zahvaljujuci mami i tati i to je tacno.....zavisi sve ko sta zeli....

Sport Billy, tiberije rece da je imao "zanimljiv kancelarijski posao". Dakle, covek je imao posla ( pretpostavih u struci ) tako da to sto si napisao nije argument. U svakom slucaju zelim mu puno srece, ali pitanje je upravo u kakvoj ce sredini njegova deca rasti - mozda sredini u kojoj je veca stopa kriminala nego ovde, ili u sredini u kojoj se promovisu samo materijalne vrednosti ( kakva je verovatno i cela Amerika ). Da li bi voleo da mu dete bude takvo. Dakle, bitno je i tacno gde ide, nije dovoljno reci Amerika vauuuuuuu. Drugo, pretpostavljam da je za svojih 30 godina ovde stekao i neke prave prijatelje, ostvario kontakte, sta ce tamo sam sa zenom, ko ce mu se naci ako bude u problemu? Pa valjda se vezao i za neke ljude...To je razlog zbog koga ja verovatno ne bi ni mogao da zivim u inostranstvu, mada mi je 20 godina.

Truman:
Sport Billy, tiberije rece da je imao "zanimljiv kancelarijski posao".

I moja sestra je imala zanimljiv kancelarijski posao od `97-2002 radeci kao direktor u privatnoj firmi u BG-u sa platom od tada neverovatnih DEM 1100, pa je ipak otisla za Kanadu u februaru 2002. i nikada se nije pokajala.

Nije u pitanju kancelarijski posao, novac, nista u Srbiji ne funkcionise, malogradjanstina, primitivizam, nepostovanje zakona , reda, itd..........to se nece skoro promeniti, nije sve u novcu..........niti je poenta u USA juriti tzv americki san koji fakticki i ne postoji, cista utopija. Taj koji ide sa ciljem da se obogati u USA je pogresio temu. Tamo se moze lepo ziveti ali novac ne moze da kupi neke stvari kao sto je sreca, zdravlje........pamet u glavu.

Vidim da se opet zakuvava, kao sto rece Klika ne idem ja zbog para, vec sam napisao da sam ja fala bogu stambeno obezbedjen, moja zena je sto se kaze iz imucne porodice tako da ovde bih ziveo bolje nego 90% populacije, idem upravo zbog lopova, korumpiranih politicara, nepotizma, mediokriteta i primitivizma, ne kazem ja da toga u Americi nema ali sigurno nije dominantan modul ponasanja i zivota kao ovde, "nije vazno koliko znas nego koga znas", i "nemojmo se drzati zakona kao pijan plota" su dve vodilje nase tuzne stvarnosti. E sad da ne ispadne da sam Anti Srbin ja volim svoju zemlju i ljude koji su uspeli da sa osmehom na lici istrpe svakave stvari ali ne pristajem na to da nam 5 finansijskih mogula diktira buducnost. Kao sto rekoh kako je krenulo ne bih se iznenadio da po povratku za par godina dodjem ne u Srbiju nego u Delta Land.

tiberije, ima istine u tome sto govoris, ali u Americi je upravo sistem tako postavljen da se sve vrti oko para - mnogi nasi ljudi se zale da tamo nema emocija. Da sam siturian kao ti sigurno ne bih isao bez obzira na 100 stvari koje se ovde mogu zameriti. Opet, ljudi tj. poznanstva/prijateljstva je ono sto je po mom misljenju najbitnije.
I da, nadam se da neces napustiti ovaj forum posot sam sa zadovoljstvom citao tvoje postove na podforumu "FIlm" :).

Ja sam za to da Ides Tiberije. Uvek mozes da se vratis ako ti se ne svidi ali kao sto i sam znas, najveci broj njih se ne vraca. Na kraju, tu treba razmisljati i o deci, njihovoj buducnosti, skolovanju i svemu onome sto ce im se pruziti u zivotu.

Ceo svet se , na zalost, vrti oko novca, profita,.........nuzno zlo za prezivljavanje, placanje racuna itd.
A to kao u Srbiji niko ne mari za novac? Prodace te za saku eura.
Drugo, opet se provlace stari stereotipi o tamo nekim zemljama u kojima su ljudi hladni, bez emocija, ovakvi ili onakvi a samo smo mi Srbi najbolji u svakom pogledu, pa nece biti. To su sve price za malu decu onih koji nikada nisu otisli dalje od Segedina ili bugarskog mora.

Nego tiberije, srecan put i pamet u glavu, Srbija te uvek ceka ako ti se , ne daj boze, ne svidi tamo.

Truman:
klika, ja sam malo dalje putovao od Segedina i znam i prakticno i teoretski kako je EKONOMSKI SISTEM tamo u SAD-u postavljen. I to na decu i te kako ima uticaja.

A kakav to uticaj ima ekonomski sistem na decu, bas me to zivo zanima?

Kakav uticaj ima siroko rasisen primitivizam i anarhija u Sribji na mozak jednog 12-godisnjaka recimo? Da li si nekada o tome razmisljao?

Nigde nije savrseneo pa ni u USA, Kanadi, Australiji, itd..........ono o cemu sam ja ovde i ranije pricao je to da treba samo malo koristiti zdrav razum i ne dezvoliti da mediji uticu na svest i upravljaju tobom. Izbaciti iz glave novac i sticanje materijalnog bogatstva kao nesto primarno, to jeste na zalost usadjeno u prosecnog amerikanca, ali to je problem svake individue, nije se tesko odbraniti od toga ako se postavi sebi neka gracina i ako svako zna sta zeli u zivotu.
Imati kuci sa 5 soba i 4 kupatila , voziti auto od $40K,........... ne znaci da u samom startu imas kvalitetan zivot.........neki ljudi se zadovoljavaju i srecniji su sa nekim malim stvarima.
Ono sto je bitno istaci za ove zemlje koje sam nevao je to sto uvek postoji izbor, a samo je pitanje kako i na koji nacin cemo to iskoristiti, ne treba se zaletati i juriti novac po svaku cenu, u tom slucaju se zivot moze pretvoriti u pakao.

I te kakav uticaj sistem ima na razvoj dece. Uce ih da je najbitnije da steknu pare i nista vise. Ako to vidis od najblizeg okruzenja do medija gde se te slike smenjuju sa slikama nasilja ( doduse ovoga ima i kod nas ) sto u zemlji ( masovna ubistva, serijske ubice i ostali ludaci ), a sto tako sto razlupaju strane zemlje kako im odgovara, dobijas jasniji odgovor. Roditelji mogu pozitivno da uticu na decu, ali kada sistem utice generacijama i generacijama nasaje problem. E da, zaboravih jos jednu bitnu stvar. Njihove osnovne i srednje skole su vecinom blag ocaj, od njih prave mediokritete koji na karti ne znaju da pokazu ni gde je njihova zemlja a kamoli sta sire. Reci mi da to ne utice na razvoj dece?!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back