Americki Vojnik

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Parun

Poznat
Poruka
7.760
Sretoh americkog vojnika usred Australije, sa oznakama USA armije! Isao sam jutros u jedam mali gradic Jimboomba sluzbeno i zaustavim se na povratku u gradicu Cunungra da popijem kafu. U Cunungra se nalaze vojni poligoni Au armije. Sednem u kafic, do mene 4 zelena rucaju. Pogledam jedan odskace i po uniformi i izgledu. Kratko osisan, fizicki odskace od tri au koji vise podsecaju na neke nase rezerviste. Pogledam bolje na rukavu oznaka "US Army" Moram da priznam zaista je izgledao impresivno ..... mlad, fizicki izuzetno spreman, odlicno obucen, cak su mu i cizme odskakale od tvrdih au ..... mekane, uvijaju se pri hodu .... Platise, ustadose i odose.

Razmisljao sam da mu pridjem i porazgovaram ali sam odmah odustao jel verujem da bi bilo protumaceno na krivi nacin. Interesovalo me je sta misli o Ukrajini, Rusiji, Putinu, Obami, da li bi se tamo angazovao i zbog cega .....kakvi su mu motivi za tako nesto ...? Na povratku nazad sam shvatio koliko je dubok jaz izmedju jednih i drugih i da je u sustini dijalog i mirno resenje konflikta nemoguce cim je ovaj mladi covek spreman da zrtvuje svoj zivot za neke ciljeve koje niti razume niti shvata niti zna ko i gde ih kreira. Videlo se po njemu da nije spreman ni da postavlja pitanja ni da razmislja, da mu to jednostavno nije u "opisu radnog mesta". Verovatno da je sa one "druge strane" slicno ili isto.

Ogromna odgovornost lezi na njihovim "upravljacima" kakav ce korak povuci i da li ce pokusati da ostvare svoje ciljeve zivotima ovih mladica koji veruju da su bolji, jaci, brzi, opremljeniji, lepsi i srecniji od onih drugih i da su samim tim na pobednickoj strani. Kakva zabluda.

Dobro obučen profesionalni vojnik je prava mašina za ubijanje.

Savremene metode obuke su takve da se naređenja izvršavaju bezpogovorno, prvo puca, a kasnije eventualno razmišlja o posledicama.

Ubijanje je dovedeno do nivoa instinktivne radnje. U I sv. ratu procenjuje se da je svega 20% vojnika zaista pucalo da nekoga ubije. Današnjom obukom taj nivo je podignut na preko 95%.

Sretoh americkog vojnika usred Australije, sa oznakama USA armije! Isao sam jutros u jedam mali gradic Jimboomba sluzbeno i zaustavim se na povratku u gradicu Cunungra da popijem kafu. U Cunungra se nalaze vojni poligoni Au armije. Sednem u kafic, do mene 4 zelena rucaju. Pogledam jedan odskace i po uniformi i izgledu. Kratko osisan, fizicki odskace od tri au koji vise podsecaju na neke nase rezerviste. Pogledam bolje na rukavu oznaka "US Army" Moram da priznam zaista je izgledao impresivno ..... mlad, fizicki izuzetno spreman, odlicno obucen, cak su mu i cizme odskakale od tvrdih au ..... mekane, uvijaju se pri hodu .... Platise, ustadose i odose.

Razmisljao sam da mu pridjem i porazgovaram ali sam odmah odustao jel verujem da bi bilo protumaceno na krivi nacin. Interesovalo me je sta misli o Ukrajini, Rusiji, Putinu, Obami, da li bi se tamo angazovao i zbog cega .....kakvi su mu motivi za tako nesto ...? Na povratku nazad sam shvatio koliko je dubok jaz izmedju jednih i drugih i da je u sustini dijalog i mirno resenje konflikta nemoguce cim je ovaj mladi covek spreman da zrtvuje svoj zivot za neke ciljeve koje niti razume niti shvata niti zna ko i gde ih kreira. Videlo se po njemu da nije spreman ni da postavlja pitanja ni da razmislja, da mu to jednostavno nije u "opisu radnog mesta". Verovatno da je sa one "druge strane" slicno ili isto.

Ogromna odgovornost lezi na njihovim "upravljacima" kakav ce korak povuci i da li ce pokusati da ostvare svoje ciljeve zivotima ovih mladica koji veruju da su bolji, jaci, brzi, opremljeniji, lepsi i srecniji od onih drugih i da su samim tim na pobednickoj strani. Kakva zabluda.
Јесте да верују да су све нај. Већина њих верују из нај бољих побуда пошто им је тако представљен и живот и свет.
Већина тих јадника по први пут у животу налазе рационалну структуру у деловању и вредновању, па и обрнуто.
Велика већина се по први пут у животу поштено наједе куване хране три пута дневно. То није мала ствар, то импонује!
Обични американци не да не путују него немају појма о реалности ван америчког постојања. За њих је то све као посматрање животиња на фарми. Велика већина оних који путују по свету то схвата као огроман дизниленд са разним сликовитим забавама, не као разним начинима постојања.
Ја сам 76-е ступио у ту војску (пошто се поново очекивао рат у Кореји) да се борим против комунизма. За неколико месеци сам увидео (службовао сам и са разочараним ветеранима вијетнамске агресије који су остали и служби због пензија) колико је патриотизам изманипулисан колико је то један велики "бизнис".
У великој већини постају роботи и то не само у војничком покореном смислу него и изпраних мозгова верујући у америчку ексепционалност (за добробит света!) и не познавању или потцењивању свих других варијанти.
Гори су од традиционалних плаћеника али шта ја па знам.
Мислим да је ред да нам каменац и носгурату, пошто слушају хендрикса и гледају бриђеса и разумеју рационалност хенри форда, лепо објасне менталитет и мотивацију америчког војника као и његову функцију у погледу становништва и олигархије.
Какав ли им сад увид дају њихова виртуелна искуства са свим чињеницама и појмовима на овом свету.

Poslednja izmena:
Још да додам. Ступио сам у војску против очеве воље.
Он рањаван и одликован у другом, деда такође у првом.
Прадеда и чукундеда по Македонији против Бугара, Турака и шиптара.
Рекао је да је то нај веће понижење у животу. Једно је рат и одбрана народа а друго професија у униформи, да ти наређује било ко.

Citao sam da dosta njih ide u vojsku samo kako bi skupili novac da zavrse skole kasnije
Јесте и то, добијају стипендије после одслуженог рока (обично четири године). Многи иду и да би у војсци стекли разне квалификације (које се у цивилству добро плаћају) па се после чуде кад их пошаљу у рат.

Ne razumeme, kada Zivojin Misic dobija kintu od drzave i ima posilnog koji mu svako vece pere noge, to on onda radi iz ideala, a kada americki vojnik sluzbuje u vojsci, on to radi zbog para i jer mu je ispran mozak...

Otkricu vam jednu tajnu, svi profesionalni vojnici u istoriji su radili to sto su radili zbog para. Samo zboog para, i iskljucivo zbog para. Cak i kada vi pomislite da su oni to radili iz patriotskih osecanja i osecanja odbrane zemlje-ne, radili su to zbog para. Sto visi oficir, veci motiv su mu pare. Najvisi oficiri poput Zivojina Misica rade samo zbog para i statusa u drustvu. Da on nema prirodnu zelju za laktanjem, nikada i ne bi bio toliko visok oficir. Oni koji nemaju toliku prirodnu zelju za laktanjem, ne doguraju vise od majora.

Ne razumeme, kada Zivojin Misic dobija kintu od drzave i ima posilnog koji mu svako vece pere noge, to on onda radi iz ideala, a kada americki vojnik sluzbuje u vojsci, on to radi zbog para i jer mu je ispran mozak...

Otkricu vam jednu tajnu, svi profesionalni vojnici u istoriji su radili to sto su radili zbog para. Samo zboog para, i iskljucivo zbog para. Cak i kada vi pomislite da su oni to radili iz patriotskih osecanja i osecanja odbrane zemlje-ne, radili su to zbog para. Sto visi oficir, veci motiv su mu pare. Najvisi oficiri poput Zivojina Misica rade samo zbog para i statusa u drustvu. Da on nema prirodnu zelju za laktanjem, nikada i ne bi bio toliko visok oficir. Oni koji nemaju toliku prirodnu zelju za laktanjem, ne doguraju vise od majora.

Najbolji oficiri su majori.

Back