Амерички национализам

Koji je izvor teksta Duše? To je važno, jer naravno prihvatamo dobronamernu kritiku loših i licemernih akcija Vašingtona,
ali istovremeno ne smemo dozvoliti da podržavaoci SPS-a i slični
ovakvim pisanijima promovišu sopstvenu ideologiju na našu štetu.

Ako je članak iz Ogledala, Velike Srbije, ili slične publikacije koja se zalaže za restauraciju stanja iz '90-ih,
moj prvi utisak je da SPS/SRS pokušavaju da nas unište, a to o svetskim nepravdama je samo njihova žvaka ka tom cilju.

jaguar b p:
Koji je izvor teksta Duše? To je važno, jer naravno prihvatamo dobronamernu kritiku loših i licemernih akcija Vašingtona,
ali istovremeno ne smemo dozvoliti da podržavaoci SPS-a i slični
ovakvim pisanijima promovišu sopstvenu ideologiju na našu štetu.

Ako je članak iz Ogledala, Velike Srbije, ili slične publikacije koja se zalaže za restauraciju stanja iz '90-ih,
moj prvi utisak je da SPS/SRS pokušavaju da nas unište, a to o svetskim nepravdama je samo njihova žvaka ka tom cilju.

Није згорег, поновити извор
http://www.polisci.ucla.edu/menu/people/papers/Bush_Doc_Amer.pdf

Неки профа, шта га знам...
Текст иначе после детаљније описује ту "Бушову доктрину", можда би некоме било занимљиво. Има неки антиципативни смисао јер је писан још 2002. када је Америма углавном добро ишло.

А што се тиче СПС и сличног, мени је драг у извесној мери свако ко је против Америке. Ако ми је готиван неки муџос који се скуцао у зграде или онај што диже пијацу у ваздух тамо где би требало да демократија буде "уведена", што не бих подржао и некога од кога су сви домаћи чедисти и остали пунили гаће само што је засео на столицу на пет дана... и био после љубазан да се склони. Ово је, ипак, интернет форум.

Јуба ипак то ради са највише стила
http://www.informationclearinghouse.info/article11282.htm

Iako sam se sukobljavao sa Duhom,ipak je imao nešto pametno i da napiše...Vrlo dobra tema...I složeno pitanje...Postoje zapravo 2 viđenja onoga što mi gledamo kao JEDNO t.j. ''Američki nacionalizam''...Severnjačko i Južnjačko...Iako izgleda da je danas Amerika ''Jedinstvena'' oko pitanja kao što su intervencionizam,pomoć stranim državama i slično to je samo privid...Ispod površine i dalje postoje jaki otpori,pre svega na Jugu,koji je i pored činjenice o robovlasničkoj istoriji ipak jako oštećen i nikad se nije oporavio od ''oslobođenja''...Da je kojim slučajem u Građanskom ratu pobedio Good Ol South,svega što se dešava u XX i XXI veku,SIGURNO ne bi bilo...Jug je oduvek bio snažno anti-intervencionistički nastrojen i vodio bi politiku Bavljenja Svojim Stvarima...Iako je pobeda severa nesumnjivo bila DOBRA za neke stvari mnogo toga je i pokvarila,pa se slobodno može reći da je i SRBIJA žrtva te ''liberalne'' i ''slobodarske'' politike mešanja u sve i svja,koja i danas traje.
Čak je snimljen i film koji je podržao tadašnji predsednik Vudro Vilson koji je POHVALNO govorio o Južnjačkoj Americi,što znači da je taj duh u XX veku još bio uticajan...
Birth-of-a-nation-poster-color.jpg

U svakom slučaju,izolacionizam je bio dobar za čovečanstvo i možemo samo da se nadamo da će ta politika biti ponovo upostavljena,mada se od današnjih stranaka,tj.Demokrata i Republikanaca ,ne zna ko više podržava divljačke intervencije gde god im dune:roll:

ja bih to dvostruki standardi nazvao malo drugacije ... ne znam tacno kako ali pokazuje da na svetu je istina i pravda samo jedne utopije :)
npr
amerika i britanija za vreme drugog svetskog rata bombarduju i za jedan dan pobiju 40 000 nemaca civila - oni to nisu nazvali masakr nego "spustanje morala nemcima " :) jeste vazi
ovo je samo jedan od milion primera

http://www.u-s-history.com/pages/h1601.html
Odličan članak.
George Washington in his Farewell Address placed the accent on isolationism in a manner that would be long remembered:

"The great rule of conduct for us, in regard to foreign nations, is in extending our commercial relations, to have with them as little political connection as possible. Europe has a set of primary interests, which to us have none, or a very remote relation. Hence she must be engaged in frequent controversies the causes of which are essentially foreign to our concerns. Hence, therefore, it must be unwise in us to implicate ourselves, by artificial ties, in the ordinary vicissitudes of her politics, or the ordinary combinations and collisions of her friendships or enmities."
Dobro stanovište.

Back