Američki građanski rat

Oko cega su se oni uopste borili ? Mislim nemoguce da oslobode crnce samo ... ako je to uopste nekad spomenuto
prijetlju tu si u pravu. nisu se samo radi crnaca borili. za to govori činjenica da je Sjever tek pri kraju rata ukinuo ropstvo. koliko sam ja shvatio do sukoba je došlo jer Sjever nije htio da se plantažni sustav prozvodnje proširi na područje južne californije. Lincoln je bio poznato po tome što je poticao industriju južnjacima se to nije sviđalo pa su čak otvoreno i prijetili da će izići iz saveza ako Lincoln postane predsjednik.

mala zanimljivost: služebni naziv Juga je trebalo biti Sjedinjenje Američke Države što je ironično pošto je sjever desetljećima kasnije preuzeo taj naziv

da,ali bi federalne jedinice vise bile nalik evropi pre EU nego li USA danas

zato se valjda sever i zvao Unija boga mu:)
hehe vidis na to nisam mislio,ja samo ne kuzim koji je uopce bio cilj juznjacima. mislim pogledaj oni su vodili rat za teritorij a mislim da nije nikada kod njih definirano koje bi granice juga bile. pa se sada svodi pitanje jel su oni mislili zauzeti cijeli sjever ili ih prisiliti samo na mir :)

Glavni faktor je bio nadmoc severa nad jugom.

A i ekonomija.

Sever je trebao trziste Velike Britanije za razne agrarne proizvode a sever je hteo carine protiv prejake engleske ekonomije.

Englezi bi SAD udarili carinu, a onda bi jug propao.
Sjever se zalago za industrijalizaciju, dok Jug za plantažersko gospodarstvo. inace VB je cak namjeravala priznati konfederaciju ali u tome ih je sprjecio vojni poraz doticnih

prijetlju tu si u pravu. nisu se samo radi crnaca borili. za to govori činjenica da je Sjever tek pri kraju rata ukinuo ropstvo. koliko sam ja shvatio do sukoba je došlo jer Sjever nije htio da se plantažni sustav prozvodnje proširi na područje južne californije. Lincoln je bio poznato po tome što je poticao industriju južnjacima se to nije sviđalo pa su čak otvoreno i prijetili da će izići iz saveza ako Lincoln postane predsjednik.

mala zanimljivost: služebni naziv Juga je trebalo biti Sjedinjenje Američke Države što je ironično pošto je sjever desetljećima kasnije preuzeo taj naziv

Znaci glavni razlog sukoba su bila ekonomska pitanja ... Ne kapiram zasto je jugu smetala industrijalizacija kad svi znaju da je to korak napred ...

Znaci glavni razlog sukoba su bila ekonomska pitanja ... Ne kapiram zasto je jugu smetala industrijalizacija kad svi znaju da je to korak napred ...

Njima nije ni bila potrebna industrijalizacija. Njihova glavna grana privrede bila je poljoprivreda,i za to su imali robove,jeftinu radnu snagu.Severnjaci su hteli da ukinu ropstvo,a time bi juznjaci izgubili veliki deo kolaca,jer se njihova proizvodnja zasniva na robovima a ne na masinama. Masine za poljoprivredu svejedno tada nisu bile dovoljno razvijene.
Sve u svemu uzrok americkog gradjanskog rata je sukob dve elite oko prevlasti na SAD-om : severnjacka - bankara,industrijalaca i juznjaka - zemljoposednika,vlasnika plantaza. Sa obzirom na to da je jug imao 10 miliona stanovnika ( od toga oko 2-3 miliona robova),a sever 20 miliona,pobeda severa je bila gotovo zagarantovana. Jug je pak na pocetku imao vojnih pobeda,juznjaci su euforicno borili protiv severnjaka. Linkon je to uvideo,pa je severnjackim dobrovoljcima davao zemlju na zapadu,tako da se odazvao veliki broj vojnika i jug je bio brojno nadjacan...

Americki gradjanski rat voden je pod zakrilama "sloboda za robove " mada je on vise u sebe imao drugu dimenziju.Juznacka je armija u pocetku imala vise uspeha interesantno je da je i za vreme gradjanskog rata pokusan dva puta atentat na Linkolna .Mislim da je najpoznatiji juznacki general bio Robert Li .

Pa bilo je to rat o ekonomskim pitanima.

A ne o robovima, to je bilo onda opravdanje sto se krsio ustav od strane severa.

Opet sam procitao stanovnistvo Severa i Juga.

Sever 21 milionu

Jug 5 miliona belaca (crnci nisu smeli u vojsku).

Uz to industriska nadmoc severa, cudo je koliko se dugo drzala konfederacija, prvenstveno sahvalujuci Leeu (jos jedan sjajan General pobednik u bitkama a izgubijo rat).

Pa bilo je to rat o ekonomskim pitanima.

A ne o robovima, to je bilo onda opravdanje sto se krsio ustav od strane severa.

Opet sam procitao stanovnistvo Severa i Juga.

Sever 21 milionu

Jug 5 miliona belaca (crnci nisu smeli u vojsku).

Uz to industriska nadmoc severa, cudo je koliko se dugo drzala konfederacija, prvenstveno sahvalujuci Leeu (jos jedan sjajan General pobednik u bitkama a izgubijo rat).

Mogli i te crnce da angazuju u bitkama ...

Evo da vam uprostim - jug, polja plantaža pamuka, šećera, duvana i još koje čega, sa sve besplatnom crnačkom radnom snagom. Sever, industrijalizovan, međutim nema jeftinu radnu snagu ( uzmite u obzir da je u pitanju XIX vek i tehnologiju u to doba ).

Back