Pozdrav svima...molio bih vašu pomoc...srpska firma me je poslala na rad u USA i dobio sam vizu b1/b2...predao sam sve papire i rekao u ambasadi da sam profesionalni zavarivac i da idem na posao u USA...odmah sam dobio tu vizu na 1 god...sve je to lepo...ovde sam vec mesec i po dana I već neke Američke firme hoce da me angažuju da radim za njih...dao sam neke ateste i jedna firma mi je ponudila 42 dolara po satu(imam preko moje firme 14)... da li je izvodljivo da sad predjem kod njih pa kad budem dolazio kuci da radim novu vizu(moram napustiti USA za još 4 ipo meseca)...hvala unapred...sta bi ste vi uradili na mom mestu?...
B1 nije radna viza, već "poslovna viza" (namenjena za posete sajmovima, konferencijama, poslovnim pregovorima i slično), mada se koristi i za tzv. after-sales-service, u vidu instalacija, montaže kupljenih postrojenja i slično. Ali, podvučeno je da to nije "radna viza", odnosno čak eksplicitno isključuje "pravo" zaposlenje, rad i plaćanje zarađenog u USA. Maksimalna dužina boravka je, kao i kod B2 (turističke vize), 180 dana. Može se produžiti uz pismeni zahtev USCIS-u (direktno u USA) za još 180 dana (uz dobro obrazloženje, što nije uvek jednostavno), ali to je i plafon, nema mogućnosti daljih produžavanja.
Ja imam utisak da tvoja firma iz Srbije malo "zloupotrebljava" B1 vizu za privremeni rad u USA, a ne za montaže nakon isporuke, što je osnovna ideja B1 vize kad se primenjuje na montere. Sve mi se čini da zapošljavaju varioce kao "potrošnu robu", pošto znaju da ih mogu poslati jednom-dvaput na po 6 meseci, pre nego što imigraciona služba postane sumnjičava. A onda zaposle sledećeg varioca, i jovo nanovo. Ali ok, nije moje da sudim o tome. Samo, na žalost, ova viza nije ništa "jača" ili "bolja" od B2 (turističke) vize, i ne ostavlja nikakve mogućnosti za dobijanje boravišne, odnosno radne dozvole u USA. Ti, sa B1 vizom, na žalost nemaš pravo da se zaposliš u (bilo kojoj) USA firmi, jer nemaš vizu, odnosno odgovarajući status koji ti dozvoljava zaposlenje.
Za rad u USA potrebna je boravišna i radna dozvola, odnosno potrebno je imati sasvim drugi tip vize (odnosno, u ovom slučaju,
statusa) - takozvanu zelenu kartu. Zelena karta se ne može tek tako dobiti (osim učestvovanjem u lutriji svake godine), i privatna lica ne mogu da je "rade", odnosno da podnose zahtev za istu. To može praktično samo US firma, uz angažovanje puno vremena, napora i novca, plus moraju da dokažu da ne postoji apsolutno ni jedan nezaposleni američki građanin koji bi mogao da radi isto što i ti. Ovo je, sa obrazovanjem na nižem nivou od visokoškolskog, vrlo teško moguće, mada možda postoji mrvica nade ako, recimo, imaš neke specijalne internacionalne certifikate koje vrlo malo njih ima u tvojoj branši - šta ja znam, recimo podvodno varenje, varenje nekim specijalnim postupkom ili sa specijalnim materijalima, ili neki sličan "redak" certifikat. Pa čak i tada, za poslove bez visokoškolskog obrazovanja, US firme moraju veoma da se potrude da dokažu da nema ama baš nikoga drugog u USA sa takvim znanjem - a to je malo verovatno.
Problem u tome je i što ogromna većina Amera zapravo pojma nema šta je sve potrebno da bi neko mogao da se zaposli negde - oni vrlo često (i olako!) daju ponude za posao, čim vide da znaš da radiš, i misle da se viza može srediti za 5 minuta, što, naravno, nije slučaj, ni približno. Onda im se predoči da cela stvar obično traje mesecima, da košta gomilu para, papirologije i birokratije, angažovanje pravnika i advokata, konzulata, USCIS-a, imigracionog i još sto čuda - onda se osveste i ipak zaposle nekog ko već ima državljanstvo ili zelenu kartu, i može sledećeg ponedeljka da počne da radi, bez ikakve dodatne papirologije.
Čisto da spomenem: Postoje i neke druge vrste viza koje omogućuju zaposlenje (i samim tim boravak) u USA koje nisu zelena karta, kao što su H-1B ili E2 vize, ali one imaju sasvim druge predispozicije - za H-1B je potrebno imati visokoškolsko obrazovanje u traženoj oblasti (uglavnom programiranje, elektrotehnika i slično), i još biti izvučen na godišnjoj H-1B lutriji. E2 Viza je "investorska viza", i za to je potrebno dosta novca (u stotinama hiljada USD), poslovni plan, zaposlenje američkih građana, itd.