American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ljudi,

mogu vam reci da ste me odusevili.

Toliko ljubavi ja prema ovoj rasi ja nisam videla nigde.
Poslednjih mesec dana sam u velikoj dilemi kog psa da kupim.
Uvek sam imala psa i pre dve godine mi je umro moj najbolji prijatelj za sva vremena, posle toga sam gledala neke slobodnjake al znate kad to nije to, hocu da imam bas svog psa.
Dvoumila sam se izmedju AST-a i Labradora, al vise volim kratku dlaku a i moji su vise za kracu dlaku.
I uzela bih stene jer bi se ono lakse prilagodilo ovim mojim slobodnjacima, koji su tu svakodnevno i vrlo su dominantni.
E sad ne znam sta da radim, da uzmem stene sa ekstra papirima ne treba mi, jer ga sigurno necu izvoditi na izlozbe (osim neke u Uzicu) sta mislite koliko novca treba da dam i o cemu treba da vodim racuna. Ovo vas bitam jer stvarno mi treba savet.
Oko ove rase znam dosta (al opet nedovoljno jer nikad nisam drzala ove pse).
Ako imate neki predlog ili neko lepo stene da mi preporucite bila bih vam bas zahvalna.
E sad sto se tice toga da li hocu zenku ili muzjaka.... pa ne znam.. do sada sam imala sve muzjake i mozda bi sada uzela zenku (uprkos svim problemima oko teranja ;-) )

Poozzzz svima i hvala unapred.
Sta mi savetujete koliko novca da dam

Joj kako mi je smesno kad pitam za savet koliko novca treba dam za prijatelja (strasno) al ni od koga necu traziti da mi pokloni psa, jer mogu uzeti nekog sa ulice za dz i biti srecna sa njim. Al ova rasa mi je divna i mnogo je volim.
U Uzicu nema mnogo pravih AST-a ja bih ga stvarno zelela.

@Maria UE -
Sto se mene tice ja moram da priznam da nisam objektivan sto se tice AST-ova tj. za mene ova rasa
nema premca i mnogo je favorizujem a neka drugi kazu da li je to sa razlogom ili bez :)
Ako si vec imala psa kako sam razumeo (labradora) mislim da ti ni AST nece biti neki veliki problem,sa
dobrom socijalizacijom i nekim smislom za komandovanjem i alfa vodjom nebi trebala imati ama bas nikakvih
nepredvidjenih problema... a dobices neverovatnog prijatelja,vernost,ljubav i radost na pretek.
To sto imas kako kazes slobodnjake to ce za staforda biti samo plus jer oni ti sve sto vise
znaju "o zivotu" to su bolji psi.
Oko pitanja da li uzeti deckica ili curicu to ti je uvek "vecita i popularna dilema" , biraj po svom afinitetu i
sta god da odaberes neces nista puno pogresiti. Takodje ovde ima clanova koji imaju iskustva sa oba pola
pa ce ti se oni sigurno javiti i reci neka svoja iskustva i poredjenje.
E sad` oko cene... to je stvarno nezahvalno za pisanje. Moj Dzingi je usvojen tako da ja licno nisam nista placao
ali znam da nisu glupe price oko uzimanja psa od ozbiljnih uzgaivaca.
Ipak tako ces znati (bez obzira da li ces ici na izlozbe ili ne) sta uzimas
u smisli zdravlja, pedigrea, mentalnog sklopa i karaktera - da tako kazem i jos X stvari.
Ipak da imas okvirno sliku o tome cene ti idu od 50e pa do recimo 600e... sve sto je manja cena steneta
veci ti je upitnik sta kupujes... nadam se da kapiras. Mozes imati slucaj da sa nekim malim iznosom dobijes
extra primerak kucnog ljubimca AST-a a moze biti i da kupis "macku u dzaku" pa se kasnije ispostavi da to
sto si kupila nije ovo ili ono ... !
Ako imas vremena ne zuri, dobro biraj a nije ni lose ako imas neku osobu
koja se iole poznaje sa ovom rasom da povedes i njega prilikom odabira.
Pozz

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pa gde si Dusane ? Kad dolazis na proplanak hahaha ?
A za slidze nema problema... Ron je tu :)

Samo da ti napomenem da fotke nisam ja slikao tako da -eventualne kritike- na racun kvaliteta slika ne primam
hahaha

Do sada sam samo mesance imala i taj moj pas koji je bio kod mene 14 godina je bio neverovatno dominantan i nismo smeli da ga pustamo samog i da ga neko drugi mazi. A ja sam ga uzela vec odraslog (tj sam je dosao) zbog toga bih ja volela da uzmem stene koje bi se uklopilo u copor.

I ja imam isto misljenje oko cene, al opet mi niko ne garantuje da cu dobiti zdravo stene iako ga platim dosta, a sto je najgore ja ne umem da procenim (sem bas ociglednih mana) a nemam nekog koga bih vodila samnom.
Psi su vam prelepi.

Hvala Swedman

Ljudi,

mogu vam reci da ste me odusevili.

Toliko ljubavi ja prema ovoj rasi ja nisam videla nigde.
Poslednjih mesec dana sam u velikoj dilemi kog psa da kupim.
Uvek sam imala psa i pre dve godine mi je umro moj najbolji prijatelj za sva vremena, posle toga sam gledala neke slobodnjake al znate kad to nije to, hocu da imam bas svog psa.
Dvoumila sam se izmedju AST-a i Labradora, al vise volim kratku dlaku a i moji su vise za kracu dlaku.
I uzela bih stene jer bi se ono lakse prilagodilo ovim mojim slobodnjacima, koji su tu svakodnevno i vrlo su dominantni.
E sad ne znam sta da radim, da uzmem stene sa ekstra papirima ne treba mi, jer ga sigurno necu izvoditi na izlozbe (osim neke u Uzicu) sta mislite koliko novca treba da dam i o cemu treba da vodim racuna. Ovo vas bitam jer stvarno mi treba savet.
Oko ove rase znam dosta (al opet nedovoljno jer nikad nisam drzala ove pse).
Ako imate neki predlog ili neko lepo stene da mi preporucite bila bih vam bas zahvalna.
E sad sto se tice toga da li hocu zenku ili muzjaka.... pa ne znam.. do sada sam imala sve muzjake i mozda bi sada uzela zenku (uprkos svim problemima oko teranja ;-) )

Poozzzz svima i hvala unapred.
Sta mi savetujete koliko novca da dam

U obavezi prodavca je da ti proda zdravo stene.
Stenci prilikom preuzimanja moraju biti bez glista i buva.
Ciscenje od glista se vrsi 50-tog dana skotnosti, sa 14, 21 i 35 dana starosti. Mozda i cesce u zavisnosti od pocetnog stanja legla.
Prisutnost buva zavisi iskljucivo od higijene odgaivaca. (Ne nasedaj na price gde ima puno pasa ima i buva, nije tacno)
Vakcinacija se vrsi sa 6 i 12 nedelja, a sa obzirom da se stene nikako ne preuzima pre 7 nedelje zivota ono mora primiti bar jednu vakcinu sto ti odgaivac mora potvrditi knjizicom i pecatom veterinara (ne da on sam daje).
Dalje, stene mora delovati veselo i zdravo, bez krmelja, bez krivih nogu, ne naduvanog stomaka ali ni da se vide rebra, sjajne dlake i cisto.
Obavezno otidji da vidis stence, oni moraju biti u takvom prostoru u kojem ti nece biti gadno da sednes ako treba, znaci suvo, cisto, provetreno, ne smrdljivo...Obrati paznju i na celo leglo, da li je ujednaceno veselo i zdravo...Trazi da vidis majku i bar slike oca, raspitaj se sa cime su hranjeni...
I da, u obavezi odgaivaca je da ti odgovori na svako tvoje pitanje i da ti ukoliko uzmes stene bude na raspolaganju za savete i pomoc pri odgoju.
To bi bilo uopsteno za izbor stenca bilo koje rase.

A sto se tice dobrog papira, to nije samo ulaznica na izlozbe, to je garancija kvaliteta, tj. da ce to stene stvarno izrasti u tipicnog predstavnika rase.

1807050.jpg

Jer mu dosaplje uvek tako stoji?

Daj mu Cal-d-Phos ili neki slican Ca-preparat, da mu se dosaplje malo ucvrsti dok nije kasno.

Evocati, bas ti hvala za ove savete, nesto sam znala kao laik a nesto sam naucila iz tvog predhodnog odgovora.

Ljudi, mogu vam reci da moje male dzukelice nemaju buve a non stop su napolju. Simo dok je bio ziv nije imao buve u mom dvoristu a ni sad ovi blesovi iako im dolaze drugi kucici. Ne znam kako al ni jednu nisam videla niti se oni cesu a pre neki dan sam ih pregledala. Cak ni stenci od jedne kerusice (na njima su bas lako ocljive) nemaju!
Verovatno to ima veze sa mestom, mozda vlagom ili ko zna cim sto im ne odgovara.

Ja bih preporucila zenku. Mislim nemogu nista konkretno da ti navedem kao razlog ali je meni mnogo lakse sa njom i svima nama nego sa ovom dvojicom. Mnogo vise slusa, (deluje pametnije), privazenija je, ne laje kad kod prodje neki ker itd... Njoj mogu i da sapucem i masem prstom kad je grdim, odmah poslusa a nista je nisam dresirala.
Imala sam jedan problem sa njom mnogo voli da kopa oko cveca. I posto sam se drzala one "ne kaznjavaj ako ne uhvatis na delu" a nikako da je uhvatimo na delu a krater sve veci i veci. I onda sam poludela jedan dan kad sam usla iako je nisam navatala uzela plasticnu flasu dovela je do kruga sa cvecem izgrdila i nalupala po dupetu sa flasom. Vise ne kopa samo mirise.
Bak nam bas nesto slabo jede (ne racunam onaj period kad je Lola bila u teranju) i bas smo se brinuli, dok nismo shvatili o cemu se radi. On je uvek jeo iza kuce (dok je bio sam u dvoristu) i kako nam se uvecavao broj clanova macak+dva psa oni svi dobiju ispred kuce a normalno Baku odemo i sipamo gde je navikao da jede vec 5 godina. I sine deckovoj mami da on nece da jede sam. Meni na pamet ne bi palo. I sad i on dobija kao i svi ispred kuce i ponovo mete kao i ranije.

Evo nekih slicica od pre neki dan. Sad smo skoro velika curica jos samo glava da nam poraste.
23068888.jpg

94067598.jpg

21379286.jpg

43697866.jpg

lolica.jpg

Evocati rece mi komsinica juce da iako Lola ima perigre nece moci njeni stenci ako je ne odvedem na ocenjivanje. Da li je to istina? I kaze ako dobije manju ocenu od 4 stenci nece dobiti pedigre. A meni Lola ima klempavo uvo i jedan kriv zubic.

Mora biti ocenjena da bi njeni štenci dobili papire. I ona i mužjak.

Upravo tako, s tim sto se trazi pozitivna ocena, a pas moze da se koristi u priplodu i ako dobije 4 ili mozda cak i 3, ali za to nisam siguran. Mada da budem iskren, samo jedanput sam video da je neko vadio papire za stence, a da je pario psa koji je ocenjen sa manje od petice... Jer pitanje je koliko takav papir vredi, jer s njim samo napismeno dobijes da pas prilicno odudara od standarda i ja bi u toj situaciji radije kupio stene bez papira...
Slayer, uvo je mana i s tim mozes racunati jos na pozitivnu ocenu, a kad je zub u pitanju, zavisi kako je kriv. Nije bitno ako je neki zub milimetar tamo vamo, ali bitno je da ne remeti zagriz, tj. da gornji zubi TESNO prilezu na donje, i to je sva filozfoija... S tim sto ima sudija koji ne tolerisu i nedostatak zuba, nedavno sam prisustvovao na dve izlozbe gde su psi diskvalifikovani zbog toga, iako to standard ne navodi bas precizno, ali neke studije standarda jasno govore da je i to velika mana, pa cak da bi se mogao i diskvalifikovati pas s takvom manom, iako staff nije "radna" rasa...

Sad sam bas gledala njoj je zagriz ok,(valjda) ali kad joj rasirim vilicu meni taj zub deluje da ide malo na stranu, nije prav (cetvorka je u pitanju) a ne mogu da usporedim sa drugom jos nije porasla.
Ma stenci njeni u svakom slucaju ne bi mogli da imaju papire jer Bak nije cist staford, nego se ja ovako raspitujem jer pojma nemam. Za uvo znam ali nisam htela da secem pa sta sad:) Volim kad leprsaju na vetru.Mislim da cu je odvesti na ocenjivanje najvise zbog zuba jer me interesuje. Sretnem komsinicu ima zenku rota, ona i Lola su istog uzrasta. I njena imala teranje u istom periodu samo sto za razliku od Lole je pokazivala veliko interesovanje. Kako vidi muzijaka cvili i sklanja rep. I kaze da joj neki mlecni zubi jos nisu poispadali valjda zato sto su je kljukali kalcijumom. Ne znam jel to moze da ima neke veze.

Back