ambalazha

• Začetnik teme Začetnik teme ?
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jao moja mama cuva sve moguce teglice, kutijice i slicno. Mene to nervira. :lol: A uhvatila sam nedavno i sebe da sam ostavila jednu teglicu. :roll: :lol: Kao cuvam neke bocice od parfema ali koliko vidim i to ce leteti napolje samo mi zauzima mesto. :roll:

ista situacija k'o sa Gazdaricom - skupljam sve dok jednog lepog dana kad sam ja u skoli, ne dodje moja tetka - i uzme sve da baca - posle nastane revolucija u kuci oko toga kako sve skupljam, i oko toga kako ona sve baca!!

mada ovako - volim da skupljam razne bocice uvrnutih izgleda, posle iz slazem kao puzle - pa ispadne svasta...

Cuvam uglavnom bocice od parfema, mada ne sve, samo ako imaju zanimljiv oblik.
Nervira me kad cuvaju one ukrasne, sarene papire, za pakovanje poklona, pa posle prepakuju :-?

Volim da cuvam one metalne kutije od onih danskih kolacica, posle u njima drzim svasta, a zao mi je da ih bacim. I mnoge druge stvari koje skupljam npr. kesice, papirice,kutijice, teglice, kartoncice, nalepnice....

Sta cu kad mi deluju nekako korisno...:)

a je l ima neshto kod nas, neka firma, koja reciklira?

de se nosi stari papir?

mada ekolozi...vlajda je i reciklazha isto tako zagadjujuca...tj zagadjuje okolinu kao i ....blabla
ali ako postoji super

?:
je l vam treba neka flashica kao ambalaza...steta da bacim ok je, staklena je..a shta s tim :I od dezodoransa staklena

je l bacate ambalazhu opusteno ili gomilate
da li cuvate s ciljem tipa (od ove flashice cu praviti ... to i to) ili ovako samo cuvate
imam i neke kutije
ma nije toliko ali...
mogla bi da prodajem :evil: tj teoretski

e tegle su zakon, to se nakupi, ali mislim da to neko cak i uzima
Ja neko vreme cuvam sve zive bocice,bez nekog odredjenog razloga a onda mi naidje dan d i kazem sebi koji ce mi qurac ovo i sve pobacam. I onda ispocetka...

imas na ada huji pored dunava fabriku hartije gde se donosi i stari papir i karton za reciklazu.ali prizor njihovog dvorista je vise nego katastrofalan.sta mislis, sto oni romi vuku kolica i skupljaju papir po kontejnerima.kazu da ga pokvase da bude tezi, jer im isplacuju novac po kilogramu.imas i reciklazu staklene i limene ambalaze, jedno vreme su bas o tome pisali i postavljali kontejnere za razvrstavanje otpada po vrsti materijala.ali ne znam dokle je to doslo.govori se i o reciklazi pet ambalaze, jer se za uvoz granula daje ogroman novac, a ova vrsta otpada kod nas se ne iskoriscava u ponovnom procesu proizvodnje.mada je proces ogranicen na svega nekoliko puta.reciklaza je isplatljiv postupak jer se koristi vec postojeci proizvod kao sekundarna sirovina.postupak reciklaze je znatno manje stetan za zivotnu okolinu od dobijanja novog proizvoda iz primarnih sirovina, jer je procenat ustede energije veliki,a i manje su zagadjenje otpadne vode,vazduh itd.sustina reciklaze je pre svega u zastiti prirodnih resursa, i smanjenju zagadjenja, a ekonomski momenat je takodje bitan.medjutim, dok se svest o tome uspostavi kod nas, procice verujem jos mnogo vremena.ne posvecuje se dovoljno paznje ni pravilnom deponovanju neupotrebljivog otpada,takozvanog smeca.jer otpad se deli na dva dela,ovaj pomenuti i gore pomenuti kao sekundarna sirovina.postoji jasno odredjen postupak istog, koji se vrsi sabijanjem i pravljenjem slojeva koji se prekrivaju zemljom, dok se na kraju ne dobije nekoliko, a zavrsni deo je postavljanje komposta,koji se dobija od prirodnog,biljnog otpada i kreca u posebnom procesu, i uglavnom pravljenje zelenih povrsina ili parkova na tim mestima.nase deponije nisu zasticene, ni orgadjene,cak, kako treba i leglo su pacova i izvor bolesti.imas primer upravo na adi huji, velika deponija koja se proteze pored dunava,nije orgadjena, otpad nosen vetrom i obrusavanjem cesto dospeva u reku.dakle, narusen je ceo ekosistem tog kraja.trenutno rade na sabijanju slojeva, tj.pravljenju celija,pa se nadam da ce i taj deo koji je godinama bio ruglo uskoro ozeleneti.radi se na izgradnji firmi za reciklazu na teritoriji srbije, ali kao i za sve ostalo nam nedostaje inicijativa i novac.

stvarno, ZAŠTO nema u Srbiji normalne reciklaže? Sem papira, j ane znbam da s enešto reciklira...a ni to ne ide masovno. Dobar je fazon sa posebnim kontejnerima - za papir i staklo.

o tome postoji pravna regulativa,kao i za ostala pitanja o zastiti zivotne okoline, ali ko se toga jos pridrzava?sve je vaznije od pre svega razvijanja ekoloske svesti kod stanovnika,a zatim planiranja i preduzimanja potrebnih mera.i naravno, uvek ko o cemu celnici o nedostatku novca.

znam da postoji ali i da se ne primenjuje
mislim da je pre neki dan gdin Ilić na sva usta izobećavao u Pomoravlju kako neće više riba crkavati, a pola sata pre toga od US Stila dobio objašenjenje kako - ma nema šanse da ulažu u prečišćivače. :? Sve javno, mislim, novinari su bili s njim apsolutno sve vreme i apsolutno su sve čuli i preneli, čovek laže.....
i onaj fazon sa onim austrijskim ekologom - ekolog je samo u svojoj zemlji (apropo kamenoloma na Staroj Planini i Porodice bistrih potoka - bilo u "Vremenu". Ja mislim, sigurna sam, da ako uopšte imamo neku pretenziju na zdravu hranu i eko-državu sa adrenalinskim turizmom i netaknutom prirodom - to mora urgentno da se reši. Pančevo ne pominjem, a to je najcrnji Gran pri za nebrigu :twisted:
I opet - nije isitna da novac fali- US stil je POTPISAO ugovor (o kupoprodaji železare) u kome je lepo crno na belo stajalo šta su njihove OBAVEZE - ali zabole ih za te "sitnice" :twisted:
Ne lipši magarče....baš je bedno. Gde je trava :P

?:
a je l ima neshto kod nas, neka firma, koja reciklira?

de se nosi stari papir?

mada ekolozi...vlajda je i reciklazha isto tako zagadjujuca...tj zagadjuje okolinu kao i ....blabla
ali ako postoji super

U "Reciklaznom dvoristu" preduzeca "Gradska cistoca" ovih dana je poceo otkup aluminijumskih konzervi.

Ovu vrstu ambalaze u cistom stanju gradjani mogu da donose u Visnjicku ulicu 55 i na otkupna mesta na Bajlonijevoj i Cvetkovoj pijaci
,pijaci Banovo brdo i na Slavujevom vencu.

Dodatne informacije o otkupu limenki i drugog otpadnog materijala zainteresovani mogu da dobiju na brojeve telefona 2758-090 i 782-132.

U januaru su gradjani u "Reciklazno dvoriste" doneli 200 tona papira, 490 tona raznih vrsta metalnih sekundarnih sirovina, pet i po tona plastike i 850 kilograma pet ambalaze.

jedmom sam htela da se preselim u kontejner ispred zgrade - pošto je tamo manji krš :P i bar ne moram da šetam kroz "haos" (pms haos, da se razumemo), nego na jednom mestu i jedeš, spavaš i..kenyaš. All Inclusive! :mrgreen:
ali artije mi preko glave, stvarno :roll:

Back