Amater želi objaviti knjigu

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Dobro veče.

Čitam već mesecima članke o objavljivanju knjige. Nov sam u tome, želim da se okušam u tome, pa kako bilo. Želim da moj rad predstavim izdavaču, da ga pregleda i da mi kaže svoj sud o njemu..
Ne poznajem nikog ko je objavio neku knjigu, nemam koga ni da pitam. A ja sam amater u svemu tome. Želim da imam knjigu odštampanu, trudiću se svim silama.

Može li i ima li neko ko bi mi pojasnio proceduru i kako da postupim. Inače ja sam iz Novog Sada. Pozdrav

Svako ko hoće može objaviti knjigu ali o svome trošku. Naši izdavači nisu zainteresovani za finansiranje štampe i promocije nepoznatih i manje poznatih autora. ISBN broj ili kako ga već krste se plati okvirno oko 1000 dinara kako bi knjiga bila zvanično registrovana.

Nije mnogo skupo izdavanje sopstvene knjige....osim ako hoces da zaradis..
Mnoge knjige su u tirazu 100 primeraka...Udzbenici u tirazu 1500 primeraka, a to sve ode brzo...
Zato su svi ucenjaci ,svi sve znaju i sve ekspert do eksperta
Medjutim, ti zelis da ti drugi izdaju knjigu , sto ima svojih prednosti, i jeftinija cena i podrska i plasman.
Odes sa rukopisom, , obicno u digitalnom obliku , niko vise ne zahteva papirna izdanja...i razgovaras o izdavanju knjige, sa urednikom ili odseka ili svega, zavisi kako gde...
Nekad traze da ti imas recenzenta, nekad oni nadju...
Ali ja ne znam tehnike namestanja, tj ne znam kako to funkcionise u praksi..
Moze biti totalno drugacije...isto kao sto se posao u BG ne zadrzava dobrim radom nego totalno drugacijom pricom...

Nije mnogo skupo izdavanje sopstvene knjige....osim ako hoces da zaradis..
Mnoge knjige su u tirazu 100 primeraka...Udzbenici u tirazu 1500 primeraka, a to sve ode brzo...
Zato su svi ucenjaci ,svi sve znaju i sve ekspert do eksperta
Medjutim, ti zelis da ti drugi izdaju knjigu , sto ima svojih prednosti, i jeftinija cena i podrska i plasman.
Odes sa rukopisom, , obicno u digitalnom obliku , niko vise ne zahteva papirna izdanja...i razgovaras o izdavanju knjige, sa urednikom ili odseka ili svega, zavisi kako gde...
Nekad traze da ti imas recenzenta, nekad oni nadju...
Ali ja ne znam tehnike namestanja, tj ne znam kako to funkcionise u praksi..
Moze biti totalno drugacije...isto kao sto se posao u BG ne zadrzava dobrim radom nego totalno drugacijom pricom...

Samo štampanje knjige u tiražu od 500 primeraka, br. strana 150, je koštalo oko 180000 dinara u jednoj štampariji u NS Ovo govorim po sećanju, a sutra mogu tačno reći koliko šta košta. Ovo je samo štampa bez promocije i ostalog što ide na teret autora.
Izdavači postanu zainteresovani za odredjen rukopis tek kad autor crkne.

Ma odes kod knjigovesca za manje tiraze ili cak i 500 primeraka....on uveze sve to...a ti mozes na laseru da stampas u punom koloru za manje od 15 din po strani...naravno to je skupo...ali crno belo je da li 2 din po strani , samo se malo umanji , B format...sa vecim marginama..

Ali ako hoce da uspe onda mu trebaju ozbiljni izdavaci....ono curice u redu cekaju potpisivanje knjige i cupkaju....puni vulkani , lagune i zaboravih ko bese treci od tih shizika hrana izdavaca...
Pazi svaka cast izdavacima, nemam ja nista protiv izdavaca, ama bas nista....
Ni mrvicu....cak sam zadovoljan sto su uspeli da povezu sta god su povezali i citanje svojih izdanja..

Moj cale stampao udzbenik, prvo 1500 posle 3500 primeraka, i doslo ga istampa 400 dinara svi troskovi, kljuc u ruke....mislim da je uzimao 300 din po knjizi , ali ne licno nego preko paketa univerziteta, tj nudi se to ...sve knjige i zbirke u paketu......
Moja racunica izasla da se sve to moze odraditi za 215 din uz luft...ali sad cu ja da se tu bez veze ubacujem, da mi svi pripisuju da hocu da ih ogrebem za zaradu....nego nek uzme kajmak malo dekan faxa za izbor izdavaca, lakse ce da gura prodaju i svi mutavi a svima dobro..

Naravno zavisi i kakav papri hoces, gloss ili mat ili perimat, ili novinski sto ce reci onaj hrapavi....
Ko hoce dobar papir, mora vise da plati...a ima tih stamparija na svakom cosku...

Poslednja izmena:
Samo štampanje knjige u tiražu od 500 primeraka, br. strana 150, je koštalo oko 180000 dinara u jednoj štampariji u NS Ovo govorim po sećanju, a sutra mogu tačno reći koliko šta košta. Ovo je samo štampa bez promocije i ostalog što ide na teret autora.
Izdavači postanu zainteresovani za odredjen rukopis tek kad autor crkne.
Да ниси додао неку нулу? Као издавач иако су тренутно цене полуделе због пораста цене папира широм Европе ово је сулуда цена коју си написао.

Новим, нонаме ауторима препоручујем да раде дигиталну штампу. Велике издавачи не занимају непознати аутори. Хоће они да ти издају и књигу и ураде промоцију - ако им ти то лепо платиш да они буду покривени и да зараде јер ти дају своје име. Због тога заборави на њих.

Да ниси додао неку нулу? Као издавач иако су тренутно цене полуделе због пораста цене папира широм Европе ово је сулуда цена коју си написао.
Новим, нонаме ауторима препоручујем да раде дигиталну штампу. Велике издавачи не занимају непознати аутори. Хоће они да ти издају и књигу и ураде промоцију - ако им ти то лепо платиш да они буду покривени и да зараде јер ти дају своје име. Због тога заборави на њих.

Hoćeš reći da je suluda cena od 360 dinara za štampu jednog primerka knjige od 150 strana? Može ispod te cene...na lošijem papiru, sve crno-bela štampa, korice na tankom papiru i neki mali format.

Digitalna stampa može za štampu nekoliko primeraka (500 je već cifra) i nije baš jeftina kada se uzme u obzir cena tonera, developera, i ostalog potrosnog materijala koji se menja prilikom redovnog servisiranja masine.

Hoćeš reći da je suluda cena od 360 dinara za štampu jednog primerka knjige od 150 strana? Može ispod te cene...na lošijem papiru, sve crno-bela štampa, korice na tankom papiru i neki mali format.

Digitalna stampa može za štampu nekoliko primeraka (500 je već cifra) i nije baš jeftina kada se uzme u obzir cena tonera, developera, i ostalog potrosnog materijala koji se menja prilikom redovnog servisiranja masine.
Hodisnje štampam nekoliko knjiga... 3 eur za 150 str. je mnogo. Cak i s 10% PDVa.

Back