alternativa

AntunTun:
ti si taj koji je bitan ne bog ne isus ne marija i apostoli...vetj ti...ti si ovde koliko jesi...umiresh...i kraj priche...ti si taj koji mora da shvati koliko je zhivot dragocen...ali ne preko pricha koje ti neko ispricha....vetj tako shto tjesh sam sebe otkriti u prirodi u kojoj zhivish....poqshati shto vishe da razumesh i shvatish umesto da gutash shta ti se servira po rodjenju...
Pa AntunTune, ti si hrišćanin 100% po ovome što napisa...:D

I još nešto - u prvom delu posta si pisao nešto ufazonu da hrišćanstvo propoveda pasivno pristajanje na ovozemaljske muke. Ja ne kapiram da je tako.

Царство Божије је у теби и природи око тебе
Не у зградама од дрвета и камена
Поломи дрво, угледаћеш ме
Подигни камен, видећеш мене

Duh Sekire:
Краљу ајде подучи хришћанској, пардон православној љубави следеће форумске ликове:
1. Димитрија који свакога ко се с њиме не слаже проглашава за Павелића
2. Таманите који би стално некога таманио и омаловажава туђа уверења
3. Бла који МЕНЕ, највећег непријатеља Америке у Васељени а и шире, оптужује да сам се одрекао срБства (стварно шта је то, да није врста мотокултиватора?!?) зарад "лажи америки" или како већ.
4. Склопотницу која шири мржњу према другим религијама и позива се на речи оних који су нас бомбардовали.
5. Поново Димитрија који вређа убијеног премијера Кизу називајући га "рахметли". Колико ја знам Ђинђић је сахрањен по православном обреду, говорио Амфилохије...

Тако, кад ти велики превославци покажу своју трпељивост, а не њен антипод онда ти можда и поверујем.
Дотле моја реакција на твоје мантре је:
bed.gif

Моја реакција на твоје ставове о нетрпељивости Индуса и Јапанаца је такође:
bed.gif

Потруди се да разумеш друге цивилизације ако доносиш тако ГЕНЕРАЛНЕ закључке. Како је практично немогуће разумети оно ДРУГО, генерализацијама посебно нема места...
Уосталом, доста смо се наслушали таквих прича. Дакле
bed.gif
Nemam ja njih sta da poducim. Oni su Hriscani - pravoslavci a Hriscanstvo se ne da ravnjati i mesati sa ostalim verama jer je jedina prava vera. Hriscanstvo je trpeljivo i strpljivo ali je protiv svih satanskih nauka i u stalnom ratu je sa njima, nikad protiv coveka, njegovih vrednosti i istine same i samog Boga. Ne verujem da je neko od nas nasrnuo na covekovu Bozansku prirodu, njegove vrednosti i talente i ako je neko pogresio verij mi, lakse i brze ce se pokajati nego neverni i tvrdovrati rugaci. Druge civilizacije sam mnogo proucavao i malo ima koje u kojoj ne bih nasao ponesto dobro ali bit i srz Bozje volje medju ljudima kroz istoriju se provlaci u vec zapisanim staro i novo zavetnim knjigama, znaci kroz Jevrejsku drzavu u starom zavetu pa do danasnjih dana i sve do sudnjeg dana. Sve civilizacije propadaju na kraju kao spomenik prolaznosti i kao znak da se samo Bozije delo i rec vecno obnavljaju. Na kraju, mesate neke stvari: mlakost nije blagost i ne ocekuj da Hriscanstvo bude bljuzga koja se ravnja sa budizmom, hinduizmom i ostalim naukama koje su stvorene po meri coveka da mu ugadjaju. Hriscanstvo je stvoreno po meri Bozijoj radi coveka, ne da mu ugadja. Zato svugde volite, u filozofiju, u budizam, komunizam osim u hriscanstvo jer vam ono nicim ne ugadja.

Malo cu odlutati od teme, a i nisam chitala sve postove... nego...
...fino je vjerovati u neku vishu silu... kao da postoji neko ko ''kontrolishe promet'' i to... da nismo prepushteni sami sebi, u sveopshtem haosu.

Ali, ljudi... da ja idem u crkvu i ispovijedam se tamo nekim likovima preko kojih ce ''Bog da me chuje i oprosti''... i vjerujem u neke biblijske motive koji nemaju veze sa mozgom...'alo...

I shta sad... crkva... samo tamo cu dobiti oprost grijehova, je l'? Pa zar nije Bog svuda?

Sami sebe ukopavaju... ne znam.

I, koliko sam upoznata sa svime shto je crkva radila tokom minulih vijekova... jedna organizacija koja manipulishe naivnim masama... ne, hvala...

Vjera je u redu. Ali samo kada je zaista tvoja... jer, kada se pridrzavash tolikih pravila, mislim da sve to pomalo dobija na banalnosti... postaje rutina.

Jes da malo kasno skontah temu i jes da je malo odmakla od pocetne postavke, al nema veze.

Odlicno pitanje - sta je, u stvari sekta, koja je njena definicija?
Sigurno nije ono sto nam se potura po medijima, ili cak u zvanicnim fakultetskim udzbenicima, gdje se obicno kaze da je to manja grupa ljudi koja radi nekakve strasne stvari i tome slicno, bas kao da ikakve veze ima da li je manja ili veca.
A da se ne govori o tome da te definicije uopste nisu univerzalne, nego je svaka data iz vizure hriscanstva, ili cak samo pravoslavlja.

A ako i uzmemo da sekta predstavlja odvojenost od izvornog ucenja (ma sta to bilo), zar nije onda logicno da se neka organizacija moze vise zvati sektom ako vise odstupa od tog ucenja, a manje ako manje odstupa. Tako bi, npr, za hriscanstvo, veca sekta bila ona koja se manje pridrzava Biblije (kao najznacajnijeg izvora hriscanstva) - pa bi npr. pravoslavlje i katolicanstvo bili vece sekte od onih manjih grupa koje se dosljednije pridrzavaju svega sto pise u Bibliji.

Naravno da medju manjim vjerskim organizacijama ima dosta zloupotreba, kao, uostalom i u svemu, ali ne mogu da shvatim netoleranciju prema nekom ko je izabrao da bude clan neke od njih. Iako uopste nisam religiozan, imam vise postovanja za ljude koji su izabrali kojoj religiji da pripadaju (pa makar ih vecina zvala i sektasima), nego za one koji samo nekriticki prihvate ono sto im servira vecina.

Back