Кренимо етимолошки (мислим да се тако каже).
Негде сам прочитао да сама реч "секта" потиче од латинског
segue што значи следити или следба. Дакле, реч је о некритичким следбеницима нечије мисли, лика & дела, неког скупа "једино релевантних истина". У том смислу је свака монотеистичка религија секте, а секте су и многи политички покрети - комунисти, нацисти, мондијалисти...
Осим тога реч "секта" веома подсећа на једну другу реч - "сектор". Дакле део шире стварности. На подфоруму "Политика" имамо тако ликове који само виде Чеду Јовановића или само Збор, Образ и сличне обскурне организације. Извесни "Димитрије" се тако "прославио" изједначавајући сваког свог неистомишљеника са Павелићем. Типично секташки.
Јасно, сви смо ми помало секташи у том смислу. Проблем настаје када се ово "секторско" виђење помеша са оним некритичким које сам горе описао.
Монотеистичке религије такође су секте и у овом смислу. То је зато што верују у објаве којим је Апсолут представљен на тачно одређени начин. Зашто би се Панкреатор Васељене занимао за то колико жена имам, на коју се страну крстим или да ли једем свињетину?!? Јасно је да је то само партикуларно виђење људи, логично или не, које се намеће као "Божија воља", као нешто што је једино релевантно.
Оно што је добро у хришћанству је пракса. Тако је и сама Црква одустала од неких библијских догми и прихватила доста тога паганског. Од ренесансе на овао између Европе и Цркве (и Библије) се не може поставити знак једнакости. Тако хришћани нису више само хришћани, као што ни будисти нису само будисти. Наравно - неки на овом форуму су непоправљиви (шта мислите на кога мислим

)
Међутим, муслимани су углавном само муслимани и они су у том смислу секташи. Јевреји су само Јевреји, мада је то код њих национално-племенски, дакле бар је повезано са неким основним инстинктима.
Оно што обично сматрамо сектама уклапа се највише у опис који сам горе дао, јер реч је о малим заједницама којима је услов опстанка (они то тако виде) да намећу своје учење и не дозволе никакву сумњу. И хришћани су у почетку били такви.