alkoholicari u porodici

Mozda je pomalo cudno ali u svakoj kategoriji ljudi sa kojima imam dodir (rodjaci, prijatelji, poznanici) znam izlecenog alkoholicara. Valjda je bilo "in" da obrazovani, kreativni i zanimljivi ljudi piju. Kazem izlecenih jer su prosli kroz tretman, neki i bolnicki. Jedni su, pijuci, bili uspravni (doslovno), tihi i dostojanstveni (koliko se dalo). A drugi su se prosto srozavali. Sa stolice, sa stepenica... Uglavnom su funkcionisali u zatvorenom kolu : mnogo radili da se ne primeti da piju i mnogo pili da bi imali "gorivo" za sve svoje obaveze. Neke istrajne zene su ostajale sa njima, druge su odlazile.
Najvaznije je da su stvarno izleceni..

E to je mnogo gadno, ja znam jednu porodicu gde su svi isli da se lece, a ne samo alhos. Svi oni porlaze kroz raznorazne tretmane i mukotrpno je. S druge strane, prvenstveno tu osobu moras da nagovoris na lecenje jer u vecini slucajeve nece da priznaju da piju. A taj covek je konkretno postrojavao zenu i decu u pola noci i terao ih da marsiraju po kuci i slicne gluposti( bio je neki cin u vojsci). Da ne pricam da su bar jednom mesecnos vi bili modri, lecenje je trajalo 3 god, a sad cirka vodu i prica kad sam ja bio... stvarno smor!

Najbitnije je ubediti alkoholicara da ide na lecenje! Ako to ne mozes, ti onda potrazi pomoc psihijatra, on ti sigurno moze pomoci nekim savetom ili ga cak moze pozvati na razgovor, (ako ti je clan porodice). Alkoholizam se leci, znaci samo je potrebno alkoholicara naterati na to!
I da naravno bitna je podrska porodice!

Back