Alkohol, duvan i mladi

Santjago

Zainteresovan član
Poruka
435
Alkohol i duvan su dve stvari koje su svima dostupne i svako može da ih kupi, pa tako i maloletnici. Po Zakonu, zabranjeno je konzumirati alkohol i pušiti cigare pre osamnaeste godine, ali retko ko se toga pridržava. Deca počinju piti sve ranije, neko iz možda neke potrebe, neko jer je fora, počinju pušiti jer imaju "velike probleme", da ispadnu face i tako dalje. Mnogima roditelji dozvoljavaju da konzumiraju alkohol i puše, mnogima zabranjuju, a dobar deo roditelja pojma nema da im deca puše ili koriste alkohol.
Kakav je vaš stav po ovom pitanju? Da li dozvoljavate deci da konzumiraju dve navedene stvari? Ako već znate da puše, da li vam je teško kada im dajete pare za užinu, a znate da će deo otići na cigare? Da li pokušavate da ih odvratite od toga?
Pošto sam ja postavio temu, red je da se prvi i izjasnim o njoj.
Konzumiram alkohol umereno i retko, i roditelju su potpuno svesni toga. Ne zabranjuju mi, ali me opominju da pazim koliko konzumiram, i to sasvim poštujem. Ne volim kada vidim da se neko obeznani, jer izgleda strahovito ružno (ne osoba, već taj postupak). :) Žao mi je što poznajem roditelje koji pojma nemaju da im deca konzumiraju mnogo alkohola, ali nije moje da ispravljam te greške...
Duvan ne koristim, i ne odobravam poznanike koji ga koriste, jer smatram da novac potrošen na duvan mogu potrošiti na mnogo pametnije stvari, pa makar među tim pametnijim stvarima bio i alkohol.
Toliko od mene, nadam se da ćete se vi izjasniti, možda se usprotiviti nekom mom stavu, i možda doći do nekog rešenja ako vas nešto muči.

PAŽNJA: NE OBAZIREM SE DIREKTNO NA UTICAJ OVE DVE STVARI NA LJUDSKO ZDRAVLJE, I NE NABACUJEM VAM INFORMACIJU DA SU ŠTETNE, I OVA TEME NEMA VEZE SA OSTALIM TEMAMA KOJE U NAZIVU IMAJU "...I DECA"

Alkohol i duvan su dve stvari koje su svima dostupne i svako može da ih kupi, pa tako i maloletnici. Po Zakonu, zabranjeno je konzumirati alkohol i pušiti cigare pre osamnaeste godine, ali retko ko se toga pridržava. Deca počinju piti sve ranije, neko iz možda neke potrebe, neko jer je fora, počinju pušiti jer imaju "velike probleme", da ispadnu face i tako dalje. Mnogima roditelji dozvoljavaju da konzumiraju alkohol i puše, mnogima zabranjuju, a dobar deo roditelja pojma nema da im deca puše ili koriste alkohol.
Kakav je vaš stav po ovom pitanju? Da li dozvoljavate deci da konzumiraju dve navedene stvari? Ako već znate da puše, da li vam je teško kada im dajete pare za užinu, a znate da će deo otići na cigare? Da li pokušavate da ih odvratite od toga?
Pošto sam ja postavio temu, red je da se prvi i izjasnim o njoj.
Konzumiram alkohol umereno i retko, i roditelju su potpuno svesni toga. Ne zabranjuju mi, ali me opominju da pazim koliko konzumiram, i to sasvim poštujem. Ne volim kada vidim da se neko obeznani, jer izgleda strahovito ružno (ne osoba, već taj postupak). :) Žao mi je što poznajem roditelje koji pojma nemaju da im deca konzumiraju mnogo alkohola, ali nije moje da ispravljam te greške...
Duvan ne koristim, i ne odobravam poznanike koji ga koriste, jer smatram da novac potrošen na duvan mogu potrošiti na mnogo pametnije stvari, pa makar među tim pametnijim stvarima bio i alkohol.
Toliko od mene, nadam se da ćete se vi izjasniti, možda se usprotiviti nekom mom stavu, i možda doći do nekog rešenja ako vas nešto muči.

PAŽNJA: NE OBAZIREM SE DIREKTNO NA UTICAJ OVE DVE STVARI NA LJUDSKO ZDRAVLJE, I NE NABACUJEM VAM INFORMACIJU DA SU ŠTETNE, I OVA TEME NEMA VEZE SA OSTALIM TEMAMA KOJE U NAZIVU IMAJU "...I DECA"
ne bih volela da moja deca pušu (:lol:)i piju
samo nije mi jasno kome i kako to može biti potreba?

Мој став?
Ја сам била пушачка овисница 32 године, деца су одрасла гледајући маму како пуши... Једино што сам им говорила да бих волела да они не пуше, а да им забраним, јасно ми је да нисам могла.
Мени су моји родитељи забрањивали, па сам пушила да они не знају, што је подразумевало да морам да попушим целу кутију кад изађем, да не бих цигарете носила кући. :)
То нисам хтела да се догоди мојој деци.
Кажу да је погрешно рећи деци:,,Научи да попијеш умерено, боље са мном, него кад изађеш...'' али смо ми баш то урадили, и ја мислим да има ефекта. Наши су синови прво пиво попили са нама, мислим да знају границу. Млађи трпи подсмех у друштву што уопште не пије (а зашто, то ми знамо :) ) а старији попије кад изађе, али мислим да зна границу.
С обзиром на то да седну са нама да разговарају кад год се врате из града, знам увек у каквом су ми стању деца.
Родитељи треба да знају да деци неће успети ништа да забране, али могу да утичу на формирање неких ставова код своје деце...

Ja sam iz porodice gde puse oba roditelja, otac popije, majka nikada. Mi, sestre, njihova deca, dve niti pijemo niti pusimo, jedna s vremena na vreme pripali, ranije je znala da popije i nesto zestoko, sada vise ne. Moj muz pusi, popije neku casicu ako je prilika takva, mozda 3 puta godisnje.Nasa deca - cerka ne pusi, ali popije kad izlazi u skitnju sa drustvom. Sin je klinac (15 g.) ali oduvek je govorio da ce da pusi i pije kad poraste, pa... videcemo.
Roditelji mogu da pokusaju da obaveste decu o cemu je tu reci, ali tesko da mogu da uticu na krajnju odluku. Jer nismo sa njima svuda i na svakom mestu da bi mogli da im zabranimo da puse ili piju. Bitno je da sama deca skontaju gde je granica, kao i u svemu ostalom.

Мој став?
Ја сам била пушачка овисница 32 године, деца су одрасла гледајући маму како пуши... Једино што сам им говорила да бих волела да они не пуше, а да им забраним, јасно ми је да нисам могла.
Мени су моји родитељи забрањивали, па сам пушила да они не знају, што је подразумевало да морам да попушим целу кутију кад изађем, да не бих цигарете носила кући. :)
То нисам хтела да се догоди мојој деци.
Кажу да је погрешно рећи деци:,,Научи да попијеш умерено, боље са мном, него кад изађеш...'' али смо ми баш то урадили, и ја мислим да има ефекта. Наши су синови прво пиво попили са нама, мислим да знају границу. Млађи трпи подсмех у друштву што уопште не пије (а зашто, то ми знамо :) ) а старији попије кад изађе, али мислим да зна границу.
С обзиром на то да седну са нама да разговарају кад год се врате из града, знам увек у каквом су ми стању деца.
Родитељи треба да знају да деци неће успети ништа да забране, али могу да утичу на формирање неких ставова код своје деце...
E, ovo boldovano mi se posebno dopada!
Čim su u stanju da razgovaraju, znači da su u veoma dobrom stanju. :)

Najgore je sto su deca izlozena pasivnom pusenju,a to je ono sto ne zavisi od njih.
Zamolio bih vas da ne pokrećemo diskusiju o tome. Najlepše bih vas zamolio da se o tome ovde ne raspravlja, jer o tome nije reč. Ja se slažem u potpunosti da su deca tome izložena, ali ovde je reč prvenstveno o alkoholu koji mladi piju i cigarama koje puše, i stavovima ljudi po tom pitanju.

Имам две ћерке, од 14 и 15 година.
Ја сам непушач. Одрасла уз родитеље непучаше, па моја сестра пуши а ја не, а једнак васпитни приступ су имали према обема.

Своју децу сам васпитавала у непушачком духу. За сада им се гади мирис цигарете и не воле када им се увуче у одећу...надам се да ће тако и остати. А ако и пропуше - нећу дозвољавати да то раде у мојо кући! Можда има логике оно што Ванда каже да је због забране морала да попуши целу кутију...али ипак не бих попустила. Мој став је: ако већ одлучи да се трује - не морамо и сви ми, укућани!

Што се алкохола тиче ту ми је приступ другачји: попијем понекад чашу вина или пива уз неку клопу, звекнем пелинковац кад увече изађем... Постоји став да децу - тинејџере треба држати што даље од сваког алкохола и да свака чашица води у алкохолизам. Ја сам противник те теорије. Мислим да је забрањено воће слађе и да је боље да дете има нормалан и здрав однос према алкохолу (да попије понекад понешто) него да му се забрањује сваки додир са алкохолом! Својој деци повремено понудим да сркну пиво или вино, пробале су сангрију и шери...лизнуле су чак и пелинковац...и углавном су реакције:''Фууууј!'' Боље да утоли своју радозналост преда мном, где може да се згрози, него да наручи пиће пред друштвом, па да попије на силу плашећи се да се не обрука....:confused:
Старија ћерка ми каже да у кафићу, када њене другарице петнаестогодишњакиње наручују вотку или друга жестока пића - она наручи сангрију! Причамо о свему, причала ми је са гађењем како је било одвратно како се једна њена познаница напила у дискотеци па повраћала...
Знам да ће се можда десити да се и напију некад (то је нормално у том узрасту), али надам се да алкохол никада неће применити као бег од стварности и проблема!
И рекла сам им: ако им се некад деси да се напију, да прво мене зову или дођу право кући. Хоћу да знају да овде увек имају уточиште а не да се, божемепрости, вуку по јендецима док се не отрезне...

Боље да утоли своју радозналост преда мном, где може да се згрози, него да наручи пиће пред друштвом, па да попије на силу плашећи се да се не обрука....
Dobro se sećam dana kada mi je otac ponudio (u mom slučaju) cigaru da probam. Iz šale mi je ponudio, sedeli smo sa nekom rodbinom, i rođaka je htela otići po neke fotografije u kuću, ali dete je spavalo unutra, pa da ne dimi, dala je cigaru mom ocu da pridrži. Uvukao sam nekako, čisto iz radoznalosti, zatim sam kašljao skoro ceo minut, otac se smejao. Nikad mi duvan nije bio zanimljiv, a od tada mi je omražen.
Što se nekog mod stava tiče, bolje je za oba pola da odmah dođu kući, da se ne sramote, a kroz jendeke će verovatno proći nekad.
Sećam se jedne priče kad je jedan poznanik zaspao u vozu pijan, i probudio se u Bečeju sa nekih 50 dinara u džepu i praznom baterijom u telefonu. Beše kupio kiselu i kiflu i vratio se kući delimično peške, delimično stopirajući. Od tada je naučio lekciju.

U Americi je zakonom zabranjeno da mladji od 18 kupuju cigarete i alkohol. Takodje na svim javnim mestima - restorani,trzni centri...je zabranjeno pusenje. Zavisi od drazave negde i u parkovima.
Već sam zamolio vašeg kolegu da nećemo o mesu ovde. Isto molim i vas.
Zar nije u Americi punoletstvo sa dvadeset i prvom godinom?

Poslednja izmena od moderatora:
Meni i mojoj braći roditelji nikada nisu branili ni alkohol ni cigarete. Mama nam je nepušeč, tata je pušio od svoje 15. godine pa sve do pre nekih desetak godina - znači ukupno nekih tridesetak godina. Dok je pušio uvek smo imali pristup njegovim cigarama. Sećam se da smo mu jednom brat i ja ukrali kutiju cigara da probamo kakvo je to - toliko nam je bilo odvratno da nam u životu više nikada nije palo na pamet da to stavimo u usta. Jest' da sam skontala u poslednje vreme da mi se jako sviđa miris duvana, ali nemam nameru da ga ponovo probam jer ne želim da se navučem.

Što se tiče alkohola - ista priča. Uvek ga je bilo u kući i uvek smo imali pristup njemu jer smo znali gde stoji. I isto smo ga probali par puta, čisto iz radoznalosti. Nijedno od nas troje ne puši. Ja i stariji brat ponekad popijemo, u granicama normale. Ovaj mlađi ni to, a na zimu postaje punoletan. I nudi mu mama vino, kao što je i nama u tom periodu, ali neće on jer mu se to ne sviđa.

Mišljenja sam da što više nešto braniš deci, to će ona biti istrajnija u tome da to urade. Bar bih ja tako postupila. Da su mi moji izričito branili da pijem i pušim dok sam bila tinejdžerka znam da bih to baš radila, njima u inat.

Buahahahah oduševljavajuća postavka teme, pogotovo cl deo :D
Можда има логике оно што Ванда каже да је због забране морала да попуши целу кутију...али ипак не бих попустила. Мој став је: ако већ одлучи да се трује - не морамо и сви ми, укућани!
Ima smisla. Većina ljudi koje znam su zaista počeli da se truju kad su im roditelji dozvolili (u kući, gde provode najviše vremena), pre toga se svodilo na par cigareta dnevno.
Старија ћерка ми каже да у кафићу, када њене другарице петнаестогодишњакиње наручују вотку или друга жестока пића - она наручи сангрију!
Ovo me podsetilo na incident gde je petnaestogodišnja curica na sred svadbe počela da naručuje neki liker koji nisam ni znala da postoji :eek: jedan za drugim, roditelji joj tu, samo za udaljenim stolom. Nikada nisam videla mlađe stvorenje toliko pijano. Nije bilo teško uočiti da je i užasno nesrećna. Ispao joj je telefon pod vodu u toaletu i kad se vratila ridala je i teturala se, tresla se od straha: problem je bio telefon i koliko će batina da dobije zbog njega :neutral: bar tako reče a ja sve u neverici.
Kad je odvedoh da se malo olakša njena majka čekala negde iza vrata, pa kako je ova krenula napolje tako joj nalupa šamarčina za sve pare. Aj, ne znam, možda je i trebala..... nije mi bio jasan deo "Droljo mala, ubiću boga u tebi! Otac će te unakaziti!"
............

Na sve to grozan utisak ostavlja i njena istogodišnja drugarica koja je počela da je izbegava kad je videla da se napila, doslovno podigla nosić i počela da je pljuje iza leđa, pošto je ova došla sa razvaljenim telefonom. "Ko joj je kriv kad pije! Budala, bože me sačuvaj!" (U "moje vreme" :lol: su drugarice pomagale jedna drugu u takvim situacijama.....)

I ja ne znam koja je devojka tu normalnija. Trezna i fina curica voli da ostavlja vrlo..... seksualne slike na fb. Ima izuzetno visoko mišljenje o sebi, farba kosu i oblači se kao žena od 30. Devojka koja je dobila batine je druželjubiva, skromna, ali očigledno strašno nesrećna. Mogu samo da e nadam da joj ona priča neće postati običaj, a šta joj njeni rade kod kuće, na to već niko ne može da utiče :(

Poslednja izmena:
Alkohol stvara zavisnost kod ljudi, i unistava njihovo zdravlje kako fizicko tako i psihicko. Deca jos kako mala se navlace na alkohol, roditelji im daju malo da piju, to je kao zdravo. Onda je kao IN da se mladi napijaju, i da se secaju svog prvo pijanstva, a ne secaju se kada su prvi put procitali Metafiziku od Aristotela tj. Fenomenologiju Duha od Hegela.
U Americi alkohol i cigarete moze da kupi onaj ko je 18+, i to se proverava.

U Americi je zakonom zabranjeno da mladji od 18 kupuju cigarete i alkohol. Takodje na svim javnim mestima - restorani,trzni centri...je zabranjeno pusenje. Zavisi od drazave negde i u parkovima.

pa i ovde je zakonom zabranjeno, samo što se to poštuje do bola

alnajžešće mi je kad sam bila u bolnici sa malđim detetom (na pedijatriji primaju, na jednom krilu bebe i decu do 4 god, a na drugom decu od 4 do 18 godina, sa tim što deca do 15 god su imala pravo na pratnju majke)
elem, tamo, jelte,stoji onaj natpis o zabrani pušenja, na hodnicima, na vratima wc-a itd
pa ipak, lekari su dolazili u vizitu zajedno sa smardom od cigareta, a sestre u popodnevnoj smeni su samo sele uz otvoren prozor, i ja kad dođem da kažem da detetu treba nešto, ona, lepo puše, jelte
i posle će to isto medicinsko osoblje da pria o štetnosti pušenja, i to još onim srednjoškolcima koji su bili na odeljenju, ne znam samo sa kojim autoritetom

'Боље да утоли своју радозналост преда мном, где може да се згрози, него да наручи пиће пред друштвом, па да попије на силу плашећи се да се не обрука....:confused:
Знам да ће есити да се и напију некад (то је нормално у том узрасту), али надам се да алкохол никада неће применити као бег од стварности и проблема!
.

u redu, poštujem tvoj stav
samo, smatram da treba raditi na detetovom samopuzdanju, da ono prihvati da je u redu imati drugačiji stav od drugih
ne mora da pije ako joj to ne odgovara, da se ne bi obrukala u društvu
ne mora da ima isti stav kao i drugi da bi bila prihvaćena
e kada to prihvati, kada prihvati SEBE, nećemo imati problem sa ovim drugim delom citata
i ne mislim baš da je normalno da se deca u određenom uzrastu napijaju, al ajde
mnogo njih se napijaju jer nemaju samopouzdanja da odbiju alkohol , samo zbog društva

ma idi bre gledam klinke ni 20 nemaju razbijaju se od pusenja i alkohola..sve roditelji vide i nista ni da prokomentarisu..oni to placaju..nista ne jedu..prazni frizideri..donesu im tako vikendom nesto skuvano..tim tempom ce se do 25e raspasti

Pocela sam da pusim u 8 razredu. Milion puta sam pokusala da ostavim, na sve moguce nacine. Prosto ne mogu. Svega sam svesna, ali ne mogu. Ne mogu da ne pijem kad odem na zurku. To nije nesto sto bih posavetovala bilo kom detetu, ali je realna cinjenica da se desava i da ce nastaviti da se desava.

Alkohol stvara zavisnost kod ljudi, i unistava njihovo zdravlje kako fizicko tako i psihicko. Deca jos kako mala se navlace na alkohol, roditelji im daju malo da piju, to je kao zdravo. Onda je kao IN da se mladi napijaju, i da se secaju svog prvo pijanstva, a ne secaju se kada su prvi put procitali Metafiziku od Aristotela tj. Fenomenologiju Duha od Hegela.
U Americi alkohol i cigarete moze da kupi onaj ko je 18+, i to se proverava.

E, pa, hebiga, ja zivim ovde i pre neki dan videla sam dete od 5-6 godina koje je poslao otac da kupi 2 pakle cigara i 2 piva. Sto li drze onasj znak, nije mi jasno.

Имам две ћерке, од 14 и 15 година.
Ја сам непушач. Одрасла уз родитеље непучаше, па моја сестра пуши а ја не, а једнак васпитни приступ су имали према обема.

Своју децу сам васпитавала у непушачком духу. За сада им се гади мирис цигарете и не воле када им се увуче у одећу...надам се да ће тако и остати. А ако и пропуше - нећу дозвољавати да то раде у мојо кући! Можда има логике оно што Ванда каже да је због забране морала да попуши целу кутију...али ипак не бих попустила. Мој став је: ако већ одлучи да се трује - не морамо и сви ми, укућани!

Што се алкохола тиче ту ми је приступ другачји: попијем понекад чашу вина или пива уз неку клопу, звекнем пелинковац кад увече изађем... Постоји став да децу - тинејџере треба држати што даље од сваког алкохола и да свака чашица води у алкохолизам. Ја сам противник те теорије. Мислим да је забрањено воће слађе и да је боље да дете има нормалан и здрав однос према алкохолу (да попије понекад понешто) него да му се забрањује сваки додир са алкохолом! Својој деци повремено понудим да сркну пиво или вино, пробале су сангрију и шери...лизнуле су чак и пелинковац...и углавном су реакције:''Фууууј!'' Боље да утоли своју радозналост преда мном, где може да се згрози, него да наручи пиће пред друштвом, па да попије на силу плашећи се да се не обрука....:confused:
Старија ћерка ми каже да у кафићу, када њене другарице петнаестогодишњакиње наручују вотку или друга жестока пића - она наручи сангрију! Причамо о свему, причала ми је са гађењем како је било одвратно како се једна њена познаница напила у дискотеци па повраћала...
Знам да ће се можда десити да се и напију некад (то је нормално у том узрасту), али надам се да алкохол никада неће применити као бег од стварности и проблема!
И рекла сам им: ако им се некад деси да се напију, да прво мене зову или дођу право кући. Хоћу да знају да овде увек имају уточиште а не да се, божемепрости, вуку по јендецима док се не отрезне...

Ovako se ponasala i moja keva, jedino sto mi je rekla da ako hocu da pusim, bolje da pusim kvalitetne cigare, pa da mi da pare i za njih i za dorucak, nego da budem gladna i pusim krdzu.

Back