allice
Ističe se
- Poruka
- 2.382
Po našem zakonu, bivša žena ima pravo na izdržavanje, ako je nezaposlena i navršila 45 (ili 50 po novom zakonu, nisam sigurna) godina u trenutku razvoda, jer se predpostavlja da u tim godinama ne može naći posao, bez obzira imaju li dece ili ne. Izdržavanje dece je zasebna tema i donosi se zasebna odluka o tome. Moram i da kažem, da alimentacija nije samo dužnost, već i pravo - tako su meni objasnili na sudu prilikom razvoda, kad sam izjavila da se odričem alimentacije (njegova firma je nešto loše stajala, a "meni nije trebalo ništa od njega"). Rekli su mi da je to detetov novac, i da otac ima pravo da se stara o detetu i da ja nemam pravo da se odričem onoga što nije moje, niti da njemu osporavam pravo da doprinosi starnju oko deteta.
Ako je sud odredio da roditelj plaća alimentaciju, uzeli su u obzir sve okolnosti (to sa ostavljanjem stana - čije je vlasništvo stan, itd.), i imali su u vidu detetov najboji interes u datoj situaciji, a za roditelje ih baš i nije briga, oni se moraju ili sami dogovoriti o podeli imovine i to izjaviti prilikom razvoda, ili podeliti imovinu u zasebnom postupku, nevezanom za razvod.
Ne vredi nam da razmatrmo šta bi mi voleli, ili šta bi bilo pravo po našem mišljenju, zakon interesuju samo činjenice, i to koje su od uticaja na predmet.
Taote po zakonu ko mora da izdrzava nezaposlenu zenu sa 50+, bivshi muz ili joj se pruza socijalna pomoc?