alimentacija

Po našem zakonu, bivša žena ima pravo na izdržavanje, ako je nezaposlena i navršila 45 (ili 50 po novom zakonu, nisam sigurna) godina u trenutku razvoda, jer se predpostavlja da u tim godinama ne može naći posao, bez obzira imaju li dece ili ne. Izdržavanje dece je zasebna tema i donosi se zasebna odluka o tome. Moram i da kažem, da alimentacija nije samo dužnost, već i pravo - tako su meni objasnili na sudu prilikom razvoda, kad sam izjavila da se odričem alimentacije (njegova firma je nešto loše stajala, a "meni nije trebalo ništa od njega"). Rekli su mi da je to detetov novac, i da otac ima pravo da se stara o detetu i da ja nemam pravo da se odričem onoga što nije moje, niti da njemu osporavam pravo da doprinosi starnju oko deteta.

Ako je sud odredio da roditelj plaća alimentaciju, uzeli su u obzir sve okolnosti (to sa ostavljanjem stana - čije je vlasništvo stan, itd.), i imali su u vidu detetov najboji interes u datoj situaciji, a za roditelje ih baš i nije briga, oni se moraju ili sami dogovoriti o podeli imovine i to izjaviti prilikom razvoda, ili podeliti imovinu u zasebnom postupku, nevezanom za razvod.
Ne vredi nam da razmatrmo šta bi mi voleli, ili šta bi bilo pravo po našem mišljenju, zakon interesuju samo činjenice, i to koje su od uticaja na predmet.

Taote po zakonu ko mora da izdrzava nezaposlenu zenu sa 50+, bivshi muz ili joj se pruza socijalna pomoc?

ma kakvi

treba neko mene da casti kolachima i cappucinom i da titra :lol:

ne ozbiljno ritter ,misterije na stranu...pretvorila sam se u ogromno oko

juche? shta juche?:)

Ili ja neznam da citam (brojeve) ili tamo pise pogresan datum 12.08. u tvom profilu ...tako pise (datum rodjenja..)

a da si zasluzila da te castim to jesi ..i to ne samo dezert... pa i ono "titra" i to je o.k. ..:D.

Taote po zakonu ko mora da izdrzava nezaposlenu zenu sa 50+, bivshi muz ili joj se pruza socijalna pomoc?

Mislila sam na bivšeg muža. Zašto bi država finansirala nečiji razvod? Ipak je žena (u tim godinama i nije sposobna za rad, ako do tada nije radila niko je i neće zaposliti) koja se u tim godinama razvodi u situaciji da je najčešće bila dugo u braku i u njemu nešto i doprinosila, pa sad ne može tek tako na državne jasle, a onaj čijem životu je doprinosila da nema ništa sa tim.

E, sad, za detalje treba pitati nekog malo jačeg po pitanju prava ili probati preko nekog od vladinih sajtova. Svakakvi se zakoni donose u poslednje vreme, a u javnim glasilima se ne objavljuje baš svaki, osim u službenom glasniku, ali ko to danas od običnih ljudi čita?
Da, i dobro je pogledati ima i službeni glasnik na nekom sajtu, ne znam da li ima sopstveni, ili je na nekom državnom, koji se odnosi na prava.
Mislim da socijalna pomoć nema veze sa razvodom, i da će država rado skinuti brigu sa vrata i uvaliti mužu izdržavanje, samo ako može.
Ne znam za sada, ali ranije je žena imala pravo (većina nije ni znala za to) da traži izdržavanje od muža i dok je u braku, a on npr. troši novac van kuće, razbacuje, provodi se, a kod kuće ne ostavlja ništa ili nedovoljno.

Mislila sam na bivšeg muža. Zašto bi država finansirala nečiji razvod? Ipak je žena (u tim godinama i nije sposobna za rad, ako do tada nije radila niko je i neće zaposliti) koja se u tim godinama razvodi u situaciji da je najčešće bila dugo u braku i u njemu nešto i doprinosila, pa sad ne može tek tako na državne jasle, a onaj čijem životu je doprinosila da nema ništa sa tim.

E, sad, za detalje treba pitati nekog malo jačeg po pitanju prava ili probati preko nekog od vladinih sajtova. Svakakvi se zakoni donose u poslednje vreme, a u javnim glasilima se ne objavljuje baš svaki, osim u službenom glasniku, ali ko to danas od običnih ljudi čita?
Da, i dobro je pogledati ima i službeni glasnik na nekom sajtu, ne znam da li ima sopstveni, ili je na nekom državnom, koji se odnosi na prava.
Mislim da socijalna pomoć nema veze sa razvodom, i da će država rado skinuti brigu sa vrata i uvaliti mužu izdržavanje, samo ako može.
Ne znam za sada, ali ranije je žena imala pravo (većina nije ni znala za to) da traži izdržavanje od muža i dok je u braku, a on npr. troši novac van kuće, razbacuje, provodi se, a kod kuće ne ostavlja ništa ili nedovoljno.

taote nisam ni znala da to postoji

hvala na objashnjenju

ja stalno govorim kako je u drugim zemljama

mozesh mi verovati za nashu nemam pojma

:)

njaa...ne volim rodjendane
dan kao i svaki drugi

Čekaj dok napuniš 60. Čitala sam da se, po kineskoj tradiciji, (verovatno je tako i u ostalim azijskim zemljama sa sličnom kulturom), rođendani počinju da slave tek od 60. na dalje, kada ih slavi cela porodica, sa željama za zdrav i dug život, a zovu se "hijadu jeseni" ili tako nekako, moram proveriti.

Ne mogu da tvrdim, ali ako ne postoje zemlje gde je muz pod odredjenim okolnostima duzan da izdrzava bivsu zenu, kako onda neke od njih ojade one jadne milijardere? Da racunamo da je to podela imovine (koju je on uneo u brak (!?) ), ja sam cula za primere nekih poznatih cica kojima muzevi posle razvoda placaju mesecno izdrzavanje (primer bivsa zena Lotera Mateusa je pricala u tome u nekoj emisiji na pinku)
A zanimljivo je to da i kod nas to postoji za 45+ , 50+ ...nisam znala za to, ali mislim da je skroz ok...

To što postoje zemlje, uglavnom se odnosi na Ameriku, u Evropi razne države imaju razne zakone, svaka prema svojoj tradiciji i ekonomskoj snazi, a milajardera je malo u odnosu na ostalo stanovništvo, o kojem novine ne pišu...
To izdržavanje bivše žene je uglavnom nastalo u zemljama (i u vreme), gde žene mahom ostavljaju posao kad se udaju, ili kad dobiju decu. I normalno je da ih izdržavaju, naročito u zemljama (što je čest slučaj izvan Evrope - nije pravilo) gde i ne postoji obavezno zdravstveno i penzijsko osiguranje (osim za zaposlene u državnim organima) a za trudničko bolovanje nisu ni čuli, čak žena može biti srećna ako joj vlasnik furme sačuva posao jedno mesec dana, a i to samo ako je nešto baš važna za firmu, i nije plaćena za to vreme. U takvoj situaciji, razvedena žena je jako mnogo uložila sebe u brak, pa se onda to mora i platiti.
Postoje dva osnovna pravca u zakonima koji se odnose na tu temu: jedan je podela imovine na pola, ili prema doprinosu partnera u brak, (zato se i prave predbračni ugovori) gde žena može da deli sa mužem po pola i imovinu koju je muž stekao pre braka, ili čak nasledio od roditelja, i drugi, koji se odnosi na istu takvu podelu, ali samo imovine koja je stečena tokom braka - kao što je slučaj kod nas.

Poslednja izmena:
Moguce je ipak da su u pitanju pojedinacni slucajevi koji sa dobrim advokatima izdejstvuju neku nagodbu , a to mi lici na kupovanje slobode ,( jer on hoce razvod , ona ne da itd.)
A kod nas u Srbiji gde sve funkcionise naopacke , kako izdejstvovati alimentaciju ako se bivsi krije pod maminim skutovima , pritom su imucni , on licno ima prihode od izdavanja i od biznisa koji nije registrovan ali "nije zaposlen" ???

Omg kako tužna tema..... Ma koji će ti **** i ta alimentacija gonigaupizdulepumaterinu : (((
Moram ovo da vam ispricam:
u procesu razvoda ne izbezan je i socijalni radnik,cije se misljenje poporilicno uvazava.Razgovaramo nas dve tako i ja kazem da mi nije vazno koliko ce i da li ce da daje,i ne mora nista ni da daje samo da vidja dete.Meni ej to bilo najvaznije..
Zena koja je do tada bila veoma prijatna i fina se odjednom razgoropadi na mene:eek:
Promenila je i izraa lica i tonalitet..Kaze ona meni:Odakle vama molim vas pravo da svoje dete lisavate necega sto joj pripada..to koliko vi imate mene ne interesuje,i da li je vama potrebno(pa me odmeri od glave do pete po 16 put!)ali vasem detetu zakonski to pripada i vi morate za to da se izborite a mi smo tu da vam pomognemo.
Ako nema platu,mlad je zdrav i prav pa nek nosi dzakove i fizikalise ali za dete mora da vam daje.Jel to jasno!?
Osecala sam se ko popisana..i kad sam posle plakala u kolima shvatila sam da je zena potpuno u pravu...
Toliko o alimentaciji!

Moguce je ipak da su u pitanju pojedinacni slucajevi koji sa dobrim advokatima izdejstvuju neku nagodbu , a to mi lici na kupovanje slobode ,( jer on hoce razvod , ona ne da itd.)
A kod nas u Srbiji gde sve funkcionise naopacke , kako izdejstvovati alimentaciju ako se bivsi krije pod maminim skutovima , pritom su imucni , on licno ima prihode od izdavanja i od biznisa koji nije registrovan ali "nije zaposlen" ???
Vera procitaj moj post...nije bitno sto je ne zaposlen..ako je mentalno i fizicki zdrav postoje nacini da svom detetu stvori taj novac koji je i onako mizeran...
Otac moje kcerke ima veliku platu,i bela je,znaci ne moze da je lazira,pa i taj deo koji daje nije zanemarljiv...ali moja najbolja drugarica ima situaciju da joj je muz prijavljen na 16000 a zaradjuje deset puta vise pa joj zakonski daje 5000 dinara...
Znaci,poenta je kakav je covek..

Po našem zakonu, bivša žena ima pravo na izdržavanje, ako je nezaposlena i navršila 45 (ili 50 po novom zakonu, nisam sigurna) godina u trenutku razvoda, jer se predpostavlja da u tim godinama ne može naći posao, bez obzira imaju li dece ili ne. Izdržavanje dece je zasebna tema i donosi se zasebna odluka o tome. Moram i da kažem, da alimentacija nije samo dužnost, već i pravo - tako su meni objasnili na sudu prilikom razvoda, kad sam izjavila da se odričem alimentacije (njegova firma je nešto loše stajala, a "meni nije trebalo ništa od njega"). Rekli su mi da je to detetov novac, i da otac ima pravo da se stara o detetu i da ja nemam pravo da se odričem onoga što nije moje, niti da njemu osporavam pravo da doprinosi starnju oko deteta.

Ako je sud odredio da roditelj plaća alimentaciju, uzeli su u obzir sve okolnosti (to sa ostavljanjem stana - čije je vlasništvo stan, itd.), i imali su u vidu detetov najboji interes u datoj situaciji, a za roditelje ih baš i nije briga, oni se moraju ili sami dogovoriti o podeli imovine i to izjaviti prilikom razvoda, ili podeliti imovinu u zasebnom postupku, nevezanom za razvod.
Ne vredi nam da razmatrmo šta bi mi voleli, ili šta bi bilo pravo po našem mišljenju, zakon interesuju samo činjenice, i to koje su od uticaja na predmet.

Ja mislim da si ti pomesala neki drugi zakon sa nasim,ili to zavisi od opstine u kojoj zivis!Posto sam ja dete razvedenih roditelj i moja mama nije imala pravo ninasta bez obztra sto je zakonski staratelj, tada maloletne dece!Cak je brnoc moga tate u centru za socijalni rad reko da ona mora da mu placa alimentaciju posto je on tada bio nezaposlen!:eek::eek::eek:
:bye::bye::bye::bye::bye::bye:

Па, мора прво да одреагује онај ко се сматра угроженим и да потражи заштиту својих права. Богами, ја знам за два скоршања случаја да су људи одлежали и у затвору због неплаћања алиментације (уз наравно, надокнаду за све године уназад). Али, маме нису кукале по комшилуку и изигравале жртве, него се распитале које су законске могућности и избориле се за оно што им припада (то јест деци коју издржавају)!

Moja jako bliska prijateljica razvela se pre nekoliko godina, dete (tada je imala 10-11godina) je ostalo sa njom, ona nije imala redovne prihode, bivši muž i otac deteta jeste. Od razlaza do zvaničnog razvoda (znači nekoliko meseci), on nije plaćao alimentaciju, ali je kupio nekoliko relativno pristojnih poklona (štampača se sećam, možda još neki deo za kompjuter) i doneta je odluka o tome da otac plaća 5000 mesečno na ime alimentacije.
Nezvanično, majci su rekli da bi iznos trebalo da bude veći, ali se "boje" da bi otac tada ukinuo "skupe poklone"! :otkacio:
Moja prijateljica je takva da je bila srećna što se sve završilo i što je dete dodeljeno njoj, te se nije mnogo brinula za alimentaciju. Na svu sreću, pametna je, vredna, predana majka, pri tome ima i pomoć svojih roditelja, tako da uspeva detetu da obezbedi sve što treba (to uključuje i kurseve stranih jezika, računara, ekskurzije, letovanja...), a od oca deteta alimentacija je stizala otprilike svakog drugog meseca, večito je kukao kako nema i kako mu je teško, a o poklonima nije bilo ni reči.
Danas je u Kanadi, iselio se sa svojom novom porodicom, obaveza oko plaćanja alimentacije je prestala (tako su joj objasnili), ali je majci opet jedino važno bilo da joj potpiše papir kako sva roditeljska prava prenosi na nju, kako ne bi imala problema ukoliko se za nešto traži saglasnost oba roditelja...
Dete je ove jeseni pošlo u srednju školu, bilo djak generacije, sjajna je i pametna devojčica i uvek kada prisustvujem nekom njenom lepom događaju ne mogu da se načudim koliko čovek može da bude... ne znam ni kako bih to nazvala, pa da sam sebe isključi iz života sopstvenog deteta! :dontunderstand:
Inače, ja sam bila sa tim čovekom kada se to dete rodilo... mislila sam da niko nikad nije bio srećniji što je postao otac!
Ipak je sve do ljudi... ali ne odričite se bilo čega u ime vašeg deteta!

Па, мора прво да одреагује онај ко се сматра угроженим и да потражи заштиту својих права. Богами, ја знам за два скоршања случаја да су људи одлежали и у затвору због неплаћања алиментације (уз наравно, надокнаду за све године уназад). Али, маме нису кукале по комшилуку и изигравале жртве, него се распитале које су законске могућности и избориле се за оно што им припада (то јест деци коју издржавају)!
Da,da...
moje drugarice muz je bezao,sakrivao se ,selio se..pa je dolijao..i sve do dinara morao da plati.Sve zbog inata.A imao je pre tri godine platu 1200e,pa kad su mu obracunali...:mrgreen::mrgreen:

Back