Aliexpress problem sa NASOM CARINOM

Sasvim ok lik

Zainteresovan član
Poruka
176
Pozdrav,
Pre mesec dana sam narucio 6 para migavca,uplatio sam sve je bilo oke,i onda me posle 20 dana zovu sa Carine i pitaju me zasto si ti narucio 6 para migavca,zasta ce ti toliko, za preprodaju ? Ja sam odgovorio da sam narucio za sebe i prijatelje,zato sto imam nalog,imam karticu i da sve ide preko mene(Prava istina je da meni treba za nas moto klub,narucivao sam razne stvari,zato sto je jeftino).I onda meni lik kaze to ne moze tako,mozes da narucis 1 max 2 para,sve preko toga kao ne moze,mogu da odgovaram krivicno,ali posto je prvi put on ce da me pusti...
E sad,zanima me sledece: Ja trebam opet da narucim neku opremu i treba da narucim opet migavce. Da li nece da mi prave problem ako ja uzmem od razlicitih prodavca po 2 para. Tipa uzmem od 4 razlicitih prodavca po 2 Para migavca,da li onda moze da mi prave problem ? Tipa ako vide da danas prodju 2 para na moje ime,sutra opet 2 para,posle 2 dana opet 2 para,da li moze nesto da mi kazu ?
P.s Ne kapiram sta njih briga sta ce meni vise para,koliku kolicinu ja narucujem. Nasao sam dosta potrosnog materijala sa kojim radim i koji mi se isplate da uzmem na vecu kolicinu,zato sto ima i popust i postarina je besplatna,ali sad prosto ne smem zbog njih ...
Ako moze neka pomoc sta da radim. hvala !

Pozdrav,
Pre mesec dana sam narucio 6 para migavca,uplatio sam sve je bilo oke,i onda me posle 20 dana zovu sa Carine i pitaju me zasto si ti narucio 6 para migavca,zasta ce ti toliko, za preprodaju ? Ja sam odgovorio da sam narucio za sebe i prijatelje,zato sto imam nalog,imam karticu i da sve ide preko mene(Prava istina je da meni treba za nas moto klub,narucivao sam razne stvari,zato sto je jeftino).I onda meni lik kaze to ne moze tako,mozes da narucis 1 max 2 para,sve preko toga kao ne moze,mogu da odgovaram krivicno,ali posto je prvi put on ce da me pusti...
E sad,zanima me sledece: Ja trebam opet da narucim neku opremu i treba da narucim opet migavce. Da li nece da mi prave problem ako ja uzmem od razlicitih prodavca po 2 para. Tipa uzmem od 4 razlicitih prodavca po 2 Para migavca,da li onda moze da mi prave problem ? Tipa ako vide da danas prodju 2 para na moje ime,sutra opet 2 para,posle 2 dana opet 2 para,da li moze nesto da mi kazu ?
P.s Ne kapiram sta njih briga sta ce meni vise para,koliku kolicinu ja narucujem. Nasao sam dosta potrosnog materijala sa kojim radim i koji mi se isplate da uzmem na vecu kolicinu,zato sto ima i popust i postarina je besplatna,ali sad prosto ne smem zbog njih ...
Ako moze neka pomoc sta da radim. hvala !

Zovi carinu pa proveri. Bilo bi dobro i ovde da objaviš da ne nagađaju ljudi

- - - - - - - - - -

Nemam pojma al zvuci sumanuto. Uredno platis carinu i sta njih interesuje posle sta ces ti sa tom robom.. tvoja je. Ako trgujes sa njom platis pdv i sve je u redu.

Pa i ne mora da znači.
Možda nije ista carina ako čovek kupi 1 kom za svoje potrebe ili ako je za preprodaju ( isto kao što nije ista cena struje za fizička i pravna lica).

Drugo, možda fizičko lice i nema pravo da kupuje na veliko. Isto kap što ne smeš zlato preko granice, iako si ga pošteno platio

Sta sve necu cuti u ovom bananalendu.. sta njega briga sta ce tebi roba koji su ti uredno platio :roll:

Ni u Nemačku ne možeš da naručiš Toyotu iako si uredno platio.
Postoje kvote za japanska vozila , i preko toga nema uvoza ( inače bi Japanci odavno podavili evropske proizvođače)

- - - - - - - - - -

Pisao sam im preko e-maila sve kao sto sam napisao ovde. Bas me zanima da li ce da mi odgovore nesto,mozda imaju neka pravila,nemam pojma,duzni su da objasne.
Platim carinu - pdv i jos me zezaju,zbog 6 para migavca cu krivicno da odgovaram,e Srbijoo.

Mislim da se radi o sprečavanju preprodaje.
Na oglasima sve do skoro ( ne znam da li i sada ) nisi mogao da staviš oznaku "NOVO" i "Više komada , novo, neraspakovanO" ako si fizičko lice jer samo registrovana pravna lica smeju da prodaju novu robu.

Zato, ako ti naručiš kao fizičko lice iz inostranstva robu koja prelazi neki razuman broj za lične potrebe ( 6 kompleta migavaca, 48 četkica za zube :D itd ) možda deluješ kao preprodavac a naručuješ kao fizičko lice.
Možda je to

Koliko se meni cinilo kad sam narucivao nigde ne pise kako ti narucujes,tj. dal si fizicko ili pravno lice. Meni nije problem da narucim preko prijatelja,on ima svoju radnju,ali gde i kako to treba da se navede,dal se placa nesto preko toga,kako - sta ide onda ?
Ili da jednostavno kupim od 5 razlicitih prodavaca na manje,ali i onda moze da me zezaju kad vide da svaki dan stize na malo jedan te isti proizvod ...

Koliko se meni cinilo kad sam narucivao nigde ne pise kako ti narucujes,tj. dal si fizicko ili pravno lice.

Naravno. Trgovca ( Aliekspres) nije briga ništa drugo nego da proda. Propisi u zemlji naručioca nisu njihova stvar,...

Meni nije problem da narucim preko prijatelja,on ima svoju radnju,ali gde i kako to treba da se navede,dal se placa nesto preko toga,kako - sta ide onda ?
Ili da jednostavno kupim od 5 razlicitih prodavaca na manje,ali i onda moze da me zezaju kad vide da svaki dan stize na malo jedan te isti proizvod ...

Pa najbolje da pitaš carinu.
Koja količina istog artikla je po njima ok za pojedinca / fizičko lice....kolika su davanja ako bi naručivao preko firme itd

Mogao bi ovde da preneseš iskustva, zanimljivo je pitanje

Dobio sam odgovor sa carine,pa evo ako je jos neko ima slican problem,ili ima nedoumicu oko porudzbine na vece kolicine,evo odgovora.

Poštovani,
Vi kao fizičko lice možete da uvezete, odnosno da poručite robu koju ste platili samo za svoje potrebe i za robu vrednosti do 50 EUR oslobođeni ste plaćanja carinskih dažbina ali plaćate PDV (ukoliko se radi o kupovini robe). Ukoliko kupujete robu koja nije namenjena isključivo vašim potrebama, nemate pravo uvoza te robe.

U Vašem slučaju, pošto se radi o robi koju naručujete za moto klub, ukoliko je on registrovan, u tom slučaju robu možete da naručite za potrebe kluba ali onda morate da podnesete jedinstvenu carinsku ispravu (JCI ili deklaracija) za carinjenje robe.Nemate pravo uvoza veće količine robe ili robe komercijalne prirode kao fizičko lice, bez obzira da li plaćate dažbine ili ne.

Postavili ste i pitanje da li da naručite robu od različitih prodavaca? Ovde se radi o primaocu robe, a ne o pošiljocu. Pošto ste Vi primaoc, svakako nemate pravo uvoza robe koja nije namenjena isključivo sopstvenim potrebama.

a sta je tu cudno?
pa ko je lud onda da otvara firmu kad moze narucivat robu privatno i placat manje?
svasta vama padne na pamet

mene jedino ti idioti na carini nerviraju jer carine robu po svom nekom nahodjenju
kupio sam zastitnu foliju za ekran od 9 inca bila je upakovana u stiropor 15x15 cm jer je staklo unutra i likovi su naplatili 360 dinara carine a staklo sam platio 3 dolara
a kad sam narucio adapter za lap top platio sam ga 8 dolara i nije bilo carine

a sta je tu cudno?
pa ko je lud onda da otvara firmu kad moze narucivat robu privatno i placat manje?
svasta vama padne na pamet

mene jedino ti idioti na carini nerviraju jer carine robu po svom nekom nahodjenju
kupio sam zastitnu foliju za ekran od 9 inca bila je upakovana u stiropor 15x15 cm jer je staklo unutra i likovi su naplatili 360 dinara carine a staklo sam platio 3 dolara
a kad sam narucio adapter za lap top platio sam ga 8 dolara i nije bilo carine
Niko njih ne kontrolise,a rade sta hoce i kako im se navrne.

A šta briga njih za koga ti naručuješ, možda imaš šest vozila, možda kupuješ za nešto drugo, možda voliš da ređaš migavce i razbijaš ih, šta njih briga? :eek:
Iz mog iskustva, najbolje rešenje i savet koji sam dobila-ne javljati im se na telefon. Prvi put kad sam naručivala nešto, naručila sam gomilu stvari (nije bilo skupo, ali je bio poveliki paket), oni zovu, ja, kako mi savetovaše, prekinem kad sam čula ko je. Oni su zvali i zvali i zvali još dva dana po ceo dan. Na kraju stiže meni paket bez ikakvih problema. Nisam htela da se javljam jer znam par slučajeva gde paket nije prelazio tu cifru koja je određena a oni opet nisu hteli da ga daju dok im se ne isplati neka bože sačuvaj suma, u vrednosti dva, tri paketa.

Majko rođena kol'ko zareza.

Back