Alhemija-istina ili laz?

• Začetnik teme Začetnik teme bau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bau

Gost
Poruka
1.016
Alhemija je vestina pretvaranja obicnih metala u zlato ili srebro.Pre svega,bilo je potrebno pronaci kamen mudrosti koji bi omogucio tu operaciju.
Druga verzija govori da je to u stvari duhovni proces pomocu kojeg covek postaje besmrtan i da su zlato i srebro samo sporedni produkti.
Koja od ove dve verzije ima vise smisla?Moze li se zlato napraviti od obicnih metala ili je u pitanju duhovni preobrazaj samog alhemicara?

Mnogo zanimljiva prica.U nazivu filma nema reci"alhemija" pa ga ja verovatno ne bih nasao nikad.Svidja mi se kako covek povazuje stvari.Poziva se na istorijske izvore i to uclanjuje s necim modernim.I naucnici se ozbiljno bave tom temom.Pretpostavljam iz materijalnih razloga.Verovatno ce ostati nesto i za one sklonije duhu.

Znam da ih ima mnogo i da simbolisu razne metale.Ti metali se onda dovode u vezu s raznim planetama.Zlato predstavlja Sunce,srebro Mesec,ziva Merkur itd.Mmislim da je zamisao da se te planete onda povezu sa nekim kvalitetima koji postoje u coveku.Tako bi alhemicar kroz razne procese obrade metala mogao da procisti tj.produhovi samog sebe.
Tako sam razumeo.Mnogo mi je komplikovano pa sam stavio to kao temu.

Alhemija je vestina pretvaranja obicnih metala u zlato ili srebro.Pre svega,bilo je potrebno pronaci kamen mudrosti koji bi omogucio tu operaciju.
Druga verzija govori da je to u stvari duhovni proces pomocu kojeg covek postaje besmrtan i da su zlato i srebro samo sporedni produkti.
Koja od ove dve verzije ima vise smisla?Moze li se zlato napraviti od obicnih metala ili je u pitanju duhovni preobrazaj samog alhemicara?

Mene je zapanjio jedan eksperiment koji su davno izveli neki studenti u Beogradu. Oni su stavili šaku pšenice na vlaćni pamuk i nalili vodu i izolovali od okoline. Pšenica je proklijala pa su opnda izvršulu ušporednu atomski analizu tako proklijale pšenice sa zrnevljemiste te pšenice. I zamisli otkrilis u da postoji razlika u sadržaju elemenata u ta dva uzorka! Zamisli zrnevlje je pretvaralo atome jednog elementa u atome drugog elementa koji su njima odgovarali, bez ikakavog atomskog reaktora i drugih zavrzlama. samo zrnevlje bez trukme uma i razuma, ili možda nije tako?

jedna od osnovnih hemijskih elemenata u alhemiji je živa...naš jezik je genijalan...ako bi živu preveo doslovno, onda je ona nešto što je živo(t), a u religioznim sverama život je ono što je udahnuto čoveku od zemaljskog praha - duh sveti.
dakle osnovna komponenta je tu, a sve ostalo je razrada.
do zlata se dolazi ako umiriš živu...:mrgreen:

jedna od osnovnih hemijskih elemenata u alhemiji je živa...naš jezik je genijalan...ako bi živu preveo doslovno, onda je ona nešto što je živo(t), a u religioznim sverama život je ono što je udahnuto čoveku od zemaljskog praha - duh sveti.
dakle osnovna komponenta je tu, a sve ostalo je razrada.
do zlata se dolazi ako umiriš živu...:mrgreen:

E, a koja je latinska reč za taj metal?

;)

eksperimentalno nije još dokazano(ili jeste?), ali zašto da ne...potrebno je "samo" da se promeni kristalna rešetka gvožđa :)
ali ipak mislim da je "kamen mudrosti" ideal koji se neće tako brzo realizovati, bar ne 'alhemičari' dok laboratorijski je i moguće...nauka je čudo

E, a koja je latinska reč za taj metal?

;)
Hidrargirum (odatle Hg), što bi trebalo značiti nešto kao hidro=voda argentum=srebro pa kad se te dviej riječi spoje nastaje hidrargirum=vodeno (us misli tečno) srebro

eksperimentalno nije još dokazano(ili jeste?), ali zašto da ne...potrebno je "samo" da se promeni kristalna rešetka gvožđa :)
ali ipak mislim da je "kamen mudrosti" ideal koji se neće tako brzo realizovati, bar ne 'alhemičari' dok laboratorijski je i moguće...nauka je čudo
Kristalnu rešetku nije teško promijeniti, ona se mijenja prostim zagrijavanjem i dodavanjem legirajućih elemenata, naravno i valentnost ima svoju ulogu tako da se Fe+ ili Fe2+... ne ponašaju jednako. Stvar je na neki način nagovoriti protone i neutrone da se ponašaju drugačije čime se dobija transmutacija elemenata, a za to nije potrebna nikakva energija nego se čak i dobija višak energiej. bilo bi zanimljivo zamoliti neke biljke da stvaraju zlato koje bi deponovali u ljuski sjemena pa bi najveći rudnik zlata bio pepeo dobijen spaljivanjem ljuski sjemena u toplanama. višetruka nevjerovatana korist koja se postiže zlatnom riječju koja gvozdena vrat otvara.

Poslednja izmena:
Hidrargirum (odatle Hg), što bi trebalo značiti nešto kao hidro=voda argentum=srebro pa kad se te dviej riječi spoje nastaje hidrargirum=vodeno (us misli tečno) srebro

Tačno tako.
Hoću reći, to je dobar pravac za usmeravanje misli. Jedino kod slabog Vida, a tu su mnogi skoro slepi, ne bi trebalo insistirati na striktnom smeru, jer se tako najlakše zaluta. Zato, čini mi se, mnogo je bolje za početak, ostaviti te dve reči da stoje samostalno, voda i srebro (Argentum), i posvetiti se ovoj poslednjoj još malo dublje. Tu je latinski, što se tiče skladištenja pojedinih repera dosta manjkav, ali je trenutno najbolje što imamo. Nadalje, "tečno" ide bolje uz "srebro", tj daje nešto što ima preciznije značenje, ali manje od ukupnog smisla se izgubi, ako se posegne za starijom srednjevropskom tradicijom, koja spaja imenice, Voda Srebro, kao npr. semetok, umesto prideve sa imenicama, semenski tok. Trebalo bi obratiti pažnju, da ovde ne tragamo za jednoznačnim smislom, složenice, znači ne za onim šta ona konkretno znači, to bi bio tipičan promašaj, kao da gađaš maglu strelom, nikad nećeš pogoditi, već za poimanjem tzv. punog opsega njenog, kako logičnog smisla tako i svih emotivnih utisaka.
Ovo je bila prilika da se okvirno prikaže jedna od metoda traganja, nadam se da je ovo čitljivo.
Kristalnu rešetku nije teško promijeniti, ona se mijenja prostim zagrijavanjem i dodavanjem legirajućih elemenata, naravno i valentnost ima svoju ulogu tako da se Fe+ ili Fe2+... ne ponašaju jednako. Stvar je na neki način nagovoriti protone i neutrone da se ponašaju drugačije čime se dobija transmutacija elemenata, a za to nije potrebna nikakva energija nego se čak i dobija višak energiej. bilo bi zanimljivo zamoliti neke biljke da stvaraju zlato koje bi deponovali u ljuski sjemena pa bi najveći rudnik zlata bio pepeo dobijen spaljivanjem ljuski sjemena u toplanama. višetruka nevjerovatana korist koja se postiže zlatnom riječju koja gvozdena vrat otvara.

Na žalost ili na svu sreću, ovo je fantazija.
Nije poznato da ikoja bilka može da menja strukturu atomskog jezgra.
Kristalna rešetka je nebitna.
Kod tog "nagovaranja" protona i elektrona, posao se svodi na nagovaranje protona i neutrona da od jezgra nekog metala, formiraju jezgro zlata, nekakvom nuklearnom reakcijom, poput one kada se vremenom jezgro urana polako preobražava raspadajući se u jezgro olova, blago zračeći. To je ono što znamo kao prirodna radioaktivnost. Jedino, tako spontano, ne pretvara se sve u svašta.
Postoje zakoni hemije ili alhemije, ko više voli.
Valja ih izučavati.

To sto ima na Wiki se svodi na informacije da je uglavnom neisplativo proizvoditi zlato u akceleratorima.Sto ne znaci da je i nemoguce.Informacije koje postoje iz te oblasti sigurno ne predstavljaju kajnji domet u toj oblasti.
To znaci da u stvari ne znamo na kom stepenu je ta tehnologija danas.Mozda je proizvodnja dosla do stepena koji je isplativ pa su informacije iz te oblasti sakrivene od javnosti.Na taj nacin je moguce uticati na formiranje cene zlata na berzi.Ako se zna do koje mere ide ljudska pohlepa onda je teorija zavere veoma moguca.

Tačno tako.
Hoću reći, to je dobar pravac za usmeravanje misli. Jedino kod slabog Vida, a tu su mnogi skoro slepi, ne bi trebalo insistirati na striktnom smeru, jer se tako najlakše zaluta. Zato, čini mi se, mnogo je bolje za početak, ostaviti te dve reči da stoje samostalno, voda i srebro (Argentum), i posvetiti se ovoj poslednjoj još malo dublje. Tu je latinski, što se tiče skladištenja pojedinih repera dosta manjkav, ali je trenutno najbolje što imamo. Nadalje, "tečno" ide bolje uz "srebro", tj daje nešto što ima preciznije značenje, ali manje od ukupnog smisla se izgubi, ako se posegne za starijom srednjevropskom tradicijom, koja spaja imenice, Voda Srebro, kao npr. semetok, umesto prideve sa imenicama, semenski tok. Trebalo bi obratiti pažnju, da ovde ne tragamo za jednoznačnim smislom, složenice, znači ne za onim šta ona konkretno znači, to bi bio tipičan promašaj, kao da gađaš maglu strelom, nikad nećeš pogoditi, već za poimanjem tzv. punog opsega njenog, kako logičnog smisla tako i svih emotivnih utisaka.
Ovo je bila prilika da se okvirno prikaže jedna od metoda traganja, nadam se da je ovo čitljivo.
Na žalost ili na svu sreću, ovo je fantazija.
Nije poznato da ikoja bilka može da menja strukturu atomskog jezgra.
Kristalna rešetka je nebitna.
Kod tog "nagovaranja" protona i elektrona, posao se svodi na nagovaranje protona i neutrona da od jezgra nekog metala, formiraju jezgro zlata, nekakvom nuklearnom reakcijom, poput one kada se vremenom jezgro urana polako preobražava raspadajući se u jezgro olova, blago zračeći. To je ono što znamo kao prirodna radioaktivnost. Jedino, tako spontano, ne pretvara se sve u svašta.
Postoje zakoni hemije ili alhemije, ko više voli.
Valja ih izučavati.

Riječi svakako imaju mnogo dublja značenja. Svaka riječ sadrži sva značenja u kojima je upotrijebljena ne samo na raznim jezicima na Zemlji nego i bilo đe u svemiru. Ljudi to zaboravljaju ali to drugim stvorenjime ne znači da ne varaju ljude, zato se s njima ne treba razgovarati previše a naročito im se ne treba bilo što obećavati.

Ja sam čitao da biljke rade transmutaciju elemenata. Da kristalna rešetka je za druge stvari. Zakoni hemije i svi drugi zakoni su zapravo ograničenja našeg svijeta i naravno da se mogu izvoditi stvari koje se ne uklapaju u te zakone. Nuklearne reakcije me zapravo ne zanimaju. Meni je mnogo zanimljiviji odnos izmeću vrsta i jedinki.

Back