Aleluja

aeternum

✿ forever and ever ✿
Poruka
25.739
Aleluja!

Na šta pomislite kada čujete izraz „Aleluja“? Možda vas podseti na Hendlovo muzičko remek-delo iz 18. veka, „Mesija“, u kome hor peva „Aleluja“. Ili vas možda podseti na nešto drugo, ali u svakom slučaju verovatno ste već negde čuli izraz „Aleluja“. Možda ga čak ponekad i koristite. Ali da li znate šta taj izraz znači?

Aleluja — potiče od hebrejskog izraza ha lelu-Jah što znači „hvalite Jah“.

Jah — poetski, skraćeni oblik Božjeg imena Jehova.

Pojavljuje se u Bibliji više od 50 puta, i to često u sklopu izraza „Aleluja“.

Psalam 113 odgovara na pitanje: Zašto treba hvaliti Boga Jehovu?

On počinje sa zapovešću: „Aleluja! [„Hvalite Jah!“, NW] Hvalite, sluge Gospodnje! Nek je ime Gospodnje blagosloveno od sad i doveka!“ (Psalam 113:1, 2).

„Aleluja!“ Da, „Hvalite Jah!“ Ta zapovest odnosi se posebno na Božji narod u ovom ’vremenu kraja‘ (Danijel 12:4, NW).

Od sada nadalje i u svu večnost, Jehovino ime treba da bude uzvisivano širom Zemlje.

Podstaknut Božjom uzvišenošću, psalmista je rekao: „Ko je kao Jehova, Bog naš, koji sedi na prestolu na visini,
i pogled svoj spušta na nebo i na zemlju?“ (Psalam 113:5, 6

Izraz „Aleluja“, a koji znači „Slaviti Jah“, ponavlja se u knjizi Otkrivenja (Otkrivenje 19:1, 3, 4, 6).

Otkrivenje 19
1 Posle toga čuo sam snažan glas, kao glas velikog mnoštva na nebu, kako govori: „Hvalite Jah!*+ Spasenje, slava i moć pripadaju našem Bogu, 2 jer su njegove presude istinite i pravedne.+ On je izvršio presudu nad velikom bludnicom*, koja je iskvarila zemlju svojim bludom*, i osvetio je krv svojih robova, koja je na njenim rukama*.“+ 3 I po drugi put su rekli: „Hvalite Jah!*+ Dim sa njenog zgarišta uzdizaće se u svu večnost.“+

4 I 24 starešine+ i četiri bića+ pali su licem do zemlje i poklonili se Bogu, koji sedi na prestolu, i rekli: „Amin! Hvalite Jah!*+

5 Od prestola se začuo glas koji je rekao: „Hvalite našeg Boga, svi njegovi robovi,+ koji ga se bojite, mali i veliki!“+

6 I čuo sam nešto što je zvučalo kao glas velikog mnoštva, kao huka mnogih voda i kao tutnjava snažnih gromova, kako govori: „Hvalite Jah*,+ jer je Jehova*, naš Bog, Svemoćni,+ počeo da vlada kao kralj!+

Lujo Bakotić (LB):

6 I čuh kao glas mnogoga naroda i kao šum voda velikih, i kao prasku gromova jakih, koji govore: Aliluja! Jer kraljuje Gospod, Bog Svedržitelj.

ASV
And I heard as it were the voice of a great multitude, and as the voice of many waters, and as the voice of mighty thunders, saying, Hallelujah: for the Lord our God, the Almighty, reigneth.

MEV
Then I heard something like the sound like a great multitude, as the sound of many waters and as the sound of mighty thunderings, saying: “Alleluia! For the Lord God Omnipotent reigns!

Od sada nadalje i u svu večnost, Jehovino ime treba da bude uzvisivano širom Zemlje.
Daj mi molim te reci kako se po tebi treba UZVISAVATI Bozje ime,dali tako sto cemo ljudima propovedati kako ono glasni ili mozda na neki drugi nacin...!?
Molim te objasni konkretnim Biblijskim primerima da bi smo mogli videti kako su vernici to zaista radili.

Daj mi molim te reci kako se po tebi treba UZVISAVATI Bozje ime,dali tako sto cemo ljudima propovedati kako ono glasni ili mozda na neki drugi nacin...!?
Molim te objasni konkretnim Biblijskim primerima da bi smo mogli videti kako su vernici to zaista radili.
Uzvisivati Bozje ime znaci drzati ga svetim
Podrazumeva se da ga trebamo koristiti i objavljivati ljudima prvenstveno,
a ono sto je bitno da time sto drzimo Bozje Zapovesti mi ga uzvisujemo.

isus je dao model molitve" Oce Nas nek se Sveti IME tvoje "
Izvini ali mi se cini da me nisi razumela - nisam trazio da mi das teksta koji sadrzi poziv "da se sveti Bozje ime"nego konkretan tekst koji nam pokazuje kako se to ime sveti u praksi - dakle dali to podrazumeva debatiranje s ljudima kako bi im pokazali/dokazali kako se pise i artikulise Bozje ime ili ce biti da je to zapravo neka kategorija duhovnih aktivnosti koje trebaju izvrsavati oni koji zaista zele da se sveti Bozje ime i svojom praksom to zaista rade.

Izvini ali mi se cini da me nisi razumela - nisam trazio da mi das teksta koji sadrzi poziv "da se sveti Bozje ime"nego konkretan tekst koji nam pokazuje kako se to ime sveti u praksi - dakle dali to podrazumeva debatiranje s ljudima kako bi im pokazali/dokazali kako se pise i artikulise Bozje ime ili ce biti da je to zapravo neka kategorija duhovnih aktivnosti koje trebaju izvrsavati oni koji zaista zele da se sveti Bozje ime i svojom praksom to zaista rade.
Znas staznaci vrsiti svetu sluzbu Bogu

Znas staznaci vrsiti svetu sluzbu Bogu
Da,mislim da znam sta TO znaci ali te to nisam pitao nego sam pitao sta po tebi znaci ono "da se sveti ime tvoje"...
Ako to znaci ovo zadnje sto si navela onda se slazem 100% ali ako sve to svodis na fundamentalnu temu za propovedanje koja se sastoji od price kako se to ime pise i artikulise onda se ne slazem jer u prilog tome nemamo nikakvih Biblijskih dokaza.

Spasen od cega ?
Od nasledjenog greha i smrti.
Na temlju Isusove zrtve dobijamo mogucnost vecnog zivota.

Jovan 3: 16 „Jer Bog je toliko voleo svet da je dao svog jedinorođenog Sina,
da niko ko iskazuje veru u njega ne bude uništen, nego da ima večni život...

tako da spasenje znaci vecni zivot

Back