Aleksa Djilas na RTS-u!?

Чини ми се да је твоје знање равно нули и да је са тобом сасвим беспредменто о било чему расправљати јер најпре мораш нешто да знаш иако ти то знање без праксе не вреди ничему.

Када сам први пут почео да радим тек тада сам схватио да ништа не знам а школовао сам се скоро 18 година.

Kami, a da li možeš da nam objasniš zašto je danas standard veći nego pre 10-15 godina, ako uzmemo u obzir da je u ono vreme industrija umirala, a sada je totalno mrtva? Na koji način to dižemo standard? Otvaranjem šoping centara?
Dobro, hajde da priznamo da sad imamo mnogo više stranih firmi u našoj zemlji i da zaposleni u takvim firmama služe za "dizanje" standarda i pozitivnu statistiku. Ali šta te firme privređuju? To su uglavnom banke i trgovačke firme, mesta koja daju zaposlenima malo više novca na kraju meseca i uzimaju mnogo više privatnog vremena zauzvrat. Mobing nam je ušao na mala vrata, kao još jedno dostignuće toliko voljenog i željenog zapada. jedina razlika je što na zapadu postoje sindikati i zakoni koji se protiv toga, kako-tako bore, dok kod nas tako nečega nema.

Na zalost, ogroman razvitak sektora usluga je doprineo boljem standardu, pre svega to. Ne moras da budes toliko kritican prema uslugama, nije realni sektor jedini koji doprinosi standardu. Mada jeste osnova, a mi tu osnovu nemamo najvise zbog drzave i njene nesposobnosti da prereze tamo gde je bolesno.

Мислим да би требало да се манеш теорије.

Тада сам мислио да смо у фази либералног капитализма, да би се сада уверио да је ово та фаза у којој је одређеним појединцима, читај тачно одређеном броју само оних који су у самом врху ДС-а и Г17 дозвољена тотална контрола одређених привредних грана са неограниченим овлашћењима привредног пословања што у пракси значи да сав увоз и извоз иде искључиво преко њих. Тога је било и код Милошевића али у безначајној меру у односу на данас када се контрола слободног протока робе и капитала свела на свега пар арикала и то оних који нису никоме потребни. Новац контролише један човек а робу у најбољем случају 5.

А посто си написао да је приватнио сектрор "јадан" то значи да никада ниси ни радио у привреди и да не би требало да причаш о нечему о чему немаш појма. Западни капитализам има традицију од 300 година да би данас нама продавао бофлк од робе што значи не да је само јадан него да је и у фази тоталне преваре или боље речено направиш сиротињу и продајеш јој етикету ..... И какве везе приватни фактор има са народом осим што ту ради радник из народа ?

За јачање привредног сектора не требају никакви резови већ само да се дозволи равномерно пословање за све. Сада смо у фази где немамо скоро никакву производњу а у хипер, супер, гига и сл. маркетима продајемо западноевропски отпад.

А то значи да смо се приватизовали да би нам се приватно пословање свело све укупно на продају стране робе. Па колико знање треба да би се видело да овде нема никаквих страних улагања а домаћу привредну иницијативу смо уништили. А од станаца овде су само хрвати и словенци који су дошли да покупују оно што још иоле нечему вреди и да то препродају ....

Hajde navedi tog jednog koji kontrolise pare, a i barem trojcu od te petorice koji kontrolise robe?

Inace, u super giga mega marketima je vise od 50% robe domace proizvodnje.

Uostalom, sve ovo ti je bas onako kako mali Perica zamislja ekonomiju drzave, da si ti na vlasti, znam da bi jednim potezom ruke povratio postovanje narodu i razvio realni sektor, a verovatno nemas pojma kako konkretno to da izvedes, samo naklapas populisticke fraze.

Za razvitak realnog sektora su ti potrebni ogromni rezovi covece, pre svega u budzetu, mozes valjda toliko da shvatis? Kako ces da razvijas privredu kad ti skoro ceo budzet ode na plate i penzije? Kad uzimas kredite da bi isplatio penzije. Sa cime ces da razvijas privredu? Samo tako sto pohapsis lopove i onemogucis namestene tendere?

Poslednja izmena:
Чини ми се да је твоје знање равно нули и да је са тобом сасвим беспредменто о било чему расправљати јер најпре мораш нешто да знаш иако ти то знање без праксе не вреди ничему.

Када сам први пут почео да радим тек тада сам схватио да ништа не знам а школовао сам се скоро 18 година.

Mi govorimo o makroekonomiji, praksa za makroekonomiju se stice jedino ako radis nesto sto ima veze sa javnim finansijama drzave. Praksa za makroekonomiju nije kad osnujes neku svoju privatnu firmu, ili radis u nekoj firmi.

Hajde navedi tog jednog koji kontrolise jedan covek, a i barem trojcu od te petorice koji kontrolise robe?

Inace, u super giga mega marketima je vise od 50% robe domace proizvodnje.

Uostalom, sve ovo ti je bas onako kako mali Perica zamislja ekonomiju drzave, da si ti na vlasti, znam da bi jednim potezom ruke povratio postovanje narodu i razvio realni sektor, a verovatno nemas pojma kako konkretno to da izvedes, samo naklapas populisticke fraze.

Za razvitak realnog sektora su ti potrebni ogromni rezovi covece, pre svega u budzetu, mozes valjda toliko da shvatis? Kako ces da razvijas privredu kad ti skoro ceo budzet ode na plate i penzije? Kad uzimas kredite da bi isplatio penzije. Sa cime ces da razvijas privredu? Samo tako sto pohapsis lopove i onemogucis namestene tendere?

Ајде да ти упросим мало пошто се на сваки начин трудиш да замрсиш што више можеш.

Некада је било 130.000 припадника војске а сада мање од 30.000. Где су нестала финансијска средства за плате и сви остали трошкови који су ишли за ВЈ?

Ево даље, производни капацитети електричне енергије су 1990.г. исти као и данас а онда је било таман колико треба па чак по мало и вишка. Ако се зна да је у међувремену до данас нестало око 60% енергетских потрошача а то су она велика предузећа који су били огромани пшотрошачи где се изгуби струја?

И тако даље.

Значи опет ти кажем, остави се теорије ако о пракси немаш појма теорија ти не вреди ничему.

Ајде да ти упросим мало пошто се на сваки начин трудиш да замрсиш што више можеш.

Некада је било 130.000 припадника војске а сада мање од 30.000. Где су нестала финансијска средства за плате и сви остали трошкови који су ишли за ВЈ?

Ево даље, производни капацитети електричне енергије су 1990.г. исти као и данас а онда је било таман колико треба па чак по мало и вишка. Ако се зна да је у међувремену до данас нестало око 60% енергетских потрошача а то су она велика предузећа који су били огромани пшотрошачи где се изгуби струја?

И тако даље.

Значи опет ти кажем, остави се теорије ако о пракси немаш појма теорија ти не вреди ничему.

Ti kazes da je potrosnja Elektricne energije sada manja nego 1990?

Budzet vojske se danas zna, ima ta stavka u budzetu, i ne daje im se ni para vise od toga. Koliko se nekada izdvajalo za vojsku nema veze sa ovim danas, drugaciji broj ljudi, drugaciji budzet, drugaciji porez.

U sustini, ako ja tebe shvatam, ti kazes da samo treba pohapsiti lopove, spreciti kradju drzavnih para i budzet nece biti u deficitu 100 milijardi, nego u suficitu 100 milijardi?

Ti kazes da je potrosnja Elektricne energije sada manja nego 1990?

Budzet vojske se danas zna, ima ta stavka u budzetu, i ne daje im se ni para vise od toga. Koliko se nekada izdvajalo za vojsku nema veze sa ovim danas, drugaciji broj ljudi, drugaciji budzet, drugaciji porez.

U sustini, ako ja tebe shvatam, ti kazes da samo treba pohapsiti lopove, spreciti kradju drzavnih para i budzet nece biti u deficitu 100 milijardi, nego u suficitu 100 milijardi?

Видиш да не знаш адекватно да пал**амудиш када ти се да конкретна пример и то је оно што је код тебе изражено када ти кажем да си ти само једна теоретичар и књишки мољац који са праксом нема појма.

Наравно да је потрошња струје драстично мања јер домаћинства никада не могу да портоше електричне енергије као неко велико предузеће које је у то време (1990.г.) радило пуним капацитетом.
Зато сам ти и поставио питњје :
Ко извози вишак струје и ко убира паре ?
Само би на тој ставци могао да се изравња дефицит ако не и да се створи огроман вишак.

А оно око војске незнаш ни шта си написао !
За војни буџет некада је издвајано око 10-12% а данас ни 2%. Где се изгуби оних 10% а у суштини то је далеко више јер буџет из 1997.г је био бар 3 пута већи него данас.

Значи, ја ти конкретно дајем примере где су требале да остану на стотине милијарди динара у буџету а ти ми причаш о хапшењу лопова и сл. Ако хоћеш да кажеш да су покрадене те паре онда се слажемо. Али се не слажемо око генерализације проблема јер те паре је неко и у одређеном моменту имао на неком државном рачуну и да је за њих вероватно покуповао кашике и ноше по волшебној цени од неких 100.000 динара по комаду а не би ме чудило да су једноставно те паре пребачене на неки рачун са Кајманских острва или директно на рачун ДС-а или Г17. Значи, за хапшење лопина из те две странке нетреба нека велика мудрост ни знање осим само мало добре воље и да се натера полиција да ради свој посао.

Ово су ти само два обична примера где је сигурно да постоје огромне манипулације а таквих има још доста. Е сада што ти хоћеш да компликујеш то је твој проблем јер покушаваш да докажеш да је мањак у буџету нормална ставка.
И помоћићу ти да се не би мучио.
Јесте реално мањи, јер данас нема пореза, такси, царина као пре 10 година и та цифра у буџету у најбољем случају може бити у износу од 10% тадашњег а зашто је реално мања е то је тек право питање на које би ти могао да даш одличан одговор користећи се само тим твојим теоретским знањем јер за то ти нека пракса баш и није потребна.

Poslednja izmena:
Видиш да не знаш адекватно да пал**амудиш када ти се да конкретна пример и то је оно што је код тебе изражено када ти кажем да си ти само једна теоретичар и књишки мољац који са праксом нема појма.

Наравно да је потрошња струје драстично мања јер домаћинства никада не могу да портоше електричне енергије као неко велико предузеће које је у то време (1990.г.) радило пуним капацитетом.
Зато сам ти и поставио питњје :
Ко извози вишак струје и ко убира паре ?
Само би на тој ставци могао да се изравња дефицит ако не и да се створи огроман вишак.

А оно око војске незнаш ни шта си написао !
За војни буџет некада је издвајано око 10-12% а данас ни 2%. Где се изгуби оних 10% а у суштини то је далеко више јер буџет из 1997.г је био бар 3 пута већи него данас.

Значи, ја ти конкретно дајем примере где су требале да остану на стотине милијарди динара у буџету а ти ми причаш о хапшењу лопова и сл. Ако хоћеш да кажеш да су покрадене те паре онда се слажемо. Али се не слажемо око генерализације проблема јер те паре је неко и у одређеном моменту имао на неком државном рачуну и да је за њих вероватно покуповао кашике и ноше по волшебној цени од неких 100.000 динара по комаду а не би ме чудило да су једноставно те паре пребачене на неки рачун са Кајманских острва или директно на рачун ДС-а или Г17. Значи, за хапшење лопина из те две странке нетреба нека велика мудрост ни знање осим само мало добре воље и да се натера полиција да ради свој посао.

Ово су ти само два обична примера где је сигурно да постоје огромне манипулације а таквих има још доста. Е сада што ти хоћеш да компликујеш то је твој проблем јер покушаваш да докажеш да је мањак у буџету нормална ставка.
И помоћићу ти да се не би мучио.
Јесте реално мањи, јер данас нема пореза, такси, царина као пре 10 година и та цифра у буџету у најбољем случају може бити у износу од 10% тадашњег а зашто је реално мања е то је тек право питање на које би ти могао да даш одличан одговор користећи се само тим твојим теоретским знањем јер за то ти нека пракса баш и није потребна.

Prvo, potrosnja struje danas je veca nego potrosnja struje 1990. To mozes naci i na netu, na svim sajtovima. Ne potcenjuj potrosnju domacinastva u odnosu na privredu, jer je istih nekoliko miliona, brojnost je jako bitna. Ti si prvi od koga sam cuo da je izneo ovu tvrdnju, i ona je tacna jedino ako zvanicni statisticki podaci lazu. To ko izvozi struju i kome, i da li neko krade je druga stvar, sigurno time steti Srbiju, ali da je to glavni problem budzeta Srbije- nije.

2 % od BDP-a odlazi na vojsku, ne 2% od budzeta Republike Srbije. Generalno, ja i ne znam koja drzava danas u svetu izdvaja 12 % BDP-a na vojsku :eek::eek:

Ponovo kazem, za sve u budzetu postoje stavke, sada kada se izglasa novi budzet, mozemo da vidimo strukturu istog, pa ce ti to verovatno i biti odgovor na pitanje gde odlaze pare koje mogu da se daju vojsci...

Po meni, budzetski prihodi su mnogo manji problem od budzetskih rashoda. Cak i da se uzme u obzir kradja, siva ekonomija, podmicivanje, rodjacke veze. A slazemo se da toga danas ima, i da DS ne radi dovoljno dobro da bi sve to iskorenio. I ne kazem da je manjak u budzetu normalna stavka, vec da je u danasnjoj Srbiji nesto sto je realno, sto zbog lopova, ali mnogo vise zbog nesposobne fiskalne politike.

Poslednja izmena:
Prvo, potrosnja struje danas je vece nego potrosnja struje 1990. To mozes naci i na netu, na svim sajtovima. Ne potcenjuj potrosnju domacinastva u odnosu na privredu, jer je istih nekoliko miliona, brojnost je jako bitna. Ti si prvi od koga sam cuo da je izneo ovu tvrdnju, i ona je tacna jedino ako zvanicni statisticki podaci lazu. To ko izvozi struju i kome, i da li neko krade je druga stvar, sigurno time steti Srbiju, ali da je to glavni problem budzeta Srbije- nije.

2 % od BDP-a odlazi na vojsku, ne 2% od budzeta Republike Srbije. Generalno, ja i ne znam koja drzava danas u svetu izdvaja 12 % BDP-a na vojsku :eek::eek:

Ponovo kazem, za sve u budzetu postoje stavke, sada kada se izglasa novi budzet, mozemo da vidimo strukturu istog, pa ce ti to verovatno i biti odgovor na pitanje gde odlaze pare koje mogu da se daju vojsci...

Po meni, budzetski prihodi su mnogo manji problem od budzetskih rashoda. Cak i da se uzme u obzir kradja, siva ekonomija, podmicivanje, rodjacke veze. A slazemo se da toga danas ima, i da DS ne radi dovoljno dobro da bi sve to iskorenio. I ne kazem da je manjak u budzetu normalna stavka, vec da je u danasnjoj Srbiji nesto sto je realno, sto zbog lopova, ali mnogo vise zbog nesposobne fiskalne politike.

Вероватно је пре 20 година било само неколико стотина хиљада домаћинстава која су трошила струју !!! Онда није постојао ни електрични шпорет ни пегла ни бојлер ни светло .... а све су то тековине петооктобарске револуције. И данас нам се становништво повећало па имамо више милона домаћинстава. И то што пише да је потрошња по домаћинству већа то је вероватно тачно али није тачно да је толика да је могла да се повећа више од 10%. А бићу толико увиђаван да ти нећу помињати оних милион и по становника Србије који су отишли преко границе.

Немогу да верујем да ти верујеш да се паре из буџета троше тачно по ставкама ! Те цифре служе само да се буџет донесе а сама потрошња нема везе са буџетом јер да има онда би било могуће пронаћи све и кориговати све недостатке одмах следеће године. Пошто је потрошња стихијска и троши се по систему "хитно ми треба" државни "experti" не би имали шта да раде. А они морају да раде, и да крадуцкају....

Има држава које троше огромна средства за војску а то су оне "богатије" и које имају своји војску и које мисле на будућност али ми конкретно са некадашњих 12% спадосмо на 2%. Где је нестала финанскија разлика од 10% ?
То питање је конкретно а не ко колико троши на војску. А буџет је бар три пута мањи него онај пре 10 година јер смо реално толико и сиромашнији што математички значи да је војни буџет данас мањи бар 30 пута. И опет тих пара нигде нема !!!

По мени, важнији су буџетски приходи од расхода јер ваљда можеш да трошиш само зарађено а ако то прегуслаш онда или штампаш новац или тражиш зајам.
Расход се прави према приходу а не обрнуто. А циљ је да увек све више и више зарађујеш.

Poslednja izmena:
BDP je danas realno veci nego pre 10 godina, ne znam odakle ti podatak da je vojni budzet 30 puta manji :eek:

12% za vojsku je previse

Druga je stvar ako kritikujes sta sve danas ulazi u obracun BDP-a, a ranije nije ulazilo, to je druga tema.

Generalno, ti ne samo da ne verujes vladi, nego i statistickim podacima (primer za struju). Jedno je kad mislis da postoje lopovi, a sasvim drugo kad ne verujes osnovnim budzetskim i drugim podacima. Deo budzeta koji odlazi na plate i penzije, tj transfere u PIO fond npr. Da se taj deo ne trosi adekvatno, imali bi na ulicama stotine hiljada besnih radnika i penzionera, jer im drzava zakida na isplatama... A najveci deo budzeta predstavljaju plate i penzije. Ali ti verovatno i u to ne verujes...

Mahinacija ima, to niko ne spori, evo to pokazuje sada i ova revizorska komisija. Ali ti bas u SVE sumnjas.

Back