Албанија завршава преговоре са ЕУ до почетка 2027. године

Битне су тих последњих 150 година под Турцима када су кренули да заостају у развоју за Европом и Земун је био под Турцима.
Krajevi ili gradovi na ovim prostorima koji su bili pod Turcima do kraja 17-og ili najdalje do početka 18-og vjeka nakon čega su ih preuzeli Austrijanci ili Mlečani su evropeizovani pod Austrijom/Venecijom. Primjeri takvih gradova - Makarska, Knin, Herceg Novi, Novi Sad, Sombor, Zemun, Vršac, Osijek, Budimpešta, Subotica, Vinkovci itd. S druge strane BiH je prekasno preuzeta od strane jedne zapadne sile tj. Austrougarske (tek 1878) i plus je ista vladala njome samo 40 godina, tako da se tamo nije desila veća evropeizacija (tek nešto malo) i zato BiH i dan danas ima pretežno balkansko-orijentalni vibe.

@GrdobanS @Perperius

Hahaha

U Holandiji je poljoprivreda 2% bdp-a, plus 100% je mehanizovana i kompjuterizovana kao prava industrija.
Нисам био лењ и питао сам Џеминија Да ли је Холандија пољопривредна земља? И види одговора(само уводни пасус)
одговор џеминија
Da, Holandija je izuzetno važna poljoprivredna zemlja, iako to možda nije prva asocijacija s obzirom na njenu relativno malu površinu i visoku gustinu naseljenosti. Zapravo, Holandija je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju mnogo veću teritoriju.

Мораш мало да се апдејтујеш :mrgreen:

На питање
да ли пољопривреда може да утиче на богатство једне земље и колико и да ли је случај то у Холандији?

први пасус одговора џеминија
Apsolutno, poljoprivreda može imati ogroman uticaj na bogatstvo jedne zemlje, i Holandija je upravo savršen primer za to, iako na specifičan i pomalo neočekivan način. ...итд

Апдејтујте се људи мало, нећемо више да се фрљамо са информацијама другари!
Чујеш замало ме човек убеди да Холандија није пољопривредна земља. :D

Мало? Па тамо успева све боље веће и укусније него у Србији. Савршена клима за пољопривреду као и Турска.
Grčka ima bolju klimu od Srbije da ne kažem fenomenalnu, ali ima malo plodne zemlja (za svoju površinu) pa i vode. Grčka je pretežno planinska zemlja.

FB_IMG_1752772527651.jpg

Vekovni poraz srpskih udbasa je sto je albansko drustvo u toku njihove vladavine postalo normalnije od srpskog.

Albanci imaju 3 puta normalnije prozapadne lidere od srpskih udbasa; dok ovi nasi pajseri od lidera i dalje u narativima lupetaju neke gluposti o Putinu i pljuju po zapadu.

Jad, beda i potpuni poraz Srbije, srpskog drustva i srpskih udbasa. Dno dna.

Glupi smo kao krac.

Grčka ima bolju klimu od Srbije da ne kažem fenomenalnu, ali ima malo plodne zemlja (za svoju površinu) pa i vode. Grčka je pretežno planinska zemlja.

Pogledajte prilog 1757551
Да, имају они и пашњаке и развијено сточарство...видиш оно дугачко острво преко пута Атине? Евија... кажу да храни целу Грчку. Богати су Грци природно...

Да, имају они и пашњаке и развијено сточарство...видиш оно дугачко острво преко пута Атине? Евија... кажу да храни целу Грчку. Богати су Грци природно...
Vještačka inteligencija mi reče da samo 14.1% teritorije Grčke otpada na obradivo zemljište. Ako je tako onda onda Grčka (10.4 miliona stanovnika) mora dodatno uvoziti hranu, jer toliko obradivog zemljišta na ukupan broj stanovnika teško da može podmiriti domaće potrebe.

Dok sa druge strane, kada uđeš iz Srbije u Hrvatsku ili Mađarsku, to je maltene kao da si ušao iz Meksika u SAD ili iz Maroka u Španiju. Druga planeta.

Neka lična zapažanja:

Kada sam pre dve godine vozio iz Vojvodine u Hrvatsku, nisam video veliku razliku. Ali, da, mesta južno od Beograda su primetno siromašnija. Pre 25 godina, primetio sam ogromnu razliku između Crne Gore i Hrvatske (oko Dubrovnika), ali poslednji put kada sam bio tamo, razlika više nije bila toliko očigledna. Albanija ima više ružnih novih objekata nego, recimo, Rumunija (ili barem Transilvanija), ali mnogi njeni delovi deluju razvijenije od Severne Makedonije.

Neka lična zapažanja:

Kada sam pre dve godine vozio iz Vojvodine u Hrvatsku, nisam video veliku razliku. Ali, da, mesta južno od Beograda su primetno siromašnija. Pre 25 godina, primetio sam ogromnu razliku između Crne Gore i Hrvatske (oko Dubrovnika), ali poslednji put kada sam bio tamo, razlika više nije bila toliko očigledna. Albanija ima više ružnih novih objekata nego, recimo, Rumunija (ili barem Transilvanija), ali mnogi njeni delovi deluju razvijenije od Severne Makedonije.
Kad si pomenuo CG. Ona je ekološka država samo na papiru. U Dobroj Vodi ljepom primorskom mjestu sam vidio nekoliko mini deponija a kad se ide ulicama u nekim djelovima ima sa strane dosta opušaka, papirića, ambalaža itd, u Sutomoru more često bude prljavo, onda po rjekama sjevera CG sam viđao da plivaju plastične flaše kao i otpada pored njih itd. Ipak nije situacija tako loša kao u nekim djelovima Srbije, pošto CG ima manje stanovnika, a skoro da više nemaju industriju. Slovenija i Hrvatska su čistije od BiH, Srbije i CG i to je vidljivo čak i kad se samo prođe kroz te zemlje, a pogotovo kad se duže boravi u njima. U jednom od prethodnih postova sam se već dotakao ekologije, u ovom ispod.

To sam otprilike kazo u jednom od prethodnih postova.

Evo 2 fotke od prije mjesec i po dana koje sam uslikao u mom rodnom gradu Kninu. To je Krka u Kninu koja je izuzetno čista, nema u njoj nijednog piljka a ni pored nje. Izgleda kao neka planinska rjeka daleko od civilizacije a zapravo je u gradu, to je nešto nevjerovatno. U Srbiji i Bugarskoj je nemoguće da neka rjeka bude tako čista u urbanom mjestu.

Pogledajte prilog 1757451
Pogledajte prilog 1757452

@GrdobanS @Perperius

Back