Albanija više ne želi da finansira nemački zdravstveni sistem

Edi Rama misli da lekari odlaze zbog para :D :D :D
Odlaze jer je raspali balkan splet drzava kojima upravljaju kriminalci, i kao i svako normalan, zele deci drugacije okruzenje.
Lekari znaju da sistema nema i da je to uslovno jednokratno povećanje (koje možda potraje godinu,dve,pet) koje će potrajati dok se on ne predomisli, dok mu to ne završi posao ili dok država ne doživi kolaps.I kod Ante Markovića to blagostanje i povećanje je trajalo 6 meseci pa je doživelo totalni fijasko
 
Njemačka je destinacija iz snova mnogih ljekara sa Zapadnog Balkana. Albanija sada zaustavlja egzodus. Zato što ugrožava sopstveni zdravstveni sistem.

Još u aprilu, Edi Rama je obećao svojim doktorima i medicinskim sestrama "najveće povećanje plata u istoriji". Mjesečni prihod ljekara opšte prakse iznosio bi 131.000 leka, odnosno 174.000 leka za specijaliste, što je ekvivalentno 1254 evra za lekara opšte prakse i 1670 evra za specijaliste. To bi bilo najmanje duplo više nego što prosečni Albanac zarađuje sa 631 evrom - ali i dalje samo delić onoga što lekar specijalista u nemačkoj bolnici nosi kući. Ali sve više albanskih doktora odlazi tamo. Kako bi zaustavio emigraciju u Njemačku, koja dovodi do ozbiljnih uskih grla u bolesnom zdravstvenom sistemu zemlje, albanski premijer se sada pojačao.

Od prošle sedmice u Parlamentu se raspravlja o zakonu po kojem školovani ljekari diplomu dobijaju tek nakon što su pet godina radili na domaćim pacijentima. Ovo je da bi se spriječila prerana migracija. Lokalni mediji javljaju da bi zakon trebalo da bude donet po ubrzanoj proceduri 20. jula. Niko ne sumnja da će Rama dobiti glasove za to.

Albanci ne plaćaju poreze za obuku lekara koji "odlaze prvog dana posle ispita", pravdao je promenu Rama. Pravilo se odnosi i na one koji već studiraju medicinu. Studenti druge do četvrte godine studija bi morali da rade u zemlji najmanje 3 godine, a oni pete i šeste godine najmanje 2 godine. Onaj ko želi ići prije toga treba državi da vrati troškove obuke. Detalji za ovo će biti dostavljeni kasnije.

Studenti medicine reagovali su gnevnim protestima. Prema istraživačkoj mreži Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), kritičari su optužili Ramu da je prekršio ugovor i podsjetili da bi to također blokiralo pristup ljekarima daljem usavršavanju u inostranstvu.

Promjena zakona nije iznenađenje. Rama ih je najavio u raznim prilikama. On je krajem marta na zdravstvenom kongresu u Tirani rekao: „Albanska država ne finansira studente za nemački zdravstveni sistem.“ Ovo podseća na ljutiti usklik predsednika Srbije Aleksandra Vučića pre tri godine. U pravcu nemačkog ministra zdravlja Jensa Spana (CDU), koji je tražio medicinske sestre, rekao je: „Ne želim da dođete u Srbiju i pokupite moje sestre“.

Procenat stranih doktora je u stalnom porastu

Broj ljekara sa Zapadnog Balkana koji rade u Njemačkoj godinama se povećava. Prema podacima Njemačkog liječničkog društva, na kraju 2022. godine iz Albanije je bio 1081 ljekar (9,4 posto više nego prethodne godine), 690 je bilo iz Bosne i Hercegovine (porast za 6,6 posto), 429 sa Kosova (porast za 8,6 posto) i iz Srbije 1849 (porast od 4,9 posto). Samo iz Turske (19,9 posto) i Bjelorusije (16,2 posto) bio je relativno veći priliv.

Pored boljih plata, doktori koji emigriraju u Njemačku više puta pominju i loše uslove rada kod kuće – što, zanimljivo, odgovara raširenoj pritužbi njemačkih ljekara na njihovu situaciju. Udio stranih ljekara u Njemačkoj kontinuirano se povećavao posljednjih godina. Prema podacima Njemačkog medicinskog udruženja, broj ljekara koji su školovani u inostranstvu i rade u Njemačkoj dostigao je rekordni nivo od 59.188 na kraju 2022. godine, a njihov broj se više nego udvostručio za deset godina. Nemački zdravstveni sistem odavno je prestao da funkcioniše bez uvoza stranog medicinskog osoblja.


pishe Frankfurter Allgemeine Zeitung

link
Posteno , odradi koju godinu u svojoj zemlji pa onda idi ili vrati pare za skolovanje.
 

Back
Top