Akvarijum i ribice

gost 424003

Iskusan
Poruka
5.015
Nesto mi je palo na pamet da kupim mini akvarijum ili samo staklenu posudu lijepog oblika i u nju da naspem vode i jednu meduzu da ubacim. :D dobro, moze i neka egzoticna ribica dok/ako ne nadjem meduzu...moze li to tako bez skalamerija? Postoji li neka biljka ili organizam koji bi preciscavao tu vodu bez smetnji ribici (meduzi)? Help, help.

gold-fish-bowl-set-medium.jpg

Sta je? :D pa ako se nekom pumpicom izbaci voda sigurno ostaje neki talog, nesto, i kad se ubaci nova voda to se izmijesa i nije skroz cisto. Mijenjanjem posudica se dobije 99% cista voda, ovih 1% stare vode se prenese sa ribicama.

Ako se ciscenjem dobije tako cista voda znaci da treba vise vremena da se ponovo zaprlja sto znaci rjedje ciscenje. :D

Samo ne znam cime bih prebacao ribice :think:mozda onom cjediljkom za caj. Sta ako se meduza zaplete tu?

Sta je? :D pa ako se nekom pumpicom izbaci voda sigurno ostaje neki talog, nesto, i kad se ubaci nova voda to se izmijesa i nije skroz cisto. Mijenjanjem posudica se dobije 99% cista voda, ovih 1% stare vode se prenese sa ribicama.

Ako se ciscenjem dobije tako cista voda znaci da treba vise vremena da se ponovo zaprlja sto znaci rjedje ciscenje. :D

Samo ne znam cime bih prebacao ribice :think:mozda onom cjediljkom za caj. Sta ako se meduza zaplete tu?
Ne možeš tako čuvati ribice! Uginuće ti za par dana.'El ti znaš kakva sve "skalamerija" ide u akvarijume? Raspitaj se malo.

Cuvanje morskih zivuljki je izazov i za najiskusnije akvariste, a Meduza je morska zivotinja (doduse postoje neke slatkovodne vrste koje su izuzeci ali ne znam da li se to moze naci negde), iznenadio bih se da je ikome na svetu poslo za rukom da cuva meduzu ili bilo kakvu morsku zivotinju u obicnoj ciniji duze od 24h - 48h bez potrebne opreme.

U sustini cuvanje bilo kakvih ribica u obicnoj cniji bez pravilnog filtriranja je mucenje za ribice, voda bi se trebala menjati gotovo svakodnevno ali postepeno, ako bi menjao vodu odjednom to bi bio shok za organizam ribica i verovatno bi opet uginula nakon izvesnog vremena.

Cuvanje morskih zivuljki je izazov i za najiskusnije akvariste, a Meduza je morska zivotinja (doduse postoje neke slatkovodne vrste koje su izuzeci ali ne znam da li se to moze naci negde), iznenadio bih se da je ikome na svetu poslo za rukom da cuva meduzu ili bilo kakvu morsku zivotinju u obicnoj ciniji duze od 24h - 48h bez potrebne opreme.

U sustini cuvanje bilo kakvih ribica u obicnoj cniji bez pravilnog filtriranja je mucenje za ribice, voda bi se trebala menjati gotovo svakodnevno ali postepeno, ako bi menjao vodu odjednom to bi bio shok za organizam ribica i verovatno bi opet uginula nakon izvesnog vremena.
Nesto se mora smisliti, nije tesko, treba odrediti kolicinu vode (velicinu posude) i velicinu/kolicinu ribica...ubaciti odgovarajuce organizme koji ce vrsiti preciscavanje, mozda neke alge ili nesto slicno...ne razumijem se jos uvijek.

Akvarijum bez vestackih filtera je teoretski "donekle" izvodljiv (govorim o slatkovodnom akvarijumu, zaboravi na morski jer zahtevaju dosta agresivniju filtraciju od slatkovodnih koju ne mozes da simuliras bez opreme + zivi kamen + mesavina morske vode i morske soli itd. itd.... ), za pocetak bi ti trebalo dooosta biljaka koje ne zahtevaju jako svetlo jer alge vole svetlost, a alge nisu dobra stvar, ali cesta promena vode ti ne gine... i racunaj da ce ribicama, zivotni vek u takvim uslovima pogotovo u ciniji biti doosta kraci. (tacnije jednoj ribici jer ne verujem da u ciniju moze stati dosta vode, neko pravilo je otprilike 1 ribica na minimum 4-6l vode u zavisnosti koja je vrsta u pitanju).

Samo ne znam kako bi im odrzao temperaturu ..

Back