Ako ste raspolozeni za malu pomoc oko odgovaranja na neka pitanja :)

MiuMau

Obećava
Banovan
Poruka
55
Ako ste raspolozeni da mi pomognete da dam odgovore na neka pitanja o srpskoj kulturi, mnogo bi mi znacila raznovrsna misljenja, pa kakva god ona bila! U pitanju je jedno malo istrazivanje koje zelim da napravim o tome kako Srbi shvataju vreme i prostor.

Kako shvataju licni prostor? Kako komuniciraju? Koliko izbegavaju dodir? Kako shvataju slobodno i radno vreme? Sta god Vam padne na pamet! Nadam se da ce bar nekome ova tema biti podjednako zanimljiva!

Hvala!

hihi ko da istrazujes neke zivotinje :)

:lol::lol::lol:

Kako komuniciraju?

Oni komuniciraju prvenstveno artikulacijom glasovnih složajeva sa određenim značenjem pomoću govornih organa. Uz glasovnu i vizuelnu komunikaciju, oni su poznati po slušnim sposobnostima.
Kako shvataju licni prostor?

Za razliku od drugih, uglavnom samotnjackih, zivotinja, oni zive u porodicnim zajednicama. Veličina prostora koji je "njihov" kao i kolicina potencijalne lovine odredjuju velilicini porodicne zajednice koja najcesce moze imati od 3 do 5 pripadnika. U istoj zajednici je najcesce po jedan odrastao muzjak koji je hijerarhijski nadredjen zenkama.

Mladi muzjaci ostaju u zajednici 20, eventualno 30 godina, dok ne dosegnu polnu zrelost. Nakon toga, zajednica ih otera.

Kako shvataju slobodno i radno vreme?

U slobodno vreme prikupljaju snagu spavanjem vise od vecine drugih zivotinja, narocito dok rastu. Trajanje spavanja tokom dana varira, obicno 12–16 sati, u proseku 13–14. Neki od njih mogu spavati cak 20 sati u toku 24 casa.
Zbog njihove nocne prirode tokom slobodnog vremena, predvece dolazi do povecane hiperaktivnosti i zelje za igrom koje neki nazivaju "vecernje ludilo", "nocno ludilo" ili "ludi cas"

Koliko izbegavaju dodir?

Ne mogu viseee :rotf::rotf::rotf:

Uglavnom nismo raspoloženi da dajemo odgovore jer nam još nije legla plata a računi se nagomilali. :sad2:
Ali ako baš mora a naročito ako će se platiti učešće u istraživanju:
Oni (Srbi) komuniciraju glasovima, uglavnom na srpskom a ponekad i srBskom jeziku. (Razlika je dublja nego što deluje na prvi pogled.)
Ne izbegavaju dodir, naročito ne u vozilima gradskog saobraćaja. Štaviše, tamo rado pipkaju. I kod kuće se dodiruju: vole da stave prst na (svoje) čelo kako bi lakše došli do ideje kako da naprave klin čorbu i bez klina, a poneki vole da stave prst u (svoj) nos – iz nekih drugih razloga.
Slobodno vreme uopšte ne shvataju; često ga brkaju sa radnim. U stvari, ne shvataju ni radno vreme jer ga većinom nemaju. Oni koji su ga imali, rado ga se sećaju. Oni koji ga nisu imali, smatraju ga pure egzotikom i nadaju se da će ga jednog dana iskusiti ali ne previše, i isključivo u okviru slobodnog vremena.

p.s. Broj žiro računa proslediću preko p.p.

Poslednja izmena:
Ako ste raspolozeni da mi pomognete da dam odgovore na neka pitanja o srpskoj kulturi, mnogo bi mi znacila raznovrsna misljenja, pa kakva god ona bila! U pitanju je jedno malo istrazivanje koje zelim da napravim o tome kako Srbi shvataju vreme i prostor.

Kako shvataju licni prostor? Kako komuniciraju? Koliko izbegavaju dodir? Kako shvataju slobodno i radno vreme? Sta god Vam padne na pamet! Nadam se da ce bar nekome ova tema biti podjednako zanimljiva!

Hvala!

култура и време и простор? нис ти одавде. плеоназам указује на некултуру. истражује ко жели да свати, што није довољно.
мало већи од велике србије. то је престало у рамбзјеју. колко платиш толко клатиш. шта? ако нису бомбе... плати па клати!
ни код бабе...

Hvala!

Vidi Hofstede-va, Trompenmaarsova, Schwartzova i Hallova istrazivanja dimenzija nacionalne kulture, spominju se tadasnji Jugoslaveni, tj. Srbi. Pogledaj i noviju literaturu.

Hofstede:

a) distanca moci (Power distance)

b) izbjegavanje neizvjesnosti (Uncertainty avoidance)

c) kolektivizam – Individualizam

d) musko – zenske vrijednosti (Masculinity- Femininity)

e) dugorocna i kratkorocna perspektiva (Short and long term orientation)

Distanca moci obicno istrazuje odnos prema autoritetu, kolektivizam-individualizam se bavi tematikom odnosa jedinke i kolektiva. Znaci, kolektivizam vise odnosi na socijalnu strukturu kad pojedinac ocekuje da se zajednica brine o njemu i porodici, a individualizam implicira da se svako stara za sebe.

Musko-zenski odnosi su najzanimljivi, tu spadaju muska obiljezja odredjene kulture:, agresivnost, trka za materijalnim dobrima, itd. A zenske su odrzavanje prisnih odnosa medju ljudima, standard zivota, harmonija i sl. Razlika izmedju ovo dvoje je „ciniti“ i „biti“.

Onda, izbjegavanje neizvjesnosti je kad se pripadnik odredjene kulture pronadje ugrozen ili u bilo kojoj situaciji gdje pravladavaju nesigurnost i neizvjesnost, pa se proucava nacin na koji pojedinac reaguje. Znaci, spremnost i voljnost za rizik. Zanimljivo da je upoznavanjem azijskog trzista uvedena nova dimenzija: dugorocna-kratkorocna perspektiva.

Ovdje se takodje uplice Mintzbergova klasifikacija organizacijskih modela: jednostavna struktura, masinska birokratija, profesionalna birokratija, divizionalna struktura, i ad-hoc kratija. Vrlo bitno za odnos izmedju nacionalne kulture i organizacione strukture.

Visoka distanca moci je tipicna za juznoamericke, juznoevropske i balkanske drzave. Niska distanca moci, visoko izbjegavanje je primjetno u germanskim zemljama (tzv. metafora masine), visoka distanca moci, a nisko izbjegavanje na Istoku. Npr. globalna preduzeca prema karakteristikama nacionalne kulture uskladjuju svoj plan poslovanja.

Kao sto je navedeno, Hofstede je pokrio SFRJ, srpsku kulturu odlikuje visoka distanca moci, zenske vrijednosti dijeli sa skandinavskom kulturom. Visoko izbjegavanje neizvjesnosti, kolektivizam vlada - ostatak zadruznog mentaliteta, mada, u novije doba ovo se sasvim sigurno i postepeno mijenja. Nasa kultura generalno je slicna zemljama Latinske Amerike i Juzne Evrope.

Tipican organizacioni model: birokratija, visoka distanca moci (povjerenje prema lideru), zloupotreba polozaja, autoritarni stil (pater familias) nasih menadzera je primjetan, opet, upadom stranih firmi, dosta toga se vjerovatno mijenja.

Poslednja izmena:

Hvala!
Koliko sam shvatio ovo se plaća. Jel mogu da dam račun mojih roditelja? Nisam još otvorio račun.
Lični prostor je promenljiva veličina u zavisnosti od venmena, mesta, hormona, osobe u blizini i promila alkohola u krvi. Ja lični prostor volim da podelim sa ženskom osobom. Neki vole i sa muškom, ali to su obično devojčice.
Pazi brate sestro, jezik je znači vrlo bogat. Znači tu bez psovke nema komunikacije. Znači ako pričaš i ne psuješ niko te ozbiljno ne shvata. Ne može ni da te shvati kad te ne čuje. Ako te i čuje misliće da pričaš sam sa sobom.
Dodir? Zavisi koga i gde hoćeš da diraš. Zavisi šta očekuješ od dodira. Izbegavamo da vatamo oči prljavim rukama, sem kad svrbi. Kad je neko drag onda vole da se dodiruju, a ako ga mrzi onda neće ni da ga pogleda.
Ovi u opštini imaju duže slobodno vreme od ovih što rade kod privatnika. Ako se plaše oni rade, ako se ne plaše onda ne rade.
A imam jednu nastavnicu,mnogo je dobra. Sviđa mi se i ona mene mazi. Pozvala me je kod nje kući, ali ne mogu sada kod nje da idem jer joj je kući muž, a on je kaže strog.

Back