Ako ne poštuješ sebe – zašto bi vas poštovali drugi?

Skafander

Domaćin
Poruka
4.070

Kako možeš da tražiš poštovanje od drugih, ako sam sebe gaziš svakog dana?
Piješ alkohol dok ti jetra ne vrišti, pališ cigaretu za cigaretom kao da ti pluća nisu tvoja, trpaš u sebe đubre od hrane i onda kukaš na stomak. Lenčariš, ne krećeš se, zapuštaš telo kao da je kanta za smeće, a dušu gušiš kofeinom i lošim navikama.

I posle toga očekuješ da te neko ceni, da te tretira ozbiljno, da te poštuje? Kako – kad si sam sebi najveći neprijatelj?

Poštovanje ne dolazi na rečima, nego na delima. Ako ne pokažeš da ti je stalo do sebe – niko neće da se potrudi više od tebe.

Pa recite, da li je samopoštovanje moguće bez discipline i brige o sebi?
I kako neko može da očekuje poštovanje, kad sam svakodnevno pokazuje da ga nije ni zaslužio?

Ovo sto ti pises je briga o zdravlju.
Spada u kategoriju postovanja sebe, ok, ali nije jedini uslov.
Pa ako ne poštuješ sopstveno zdravlje znači da ne poštuješ sebe, ako ne poštuješ sebe, zašto da očekuješ da te poštuju drugi? A ako već ne poštuješ sebe, ti prvi nećeš poštovati ni druge. Ali ako i poštuješ druge više nego sebe, opet ne znači da tebe drugi treba da poštuju ako ne poštuješ sebe. Valjda je zdravlje prvo i najvažnije i od toga sve kreće i polazi pa tek onda sve ostalo, zar ne?

Pa ako ne poštuješ sopstveno zdravlje znači da ne poštuješ sebe, ako ne poštuješ sebe, zašto da očekuješ da te poštuju drugi? A ako već ne poštuješ sebe, ti prvi nećeš poštovati ni druge. Ali ako i poštuješ druge više nego sebe, opet ne znači da tebe drugi treba da poštuju ako ne poštuješ sebe. Valjda je zdravlje prvo i najvažnije i od toga sve kreće i polazi pa tek onda sve ostalo, zar ne?
Da. Jeste zdravlje najbitnije, ali kada govorimo o postovanju ko pomisli na zdravlje, iskreno?

Back