ako mislis da je avantura opasna, probaj rutinu - ona je smrtonosna

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Osnovna ljudska potreba je ona za sigurnošću - a sigurnost obezbeđuje valjana rutina.
Tek kada je bazična sigurnost zadovoljena, javlja se potreba za "iskakanjem" iz rutine i ispitivanjem granica (u koje granice se uvek bezbedno možemo vratiti nakon igranja).
Tako da... mojne da potcenjujete rutinu.

pa to sam i ja reko
neki iskoce iz rutine i to smatraju avanturom
a ako ne zivis u rutini ni ne smatras se avanturistom nego ludakom

dok izgaramo u neizvesnosti ko ce da zameni tomu i dragicu, da cujem vas
koja rutina je za vas ubistvena?

za mene - vikend nabavka, godisnji odmor godinama na istom mestu i na isti nacin..ista lica na politikoj sceni..ima jos
ajde sada vi

pa sto ti dive dozvolis da radis stvari koje te guse?ti si bar slobodna i nezavisna zena,mozes kako hoces.nemoj ici u nabavku vikendom,nisi vezana za od 7 do 3,pa idi radnim danom kad prosetas pse i doruckujes.pa letovanje...nemam ni utisak da ti uvek ides u isto mesto?
ili je tema o politickoj situaciji
ja sto me smara,a moram radim na nacin ili kad i kako ja hocu
kad necu,nema sanse da uradim samo zato sto to tada ili tako treba

Original postavio Cvetna Pogledaj poruku
Osnovna ljudska potreba je ona za sigurnošću - a sigurnost obezbeđuje valjana rutina.
Tek kada je bazična sigurnost zadovoljena, javlja se potreba za "iskakanjem" iz rutine i ispitivanjem granica (u koje granice se uvek bezbedno možemo vratiti nakon igranja).
Tako da... mojne da potcenjujete rutinu.

Onda meni ta osnovna ljudska potreba nedostaje. Uopšte ne želim sigurnost. Zato što, ma kako postavili stvar, sigurnost podrazumeva ograničavanje. Uzmimo bračni par, ili dvoje ljudi koji žive zajedno. On je voli pazi mazi i čuva, dobar je muž/partner, hoće sve da uradi da pomogne svojoj lepšoj polovinu - ali isto tako neće se složiti da ona izađe s nekim zanimljivom osobom suprotnog pola, niti da ode sama (tj nekoj kombinaciji koja ne uključuje njega) na letovanje. Postavljaće se pitanje, ako zakasni s posla, zašto? Sigurnost neizostavno za sobom povlači prilagođavanje.
Meni prilagođavanje ne ide. Nervira me. Ograničava me. Osećam se sputano. Volim svoju nezavisnost, makar to značilo da moram sama da majstorišem po kući, sama da odem i donesem dvadeset dve kese teške deset kila, da se snalazim oko čuvanja psa kad negde hoću da idem i još mnogo drugih stvari koje ne bih morala da imam tog sigurnog pored sebe. Probala sam (dva i po puta) i ne mogu. Nisam taj tip. Ili nisam naišla na tipa koji bi učinio da poželim da budem taj tip. Bilo kako bilo, očito sam atipična u tom smislu.

za mene - vikend nabavka, godisnji odmor godinama na istom mestu i na isti nacin..ista lica na politikoj sceni..ima jos
ajde sada vi

Ubija me zivot po pravilima...I nisam ga izabrala.
Ne odbija me avantura, naprotiv, adrenalinski sam tip ali imam osećaj svojih granica i kada bi trebalo stati...mišljenja sam da uvek treba slušati unutrašnji sat...nekada nas spasava rutina a nekada izlazak iz iste...valjda najviše verujem u sreću i onu "nikada dan bez crte", šta god da se radi samo nešto da se radi što ispunjava i onda rutina nije omča oko vrata...

Onda meni ta osnovna ljudska potreba nedostaje. Uopšte ne želim sigurnost. Zato što, ma kako postavili stvar, sigurnost podrazumeva ograničavanje. Uzmimo bračni par, ili dvoje ljudi koji žive zajedno. On je voli pazi mazi i čuva, dobar je muž/partner, hoće sve da uradi da pomogne svojoj lepšoj polovinu - ali isto tako neće se složiti da ona izađe s nekim zanimljivom osobom suprotnog pola, niti da ode sama (tj nekoj kombinaciji koja ne uključuje njega) na letovanje. Postavljaće se pitanje, ako zakasni s posla, zašto? Sigurnost neizostavno za sobom povlači prilagođavanje.
Meni prilagođavanje ne ide. Nervira me. Ograničava me. Osećam se sputano. Volim svoju nezavisnost, makar to značilo da moram sama da majstorišem po kući, sama da odem i donesem dvadeset dve kese teške deset kila, da se snalazim oko čuvanja psa kad negde hoću da idem i još mnogo drugih stvari koje ne bih morala da imam tog sigurnog pored sebe. Probala sam (dva i po puta) i ne mogu. Nisam taj tip. Ili nisam naišla na tipa koji bi učinio da poželim da budem taj tip. Bilo kako bilo, očito sam atipična u tom smislu.
Ja pod rutinom i sigurnošću podrazumevam da se ima neka osnovna baza, neki krov nad glavom pod koji se čovek može skloniti, da se ima neki posao koji, ma kako rutinski ili dosadan bio, obezbeđuje neke prihode od kojih se može živeti, pa sve do postojanja te neke osobe sa kojom se ima ta neka rutina zajedničkog provođenja vremena, bacanja smeća, kuvanja, življenja.

Ovaj tvoj primer muža koji proziva svoju ženu ako zakasni s posla, nema po meni veze sa rutinom.
Rutina je prosto sve ono što nam je manje-više potrebno da ustrojimo svoj život i postavimo ga u neke okvire koje želimo, i to jeste svakodnevna ponavljajuća rutina, ali ako čovek ne želi da živi od danas do sutra, abez ikakvog plana, programa, overene zdravstvene knjižice, iole dinara u šteku i rezervnog plana na koji bi se oslonio, ta rutina je neophodna.

Mislim da Cvetna nije pisala o sigurnosti i rutini u paru, nego uopšte. Sigurnost je kada imaš stabilno radno mesto, gde nisi izložena svaki dan pitanju da li ćeš biti u plusu ili u minusu sa zaradom, kada imaš sopstveni krov nad glavom i nisi izložen riziku da te stanodavac izbaci kad najmanje očekuješ, kada ti se život odvija u stabilnim okvirima. Tek onda se javlja želja za avanturom, nezaposleni beskućnik je nema jer mu je svaki minut života upravo to.Neizvesnost i rizik.

Mislim da Cvetna nije pisala o sigurnosti i rutini u paru, nego uopšte. Sigurnost je kada imaš stabilno radno mesto, gde nisi izložena svaki dan pitanju da li ćeš biti u plusu ili u minusu sa zaradom, kada imaš sopstveni krov nad glavom i nisi izložen riziku da te stanodavac izbaci kad najmanje očekuješ, kada ti se život odvija u stabilnim okvirima. Tek onda se javlja želja za avanurom, nezaposleni beskućnik je nema jer mu je svaki minut života upravo to.Neizvesnost i rizik.
Upravo.
U krajnjoj liniji, ni pas se ne može imati, ako mu se ne obezbeđuje neka rutina.
A i sa psom se mora imati rutina, iako ljubitelji pasa to (opravdano) ne nazivaju rutinom, već ljubavlju.

Mislim da Cvetna nije pisala o sigurnosti i rutini u paru, nego uopšte. Sigurnost je kada imaš stabilno radno mesto, gde nisi izložena svaki dan pitanju da li ćeš biti u plusu ili u minusu sa zaradom, kada imaš sopstveni krov nad glavom i nisi izložen riziku da te stanodavac izbaci kad najmanje očekuješ, kada ti se život odvija u stabilnim okvirima. Tek onda se javlja želja za avanturom, nezaposleni beskućnik je nema jer mu je svaki minut života upravo to.Neizvesnost i rizik.

A to da, apsolutno. Materijalna sigurnost se mora imati, s rutinom ili bez :) Bez para, nema ni iskakanja iz rutine.

- - - - - - - - - -

Znaci pukla tikva :aha:

Nije, Kvinsi, i dalje smo zajedno :) Ali svako ima svoj život, svoja interesovanja, svoje prijatelje... i to je ono što je najlepše. Probala sam nakratko da se opet obavežem, onako najklasičnije. I nisam mogla. Vratila se Lesi kući :) Ne vredi, ne mogu.

A to da, apsolutno. Materijalna sigurnost se mora imati, s rutinom ili bez :) Bez para, nema ni iskakanja iz rutine.

- - - - - - - - - -

Nije, Kvinsi, i dalje smo zajedno :) Ali svako ima svoj život, svoja interesovanja, svoje prijatelje... i to je ono što je najlepše. Probala sam nakratko da se opet obavežem, onako najklasičnije. I nisam mogla. Vratila se Lesi kući :) Ne vredi, ne mogu.

Mozda ti imas pogresnu sliku kako obavezivanje iliti brak treba da izgleda.
Svoj zivot, prijatelje i interesovanja moras imati i u braku, ne mozes, vec trebas i moras ako zelis sebe da izgradis.
Naravno ne mozes uvek svima biti dostuupan kao nekad ali sve to oscilira i to je zivot.

ajde sada vi

Ja sam dosadna ženica.
Meni rutina paše.
Volim osveženja ali ne i velike promene.

...rutinu imaš i u avanturi...u suprotnom juriš kao muva bez glave a to zna da bude opasno...moje je mišljenje da uvek treba porazmisliti pre skakanja...najveće avanturiste koje poznajem odlikuje zavidna sposobnost racionalizacije...avantura se može napraviti i u svojoj sobi, u mašti, u novim znanjima, u upoznavanju sebe...nije Njegos bio sasav kada je objašnjavao času meda i čašu žuči, balans je potcenjen u savremenom svetu i zaboravlja se da šta god želiš da postigneš neophodna je rutina u radu na tome...od osvajanja vrhova do Amazona neophodno je imati rutinu u pripremi...ko misli drugačije grdno se vara.

Back