Ako i on prašta kao i mi, gotovi smo

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
I oprosti nam dugove naše, kao što i mi praštamo dužnicima svojim.

Kud dodade ovaj trik kao nastavak rečenice.

Kada su materijalne stvari u pitanju, tu je nekako jasno. Pozdaviš
se sa nečim i dobro. Kada su emotivne rane u pitanju, već je daleko
teže.

Kako vi praštate svojim dužnicima? Šta uopšte znači oprostiti?
Jel to intelektualni ili emotivni proces?

teže.

važno je ne umišljati da to što su nam uradili, šta god da je to, da su to uradili jer su zli nego zato što ih je njihova celokupna predistorija vodila u tom pravcu...kad nekog proglasiš u svom umu za zlog tu više nema pomirenja..iz toga samo mržnja može da proizađe....kad pokušaš da ih razumeš u svetlu njihovog prethodnog života onda tu može da bude i saosećanja i sažaljenja i ljubavi...

važno je ne umišljati da to što su nam uradili, šta god da je to, da su to uradili jer su zli nego zato što ih je njihova celokupna predistorija vodila u tom pravcu...kad nekog proglasiš u svom umu za zlog tu više nema pomirenja..iz toga samo mržnja može da proizađe....kad pokušaš da ih razumeš u svetlu njihovog prethodnog života onda tu može da bude i saosećanja i sažaljenja i ljubavi...

Kad ustaše ispeku na ražnju živo dete, roditelji deteta trebaju da misle o saosećanju, sažaljenju i ljubavi?

To okretanje drugog obraza u hrišćanstvu mi je oduvek išlo na živce. To rade slabići.
to je savršeno da zavladaš svetom, ubediš golje da će ići u raj ako budu snishodljivi i mlitavi,
i radiš im šta hoćeš, muslimani i judejci vrate 100x jače, a izraelci udare i pre nego si kreno na njih.
Posle 1500 godina okretanja drugog obraza, hrišćani nestaju....eto to je posledica te pogubnosti.
tj beli narodi, kojima je nametnuto hrišćanstvo, a to smo svi mi evropejci....

Kad ustaše ispeku na ražnju živo dete, roditelji deteta trebaju da misle o saosećanju, sažaljenju i ljubavi?
ustaše i nacisti su žrtve ispiranja mozga od strane političara koji su vodili njihove države...ali poenta je da ustaše i ekstremisti koji se tako ponašaju i razmišljaju nisu deo tvoje stvarnosti..ovde pričamo o opraštanju ljudima koji su tebe lično povredili u tvom životu...nije na tebi da opraštaš ili ne zločincima koji su povredili nekog drugog..možeš da osuđuješ zločin ali nije na tebi da opraštaš zločin koji nije načinjen tebi.....na to ima pravo neko ko je preživeo njihovu torturu.....koliko te je ustaša u tvom sadašnjem životu klalo i peklo na ražnju?

ustaše i nacisti su žrtve ispiranja mozga od strane političara koji su vodili njihove države...ali poenta je da ustaše i ekstremisti koji se tako ponašaju i razmišljaju nisu deo tvoje stvarnosti..ovde pričamo o opraštanju ljudima koji su tebe lično povredili u tvom životu...nije na tebi da opraštaš ili ne zločincima koji su povredili nekog drugog..možeš da osuđuješ zločin ali nije na tebi da opraštaš zločin koji nije načinjen tebi.....na to ima pravo neko ko je preživeo njihovu torturu.....koliko te je ustaša u tvom sadašnjem životu klalo i peklo na ražnju?

jesu, lično su mi ubili dedu
svaki zločin u NDH je zločin protiv svakog Srbina.
Šta, trebam da čekam da i mene kolju?! si bre ti normalan?!

vi hrišćani ste opterećeni SOBOM i spasenjem SVOJE duše
ne vidite dalje od nosa, samo o sebi mislite...tebi, meni, tvoje, moje...

Sve ovo što ti govoriš je mudrolija, nategnuta da bi se ljudski um uterao u neprirodne okvire.
Ko mi učini zlo, treba ga zatrti da zlo ne čini dalje, i spasiti druge ljude od toga zla.
a ne mudrosloviti o ljubavi i praštanju, pa da posle ustaše kolju i naredna pokoljenja?!
ali vi samo o svojoj duši muslite....da se vi spasete i stalno ste u nekom strahu
mi da zahvalimo što to vizantijsko robovosko hrišćanstvo nikada nije primljeno u našem narodu
sa tom logikom mi bi sada praštali turcima i dalje što nas nabijaju na kolac?!

ako je kao biblijski otac mu (opisan u SZ) onda ne može da oprosti ništa nikome...ako je pak drugačiji onda sa Jahveom nema nikakve veze i glupo je što su SZ i NZ ikad dospeli u istu knjigu i religiju
ne znam nekad neki stihovi ne podsećaju na mojsijevog boga, a da ne pričamo da ga isus nigde ne naziva jahvom tj jhvh. a opet isusov bog "spremio već pakao" tako da nema nameru oprosta. ok oprost prati pokajanje, a đavo neće da se kaje. ako to znamo onda je već sve određeno.

jesu, lično su mi ubili dedu
svaki zločin u NDH je zločin protiv svakog Srbina.
Šta, trebam da čekam da i mene kolju?! si bre ti normalan?!

vi hrišćani ste opterećeni SOBOM i spasenjem SVOJE duše
ne vidite dalje od nosa, samo o sebi mislite...tebi, meni, tvoje, moje...

Sve ovo što ti govoriš je mudrolija, nategnuta da bi se ljudski um uterao u neprirodne okvire.
Ko mi učini zlo, treba ga zatrti da zlo ne čini dalje, i spasiti druge ljude od toga zla.
a ne mudrosloviti o ljubavi i praštanju, pa da posle ustaše kolju i naredna pokoljenja?!
ali vi samo o svojoj duši muslite....da se vi spasete i stalno ste u nekom strahu
mi da zahvalimo što to vizantijsko robovosko hrišćanstvo nikada nije primljeno u našem narodu
sa tom logikom mi bi sada praštali turcima i dalje što nas nabijaju na kolac?!
ja ovde prilično kritikujem hrišćanstvo i ne jurim spasenje duše..

tema je o tome kako oprostiti a ne o tome da treba oprostiti po svaku cenu...moja poenta je da samo žrtva ima pravo da oprosti ili ne...znači nema pravo patrijarh ili političar ili ti ako nisi bio žrtva ili ma ko da oprosti... ti si u ovom slučaju indirektna žrtva jer ti je zločin ustaša uskratio bolje detinjstvo i samim tim ti imaš pravo da kažeš da ne opraštaš... to je tvoje pravo i nema vera, patrijarh ili političar tu šta da se petlja i primorava te da opraštaš ili da oprašta u tvoje ime....svaki pojedinac može ako hoće da oprosti ako neće da ne oprosti zločin koji je učinjen njemu...moj prvi post je o tome kako oprostiti nekom ko te je povredio, ako to želiš...
.

ja ovde prilično kritikujem hrišćanstvo i ne jurim spasenje duše..

tema je o tome kako oprostiti a ne o tome da treba oprostiti po svaku cenu...moja poenta je da samo žrtva ima pravo da oprosti ili ne...znači nema pravo patrijarh ili političar ili ti ako nisi bio žrtva ili ma ko da oprosti... ti si u ovom slučaju indirektna žrtva jer ti je zločin ustaša uskratio bolje detinjstvo i samim tim ti imaš pravo da kažeš da ne opraštaš... to je tvoje pravo i nema vera, patrijarh ili političar tu šta da se petlja i primorava te da opraštaš ili da oprašta u tvoje ime....svaki pojedinac može ako hoće da oprosti ako neće da ne oprosti zločin koji je učinjen njemu...moj prvi post je o tome kako oprostiti nekom ko te je povredio, ako to želiš...
.

pre praštanja ide pokajanje, čini mi se?
davati oprost nekome ko se nije pokajao, je oholost i gordost. iskreno.
....
ako pričamo o svakodnevnim stvarima koje nas okružuju, ja svakog za kog uočim da je ozbiljno
loš po moje bivstvovanje precrtam, i potpuno ga izbrišem iz svog života, ako je ikako moguće
ne zanima me više uopšte, ne postoji za mene
...
živimo u dobu kada su ljudi OZBILJNO nepokajani, zli i loši iz dana u dan gomilaju zlo
i, i ne pomišljaju na pokajanje. tako da iz tog ugla gledano, opraštanje je vruhnska gordost.
po meni. jer te niko i ne pita da mu opraštaš, već se ti sam oholiš i deliš oproste naokolo.

....
ako pričamo o svakodnevnim stvarima koje nas okružuju, ja svakog za kog uočim da je ozbiljno
loš po moje bivstvovanje precrtam, i potpuno ga izbrišem iz svog života, ako je ikako moguće
...
živimo u dobu kada su ljudi OZBILJNO nepokajani, zli i loši iz dana u dan gomilaju zlo
i, i ne pomišljaju na pokajanje. tako da iz tog ugla gledano, opraštanje je vruhnska gordost.
po meni. jer te niko i ne pita da mu opraštaš, već se ti sam oholiš i deliš oproste naokolo.
opraštanje po svaku cenu jeste gordost...jer time osoba juri višu vrednost moralno... to si lepo primetio...ali postoje mnogi ljudi u običnom životu kojima ima smisla oprostiti ako pokušamo da sagledamo situaciju iz njihove perspektive...ne govorim o zločincima nego o tome kad nas neko uvredi, kad nam neko stane na sujetu, kad spletkari protiv nas jer ne ume bolje... na svakom čoveku u svakoj situaciji je procena da li treba oprostiti ili ne...ne slažem se sa hrišćanskim stavom da uvek treba okretati drugi obraz...nekad to ima smisla nekad nema... inače živo me interesuje ko je to čuo pa zapisao da Isus na raspeću kaže "oprosti im Bože jer ne znaju šta rade" i zašto bi on to rekao glasno a ne u sebi ako nije bio gord u svojoj moralnosti...

opraštanje po svaku cenu jeste gordost...jer time osoba juri višu vrednost moralno... to si lepo primetio...ali postoje mnogi ljudi u običnom životu kojima ima smisla oprostiti ako pokušamo da sagledamo situaciju iz njihove perspektive...ne govorim o zločincima nego o tome kad nas neko uvredi, kad nam neko stane na sujetu, kad spletkari protiv nas jer ne ume bolje... na svakom čoveku u svakoj situaciji je procena da li treba oprostiti ili ne...ne slažem se sa hrišćanskim stavom da uvek treba okretati drugi obraz...nekad to ima smisla nekad nema... inače živo me interesuje ko je to čuo pa zapisao da Isus na raspeću kaže "oprosti im Bože jer ne znaju šta rade" i zašto bi on to rekao glasno a ne u sebi ako nije bio gord u svojoj moralnosti...

razumem šta hoćešda kažeš, treba se ugledati na prost i neuk svet, u našem narodu postoji dosta nezlobivih ljudi, koji se ne zamaraju time, čuvaju se od zla, al mu i ne pridaju neki preveliki značaj da se nešto bave njime, što je teži telesni rad, to je više takvih ljudi...što je manji stepen obrazovanja to su prostodušniji i iskreniji...

razumem šta hoćešda kažeš, treba se ugledati na prost i neuk svet, u našem narodu postoji dosta nezlobivih ljudi, koji se ne zamaraju time, čuvaju se od zla, al mu i ne pridaju neki preveliki značaj da se nešto bave njime, što je teži telesni rad, to je više takvih ljudi...što je manji stepen obrazovanja to su prostodušniji i iskreniji...
biti nezlobiv je velika stvar jer se ne truješ mržnjom pa možeš da se fokusiraš na sopstveni život...kad se neko lako vređa i pamti uvredu zauvek i čeka priliku da uzvrati onda je i on gord jer ga je uvreda spustila u poziciju niže vrednosti i on čeka priliku da spusti u poziciju niže vrednosti onog ko ga je uvredio da bi sam bio u poziciji više vrednosti...

ljudi koji rade telesni posao i nemaju veliko obrazovanje su generalno skromniji i realniji jer ne jure višu vrednost kroz obrazovanje i funkcije što ne znači da su svi obrazovani gordi...sve zavisi od čoveka, od porodice u kojoj je odrastao, od knjiga i ljudi od kojih je učio o životu, od svojih sopstvenih razmišljanja i shvatanja...

....
...
ja mogu pisati samo u svoje ime ne znam kako je kod drugih
Ima par njih koji su me povredili na ovaj ili onaj nacin
oprostila sam i ako mi nikada to nije trazeno i to sam uradila ne zbog njih vec zbog sebe
ispada mozda ovako receno sebicno ali covek dok ne oprosti ne moze naci dusevni mir
oprostim i precrtam
sa delom gde govoris o precrtavanju se apsolutno slazem
oprostila sam im i precrtala ih iz svog zivota jer jednostavno shvatis da ne zasluzuju da budu deo tvog zivota.

teže.

Postavlja se pitanje, o kakvim se dugovima radi?

Back