Ako bi neko želeo da nauči da svira orgulje...

Zao mi je sto su se izbacile orgulje iz upotrebe u modernoj muzici. Nekada su orgulje bile sastavnio dio muzickog sastava. Bez orgulja se nije mogla zamisliti muzika. Bilo je atraktivno tada vidjeti neki zestoki bend sa orguljama kako variraju. Znate svi se lome oko instrumenata a orguljas bi uglavnom sjedio i ceprkao bi po orguljama. Jedan od najposnatijih orguljasa je Jon Lord kojeg smatram najboljim orguljasem pa bih ti zato preporucio da slusas prve labume grupe Deep Purple. Kod nas u Jugoslaviji najpoznatiji orguljasi su bili Tihomir Pop Hasanovic, Sinan Alimanovic, Vlado Pravdic, Laza Ristovski i Kornelije Kovac (prije nego sto je prijesao na sintesajzer). Predlozio bih ti da se obratis tim velikanima rocka i mislim da bi im bilo drago da te nauce orguljama. na zalost jedan mozda najbolji orguljas je umro a to Laza Ristovski ali i Vlado Pravdic je tokom svojekraijere ostao dosljedan orguljama i nije prelazio na elektronske klavijature.

Vidim da si upućen. S obzirom da ja nikad u životu nisam seo za orgulje (sviram klavir ali pretpostavljam da je to potpuno druga stvar), trebalo bi neko da mi održi baš kurs za početnike. Ne znam kako bi moglo da se stupi u kontakt s tim ljudima koje si naveo i koliko se oni uopšte bave 'davanjem časova'... a takođe i koliko bi to zadovoljstvo koštalo. Trebalo bi prvo da probam pa onda vidim da li želim da se upuštam u nešto ozbiljno. Inače, interesuje me više crkvena muzika nego rok, pa mislim možda bi se valjalo raspitati i u nekoj katoličkoj crkvi kao što kaže Vitez Koja.

Hvala na odgovoru!

One sa cevima i tipkama... :mrgreen: Pa ne znam stvarno... Mislim one što se sviraju po katoličkim crkvama... Ne znam ni koje druge ima.

Oh, pa ti ne znaš ni kako to funkcioniše. Nema veze. Teško ćeš doći do prilike da vežbaš u katoličkoj crkvi. Zamisli samo koliko kandidata za tako nešto ima u Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Francuksoj ... Jako, jako puno. Do takve prilike dolaze samo najprobraniji što podrazumeva izvesnu količinu novca, mnogo talenta, ćelavog ćaleta sa cvikerima i profesorskom bradom, kao i to da si katolik, a verovatno nisi.

Rešenje za tvoj problem: postoje simulatori za crkvene orgulje sa mehovima. Kako ćeš doći do simulatora pojma nemam, ali zato google zna. U zdravlje i nauči prvo kako orgulje sa mehovima i cevima funkcionišu. Red je da to znaš.

Back