Akite- Americke i Japanske

bogami ne znam i u standard pise ne vole druge pse ja znam sto bi se desilo kad bi je uzeo ona bi htela Alfa status i tu bi umesto igranje pasa imao svaki dan borbu pasa...

moracu jos da odlucim Japanske su dobre ali nevolim ih uopste dok su mi Americke Akite i Crni Vucijaci najomiljeniji psi ali eto jedino me sprecava ta looda narav kod Akite i veterinari su mi to rekli i drugovi svi da tesko moze da se navikne na nekog drugog psa koji cak nije ni akita

Čovek iz Kraljeva je imao mužjaka i ženku japanske akite. Poginuo je kad je mužjaka istrčavao na bicikli, pas ga je prejako cimnuo (kažu da je video mačku) i čovek je podleteo pod auto na koji su naišli. Uglavnom, pričao mi je o događaju kad je njegov pas imao nekih 10 meseci, praktično bio štene. Kaže, došao mu je prijatelj iz Kragujevca kad je krenuo u CG sa svoja dva pita na zakazane borbe i, dok su oni sedeli u kući, njegov desetomesečni akita je progrizao žičanu ogradu na boksu i bukvalno pojeo ta dva pita, oba, bez problema. Samo šape ostale od njih. Ali taj čovek je bio policajac u penziji, i sam sklon agresiji, tako da ne čudi da nije uspeo da obuzda urođenu agresivnost kod svog psa. Opet, nije pas ništa kriv.

Jel uopste humano drzati takvog psa u Srbiji?
Ja mislim da je psu mnogo vruce leti,on je ipak polarni pas?
Hteo bih da nabavim jednog ali mi je ovo prepreka.

Akite nisu polarni psi. I adaptirali su se dosad.

Hachikō

220px-Hachiko.JPG

Године 1924. Hachikō је донесен у Токио од стране свог газде, Hidesaburō Ueno, професора агрикултуре на Токијском универзитету који га је нашао на станици док је још био штене.
За време професоровог живота Hachikō га је свакодневно дочекивао на станици кад се професор враћао кући на крају радног дана.
То је трајало све до 1925. а онда се професор једног дана није вратио возом којим је обично долазио кући.
Тог дана је подлегао срчаном удару и никад се није вратио на станицу гдје га је Hachikō чекао.
Hachikō је убрзо послије тога одведен, али је одмах побјегао, појављујући се изнова на адреси гдје је професор некад становао.
Убрзо је схватио да његов власник не живи више на тој адреси, па је отишао да тражи свог власника на станици гдје га је раније сачекивао доста пута.

Сваког дана наредних 10 година Hachikō је чекао власника да се врати, појављујући се само предвече у време кад је у станицу улазио воз којим се његов власник некад враћао.

Hachikō је угинуо 1935. на истом мјесту гдје га је његов власник нашао.
Данас у Јапану Hachikō представља симбол лојалности.
На станици гдје је Hachikō чекао свог власника данас стоји његов споменик, а излаз из станице у близини споменика носи његово име.

180px-Hachiko200505-2.jpg

Imam ženku Akita inu staru 3 godine. Istina je da se neće ludački obradovati kada vidi drugog psa, ali kao i svi psi, voli da se poigra. Za ove tri godine nijednom se nije deseilo da je moj pas izazavao tuču i da je prvi napao. Tri puta se potukla, tačnije, branila se, ali bez nekih posledica. Niko nije bio povređen.
Što se tiče tolerancije prema drugim životinjama, u dvorištu imamo tri mačora i ništa im ne fali. Jedino nesmeju da jedu iz njene posude, niti da ulaze u njen boks. Sada smo doneli još jedno sasvim malo mače i ni njega ne dira. Jedino ga opomene kada se previše približi njenoj posudi za hranu.
Što se Akita inu rase tiče, u standardu stoji da pas nije nervozan niti agresivan, ali da ima nagon za čuvanjem i da spada u dominantne rase.
Tako da delim mišljenje onih koji smatraju da ljudi od psa naprave čudoviše, u jadnom pokušaju da izleče neke svoje komplekse.
Pozz od ponosne vlasnice

Čovek iz Kraljeva je imao mužjaka i ženku japanske akite. Poginuo je kad je mužjaka istrčavao na bicikli, pas ga je prejako cimnuo (kažu da je video mačku) i čovek je podleteo pod auto na koji su naišli. Uglavnom, pričao mi je o događaju kad je njegov pas imao nekih 10 meseci, praktično bio štene. Kaže, došao mu je prijatelj iz Kragujevca kad je krenuo u CG sa svoja dva pita na zakazane borbe i, dok su oni sedeli u kući, njegov desetomesečni akita je progrizao žičanu ogradu na boksu i bukvalno pojeo ta dva pita, oba, bez problema. Samo šape ostale od njih. Ali taj čovek je bio policajac u penziji, i sam sklon agresiji, tako da ne čudi da nije uspeo da obuzda urođenu agresivnost kod svog psa. Opet, nije pas ništa nije kriv.
jeste da je post star al da pojede 2 game pita tesko.Koliko ja znam pita tesko koji pas moze da dobije tj. nema nikakve sanse protiv njega(da istaknem mrzim borbe pasa to je uzas!!!)

jeste da je post star al da pojede 2 game pita tesko.Koliko ja znam pita tesko koji pas moze da dobije tj. nema nikakve sanse protiv njega(da istaknem mrzim borbe pasa to je uzas!!!)

Ako je on lagao mene, lagala sam i ja ovde ali čula sam i o šarcu, poludivljem, samo na ovce i vlasnika ne kidiše, redovno se bori sa vukovima po Goču, kom su dva utrenirana pita "pala šapa", samo ih je pobacao preko glave, iskrckao im je vratove kao slamčice. Mada je on sigurno imao bodljikavu ogrlicu, masa pasa na Goču i Stolovima ih ima.

Ako je on lagao mene, lagala sam i ja ovde ali čula sam i o šarcu, poludivljem, samo na ovce i vlasnika ne kidiše, redovno se bori sa vukovima po Goču, kom su dva utrenirana pita "pala šapa", samo ih je pobacao preko glave, iskrckao im je vratove kao slamčice. Mada je on sigurno imao bodljikavu ogrlicu, masa pasa na Goču i Stolovima ih ima.

stvarno ne znam malo mi nerealno al sve je moguce.

akita...opasni psi?
ova moja je toliko plasljiva da sam ja zbunjen... ima 7 meseci, vrlo je pametna, lako uci, setam je bez povodca zato sto znam da ce da se da u beg ako je frka... jednom je kao iskocila pred jednog "krvolocnog sar-peja" kad mi je cerkica pala a kuce radoznalo dotrcalo do nje, i jednom je kao zalajala na jedno dete koje je izvadilo mac pred cerkicom...
kad god me vidi posle sat dva ne-vidjenja, obavezno se upiski...
ccc...

Da li neki iskusan vlasnik moze da mi kaze kako podnose leto i toplije vreme, i koliko se linjaju u takvim periodima..? :) cuo sam da se bas puno linjaju kad je toplo, sto u mom slucaju predstavlja problem, jer mi inace ostale karakteristike odgovaraju tako da bih ga uzeo da nije te "mane".. Zato molim da podelite svoja iskustva ako vas ne mrzi. :) Hvala unapred!

Аките су оргинално били самурајски пси,заједно са самурајима су готово нестали,али су брижљивим парењима успели да се одрже.Амерички Акита је политичка одлука америчког бахатог односа ,да све мора да буде њихово.(тако ће те и за Сибирског Хаскија у литератури наћи да му је земља порекла Сједињене Државе) док је Акита Ину,чиста раса ,амерички је последица наменског укрштања.Значи говори се о различитим расама.

Naravno, Akita inu (pas iz pokrajine Akita) je sitniji i sa specificnim raspoderom boja. Njih u ringu (u Japanu) sudi po 5 sudija, jedan je zaduzen samo za urajiro, raspored boja. Koliko se secam, treba da bude simetrican, da beline krecu od lise na celu, da se spustaju niz njusku, vrat, grudi, nisam sigurna treba li da se formira beli okovratnik, ali idu i sa unutrasnje strane nogu i nastavljaju se u carapice , beli su i stomak i donja strana repa. Ispravite me ako gresim. I procenjuje se da tigrasti psi izgledaju oko 5kg lakse u odnosu na stvarne dimenzije.

Proslog leta sam videla savrsenu zenku, ridju, sa savrsenim urajirom, elegantnu i zenstvenu ali opet cvrstu, na zalost, nisam imala vremena da prelazim ulicu, da gnjavim nju i vlasnika. I dan-danas mi je pred ocima taj divni prizor, lepseg i tipicnijeg predstavnika svoje rase u celoj V FCI nikad nisam videla!

Zanimaju me iskustva sa akitama, cene itd! Zelim vec neko vreme da kupim akitu i nikako da se organizujem da to uradim(uglavnom nedostatak finansija). Zanima me da li je istina sto se tice njihove agresivnosti i temperamenta? Takodje zanima me da li je neko uzimao stence od Hasaki tima iz zrenjanina, o njima sam cuo dosta toga a i deluju mi kao dobra uzgajivacnica?! Ovo bi mi bio prvi pas, a takodje ziveo bih u stanu, mada stan je veci 90-100 metara kvadratnih, pa dal bi to predstavljao problem za akitu ili ne ?! Zanimaju me vasa iskustva bila ona pozitivna ili negativna!!
Ako nesto nisam spomenuo dodajte slobodno!
Hvala u napred

Back