Akcija "Serijski ubica"

Боравила сам више пута у Пољској у време тзв. прохибиције у доба комунизма. Тачније, радним данима алкохол је могао да се продаје и да се служи по кафићима и ресторанима само од 4 поподне па до поноћи, а у ресторанима пушење је било забрањено од 12 до 2 и увече од 7 до 9 ваљда (ако се добро сећам сатнице) јер је то било време ручка и вечере...
...Да не причам сад о свим начинима на које су Пољаци изврдавали та ограничења...а начина увек има, само ако си иоле маштовит.z:mrgreen:

Uopste ne bi bio toliki problem to regulisati da postoji volja.. ali, tesko da ce da provociraju biracko telo.. Mozda bi pre moglo putem inicijative gradjana, a i tad je pitanje da li bi proslo.. Pa cak i kad bi doneli zakon, sumnjam da bi se postovao..na kraju bi ispalo jos i zalosno.

Ih, na sve se ljudi naviknu ;) Evo vezujem pojas u kolima vrlo disciplinovano, i ne pada mi tesko, samo je trebalo uvesti kaznjavanje.
Kako me je nekad nerviralo sto se u McDonald's-u ne pusi...:roll:
A oni ne da nisu propali nego su krcati :D

Kod nas ima dosta pusaca, mada u mom okruzenju sve manje - ostavljaju cigarete. Da li zbog raznih kampanja ili to ide sa godinama, nemam pojma.

Bio je u Kljucu na RTS/u neki kafedzija, Slovenac koji je objasnjavao kako je 300kvm lokala preregistrovao u 150kvm lokala i 150kvm stana, tako da su ljudi u delu "kafic" kupovali pice, a onda dolazili udeo "stan" i normalno pusili. Zakon mu nije mogao nista.

pa to je već ugrožavanje prava pušača, pravo na slobodno kretanje..osnovna ljudska sloboda.. može i obrnuto: al ti isti pušači ugrožavaju zdravlje nedužnih građana. i tako u krug. mada ja mislim da se radi ovde, kako što neko reče, o strastima. imaćemo na primeru kako propadaju kafane jer je iz njih proterana strast - pušenje, to nije samo zavinsnost. da l sad važi i dalje generalno da izaziva čuđenje pitanje: aaa...piješ kafu, a ne pušiš??... u kafanama se ufek duvanilo..ša sad, kao sve da bude mekdonald i zdravljak...čak i u nekim burekdžinicama sam video, a vi ste primetili..postavili prvo stolove, jer narodu dosadilo da stoji i žvaće...pa onda ima i piksla tu negde.. ( :

kod ovog predloga zabrane pušenja, radi se o proterivanju strasti iz javnih prostora..zarad zdravlja, što je okej sa stanovišta nepušača...sutradan mogu da proteraju nešto drugo....opet zarad zdravlja....

Nepušač sam. I nije u redu da se svaki put iz grada vratim smrdeći ko dimljena haringa...
Ali....nije poenta ni proterati sve pušače kao da su kužni. Hajde da im stavimo i žute trake oko ruku...da se razlikuju od ostalih...mislim, stvaaarno. Ne treba preterivati. Neka restorani i kafići uvedu pušački i nepušački deo....ali neka poboljšaju i sistem ventilacije....a ne da se dim neometano širi naokolo.
Nije poenta preterivati ni u čemu. Ako zabranimo pušenje, onda je na redu i alkohol (jer i on šteti). Zašto niko nije tako strog i dosledan kada je prodaja alkohola maloletnicima u pitanju...nego svake noći na Urgentnom završi ko zna koliko dece otrovane od alkohola. Ili lekovi. Danas, maltene svaki lek možeš kupiti bez recepta (u privatnoj apoteci)...
Da ne pominjem nepoštovanje zakona koji štiti prava pacijenta u bolnici, kupca u prodavnici. Saobraćajac potrči "sve petama u dupe" da ti naplati kaznu ako malo prekoračiš brzinu ili ne vežeš pojas....ali zato možeš skinuti gaće i vršiti i malu i veliku nuždu gde god ti se prohte....zapljuvati svaki božji ugao ove države, možeš ostaviti sopstveno dete da prosjači na -40, možeš kupiti diplomu bilo kog fakulteta, možeš apsolutno sve.......i niko ti reč neće reći.....a kamoli te kazniti...
I o čemu mi onda govorimo.... To je kao da čovek umire od raka a ti mu lečiš kijavicu....z:((

да ли у београду постоји неко место где човек може заваљен на неком дивану на миру да пуши наргилу? ако не постоји, први ко то уведе има да се опари.

niša...bio je u takovskoj jedan turski restoran koji je u ponudi imao i uživanje u nargilama. sad je ostao samo čunak od njega, pošto je čova izveo ceo ventilacioni sitem uz ivicu zgrade. sada je tamo prodavnica nameštaja i poklona za kuću...
kad donesu zakon nema podele na zone u objektima na puš i nepuš deo..nego je ceo lokal zabranjen za pušenje! u svim!! nema da u nekom ugostiteljskom obj. može, nego je zabranjeno zakonom; u pragu lokali u kojima je zabranjeno pušenje zvrje prazni ili su poluprazni, a najmešnije je u starbaksu..koji drže neke nenormalne cene i to je kafa uglavnom za poneti..i u jednom sam video neke fotelje tik uz izlaz i kao pored kanta, ona za pikacve...jadno skroz izgleda..( :

Poslednja izmena:
hah..e, kod nas u hotelu bilo zabranjeno pušenje, i koočke namestile alarme i prskalice u sobe i nema šaaaje da prevariš sistem. al je zato htl. pet friendly ( šo oni stranci lepo vospitaju kere..ovi kod nas, to bi te odmah izelo).
ne znam za francusku, mislim da oni u startu nisu prešli na taj rigorozni sitem proterivanja pušenja i ostavili su lokalima da se sami opredele. nemačka je usvojila najstroži zakon i sad se polako napušta. važno da ćemo mi, kada većina evrope odustane, usvojiti taj strožiji zakon....možda, ne znam..ali se trenutno kampanja kreće u tom pravcu..

Mozda to i jeste sustina, sto u Srbiji nikad ne moze da se napravi kompromis koji ce se postovati , nego , hajde, kompromis, a posle busenje na sve strane....i onda se razvije mehanizam da onaj koji postavlja pravila uopste ne zeli da postavlja kompromis vec ce kasnije kroz regulaciju da manje ili vise gleda kroz prste....

hah..e, kod nas u hotelu bilo zabranjeno pušenje, i koočke namestile alarme i prskalice u sobe i nema šaaaje da prevariš sistem. al je zato htl. pet friendly ( šo oni stranci lepo vospitaju kere..ovi kod nas, to bi te odmah izelo).
ne znam za francusku, mislim da oni u startu nisu prešli na taj rigorozni sitem proterivanja pušenja i ostavili su lokalima da se sami opredele. nemačka je usvojila najstroži zakon i sad se polako napušta. važno da ćemo mi, kada većina evrope odustane, usvojiti taj strožiji zakon....možda, ne znam..ali se trenutno kampanja kreće u tom pravcu..

ccccc, sram te bilo...

mada psi su im stvarno nenormalno fino vaspitani, ja sam ubedjena da ih je polovina na bensicima z:mrgreen: i totalno nezainteresovani za ljude okolo i potpuno po EU kucni ljubimci standardima...

Vidim ja da ti mene izazivas i da hoces da jedna drugoj cupamo siske...:)

Ne, nego ja cu da se ponasam shodno pravilima..znaci, gde je zabranjeno ne pusim, gde je za nepusace ne sedim...Ne znam u kojoj meri je to stroziji zakon, ali ako propisuje da moram redovno da brijem brke, onda cu da budem odmetnik...:)...

Vidim ja da ti mene izazivas i da hoces da jedna drugoj cupamo siske...:)

Uh, svašta sam pomislio, samo me ovo k zbunjuje... z:shock:

Stvarno su u pravu svi ovi koji kažu da bi kod nas brzo pronadjene bile i rupe u zakonu, a i načini da se zakon izbegne. Mislim da je ipak najbollja šok terapija svakodnevnim medijskim bombardovanjem ljudi scenama sa najgroznijim slikama o posledicama pušenja. Pa ko voli - nek izvoli.

Back