Akcenti engleskog jezika

najdrazi engleski mi je ...

• americki .

• royal pronontiation .

• skotski .

• australski .

• irski .

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
dakle koji vam je najdrazi . vjerojatno ste ih sve culi na televiziji ...

Mainstream američki mi je najrazumljiviji. Redneck južnjački je simpatičan.

U principu, svi američki su mi ljepši od britanskih. Irski je vrlo teško razumljiv.

Naravno, sve je to stvar ukusa i nije posebno važno kome se koji dijalekt sviđa.
Važno je da se naučeni govornici ne trude da oponašaju neki lokalni govor, jer to izvornim govornicima zvuči strašno glupo.

Da me sada zaustavis na ulici pricao bi engleski sa slavenskim naglaskom ali da mi das neki text i 5 minuta da ga procitam mislio bi da sam engleska kaljica . Meni je osobno najfora onaj srednjevjekovni ( thou , thee , ye , hast ... ) samo ako tako pricam ljudi misle da sam sprzen u glavu . Mogu pricati i sa indijskim akcentom ali mi je nekako RP najuzviseniji . Slazem se da naglasak daje osobnost ali ipak preferiram RP ako mogu .

Da, neki americki studenti u U.K. ne mogu dobro da prate studije bez barem jednog semestra ucenja engleskog.Postoji za njih program malo drugaciji od Tofl-a ( ne samo za studente nego i za profesore ekstranuse,koji drze katedru samo par puta godisnje)

Da me sada zaustavis na ulici pricao bi engleski sa slavenskim naglaskom ali da mi das neki text i 5 minuta da ga procitam mislio bi da sam engleska kaljica . Meni je osobno najfora onaj srednjevjekovni ( thou , thee , ye , hast ... ) samo ako tako pricam ljudi misle da sam sprzen u glavu . Mogu pricati i sa indijskim akcentom ali mi je nekako RP najuzviseniji . Slazem se da naglasak daje osobnost ali ipak preferiram RP ako mogu .

E! Zaustavih te na ulici! Aj sad malo da cujemo ,sa sekspirovskom konstrukcijom recenica, to cime se hvalis! :D

Pa vidis da i tebi ide . :-) jos da mi cujes naglasak mislila bi da su me izvukli iz 1500 , ali za to ti treba moj broj moba !

Ti možda misliš da dobro zvučiš kad oponašaš nestandardne jezičke oblike. Jedna od prvih stvari koje čovjeku kažu kad krene da uči strani jezik jeste da se ne trudi da oponaša nestandardne izgovore, jer će zvučati smiješno strancima. Ljudi odu u Ameriku, žive tamo 30 godina, pa im i se u govoru i dalje čuje odakle su. Kako onda očekivati da neko ko jezik uči u školi, na fakultetu i sa televizije zvuči isto kao izvorni govornik?

Koga zanimaju naglasci, evo jednog zanimljivog videa:

ne krivo si shvatio ja ne oponasam niti jedan naglasak vec sam izmislio svoj koji obicnom govorniku koji nije englez zvuci kao preseravanje sa rp - om ali je zapravo moj patent . dosla mi inspiracija dok sam gledao bbc a onda uz pomoc maste malo dodao . evo ako imas para na mobu dam ti svoj broj pa provjeri ...

Da, neki americki studenti u U.K. ne mogu dobro da prate studije bez barem jednog semestra ucenja engleskog.Postoji za njih program malo drugaciji od Tofl-a ( ne samo za studente nego i za profesore ekstranuse,koji drze katedru samo par puta godisnje)
Pr nekoiko nedelja citam da jezik postaje svuda u skolama problem jer mladje generacije vise ne razumeju ( recimo) Shekspira, jdnostavno
je taj engleski u Engleskoj za mladje generacije terra incognita.
I za mene je u skoli ( a odavno sam isla u sklou) Dositej Obradovic ili Njegos bilo nesto nemoguce, ja sam samo mogla da nagadjam o cemu oni pisu.

Inace engleski i americki ( engleski) se udaljavaju,ali to je i normalno pa tako danas imas sasvim zvanicno da je knjiga ( bilo koja, savremena)
prevedena sa amrickog ili engleskog. Cak polako to pocinje i sa spanskim pa recimo u predgovoru romana Skolice ( Kortazar) stoji da je roman preveden sa
argentinskog.

Inace, akcenat ne moze da se nauci. Bez akcenta govore samo deca kojima je jezik na kome odrastaju neka vrsta maternjeg jezika, ukoliko
nije i stvaro maternji. Nema veze da li negde zivis i 100godina, akcenat nikada ne mozes da usavrsis tako da ljudi stvaro pomisle da ti je to maternji jezik.
Ja sada mislim u prvoj liniji na nemacki, ali je tako sa svim jezicima.

Sada ste mi dali ideju da se snimim za youtube na tom ravana english ( ili ravanish english :-) ) pa da ga podjelim urbi et orbi . Bas me zanimaju reakcije vas ali i izvornih govornika jer mislim da je nesto novo i lijepo tj uhu-ugodno i uz malo srece mogao bi postati moj patent . Ali imam molbu za vas ! Ne znam sta da procitam ? Mozda lord's pray to se i onako smatra najprevodenijim textom i kao primjer stranih jezika . Dakle sta mislite o lord's pray na ravana english kanalu jutjuba ? Ako ima neka bolja ideja od ocenasa , pucajte !

Meni je najsimpatičniji londonski izgovor. Imam dosta poznanika iz Londona i preko njih sam najviše i zavolio njihov govor. Čak se i trudim da ga privatno koristim (što posebno zbunjuje moje učenike :D).

Ovo je govor iz Liverpula. Jako je težak za razumjevanje.

Meni je najsimpatičniji londonski izgovor. Imam dosta poznanika iz Londona i preko njih sam najviše i zavolio njihov govor. Čak se i trudim da ga privatno koristim (što posebno zbunjuje moje učenike :D).

To ti je baš pedagoški. Moli boga da neko od njih ne nauči jednom engleski kako spada, pa da shvati šta si na času pokušavao.

Inače, sad vidim da se na temi spominje nekakav Royal pronunciation (pri čemu je ova druga riječ nakaradno napisana). Taj termin baš se i ne koristi. RP znači received pronunciation.

To ti je baš pedagoški. Moli boga da neko od njih ne nauči jednom engleski kako spada, pa da shvati šta si na času pokušavao

Šalim se naravno. Ponekad namjerno malo ubrzam tokom govora ili govorim londonskim govorom, pa se nasmijem kad vidim kako me zbunjeno gledaju :D Odmah im objasnim u čemu je stvar. Djeluje smiješno, a i oni imaju prilike da čuju nešto što ne mogu čuti svaki dan. Međutim, takve situacije su mizerne, naravno da 99% vremena normalno govorim.

Back