Ajkule

Sensei

Master
Moderator
Poruka
72.234
Ajkule

800px-TDpGUipa.jpg


Najraniji predak ajkule je živeo pre više od 400 MILIONA godina. Od njega se razvilo preko 500 vrsta koje poznajemo danas.

Da li imate neko iskustvo (direktno ili indirektno) sa ajkulama?
Da li vas nešto fascinira u vezi njih?
 
Poslednja izmena:
Ajkule su jedine životinje koje se nikada ne razbole. Imune su na SVE bolesti uključujući i rak!
Ovo je, naravno, netacno. I tu laznu tvrdnju su *gurale* firme za prodaju suplemenata poput ajkuline hrskavice, ulje ajkuline jetre i sl. da bi naivnim kupcima tih preparata izmamljivale pare.
Mozete da me razuverite ako navedete neki ozbiljan izvor koji potvrdjuje ovo sto ste iznad napisali
 
Ovo je, naravno, netacno. I tu laznu tvrdnju su *gurale* firme za prodaju suplemenata poput ajkuline hrskavice, ulje ajkuline jetre i sl. da bi naivnim kupcima tih preparata izmamljivale pare.
Mozete da me razuverite ako navedete neki ozbiljan izvor koji potvrdjuje ovo sto ste iznad napisali
Verovatno da je ta "vest" proistekla nakon je objavljena knjiga "Ajkule ne oboljevaju od raka" od William Lane i Linda Comac , 1992. godine.
Sad sam i ja malo bolje pogledao, i video da si u pravu.
 
Ajkule

800px-TDpGUipa.jpg


Najraniji predak ajkule je živeo pre više od 400 MILIONA godina. Od njega se razvilo preko 500 vrsta koje poznajemo danas.

Da li imate neko iskustvo (direktno ili indirektno) sa ajkulama?
Da li vas nešto fascinira u vezi njih?
Fascinantnog su izgleda,jesta da podilazi jeza od njih.Upecao sam na moru nekada jednu sitniju,jedva sam uspeo da izvadim kukacu iz usta.Ucinilo mi se da ce i celicna klesta da pregrize.meni je lepa dok ne zine,kada se vide oni sitni i gusti zubi,podilazi jeza.Pecao sam stuke na jezerima,ali me nikada nije bio strah,ali tad iako je bila manja,kad onako zeva za vazduh u camcu nimalo ne izgleda prijatno.
 
Koža ajkule je veoma hrapava i pod ruku podseća na šmirglu. To je zato što je koža sastavljena od minijaturnih ZUBA. Ronioci su prijavljivali da i blaži udarac ajkule može da pocepa ronilačko odelo. Ako ste toliko hrabri da pomazite ajkulu, ne činite to od repa prema glavi jer možete da se posečete!
sharkpic3.png
 
000_1MN0GS.jpg

Na petom kilometru od obale Reževića, budvanski ribari su u subotu ugledali ajkulu dužine oko tri metra, objavio je portal RTCG, prenoseći utiske ribara o tom nesvakidašnjem susretu.
Direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović izjavio je za portal RTCG da se radi o modrulju (prionace glauca), vrsti plave ajkule koja živi u Jadranu, koja je ugrožena i zaštićena vrsta i najčešće nije opasna po ljude.
"Neko vreme je plivala oko barke, a zatim se udaljila," navedeno je uz opis videa koji je snimio Branko Dragišić.
Dragišić je rekao da su, pak imali, probleme sa ajkulom.
"Ajkula se vrtela oko barke 15-20 minuta jer smo lovili ribu pa ju je to privuklo. Čak nam je ribu zajedno sa najlonom otkinula dva-tri puta," rekla je Dragišić.
Još ranije su stručnjaci iz Instituta saopštavali da u Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulje koje nisu opasne za ljude.
Dragišić kaže da je "povelika" i da misli da "nije potpuno bezopasna".

"Čitao sam da nije opasna za čoveka, ja ruku stavih na motor od barke, a ona kako je blizu bila samo se okrenula prema mojoj ruci, verujem da bi me povredila da nisam pomerio ruku", rekao je.
Iz Instituta za biologiju mora su rekli da tokom proleća ženke modrulja se ponekad mogu videti oko peskovitih plaža ili plićih zaliva, gde rađaju mali broj živih mladunaca dugih 30 do 50 santimetarta.
Nakon 9 do 12 meseci trudnoće vraćaju se na otvoreno more u prirodno stanište.
Samo se u EU ulovi oko 25.000 tona modrulja svake godine i to uglavnom nenamerno.
 
Ženke ajkule imaju deblju kožu

Za vreme parenja, mužjak ajkule grize žensku da bi zauzeo pravilan položaj. Muške ajkule takodje imaju oštre ostruge na genitalijama da bi se dobro učvrstili za vreme parenja. Zbog svega ovoga, ženke ajkule su razvile deblju kožu da bi izdržale ovakvu "romansu".
Tail-fin-of-great-white-sharks-in-clear-blue-water-760x506.jpg
 
Najopasnije Vrste Ajkula

Prirodnjački muzej Floride sastavio je listu ajkula koje su najviše napadale ljude, prema zapisima koji datiraju još iz 1580. godine. Treba napomenuti da se mnogi napadi ne prijavljuju, a i žrtvama je teško da se koncentrišu i identifikuju ajkulu koja se sprema da ih rastrgne.

577f96eedd0895ce718b4aac.jpg
3. mesto


Bik Ajkula je odgovorna za 100 neprovociranih napada na ljude. Jedu sve što stignu a mogu i da udju u slatku vodu!
577f96eedd0895ce718b4aad.jpg
2. mesto


Tigar Ajkula ima prijavljenih 111 neprovociranih napada. Takodje ne mari šta jede, uključujući i otpad.
577f96eedd0895ce718b4aae.jpg
1. mesto


Velika Bela Ajkula
je najopasnija od svih ajkula sa prijavljenih 314 neprovociranih napada na ljude.

Postoje mnogi prijavljeni slučajevi napada velike bele ajkule
u Jadranskom moru. Prvi zabeležen slučaj se desio u Trstu
1. septembra 1868. godine.​
 
Koža ajkule je veoma hrapava i pod ruku podseća na šmirglu. To je zato što je koža sastavljena od minijaturnih ZUBA. Ronioci su prijavljivali da i blaži udarac ajkule može da pocepa ronilačko odelo. Ako ste toliko hrabri da pomazite ajkulu, ne činite to od repa prema glavi jer možete da se posečete!Pogledajte prilog 778566
Imala sam priliku da dodirnem kožu morske mačke (one su male ajkulice koje su oko 20- 30 cm i ima ih u Jadranskom moru) i osećaj je kao da dodiruješ šmirglu. Kod velikih je verovatno mnogo rapavije i oštrije.
Interesantno je da su zubi o te nazubljene krljušti od kostiju, a ostali deo skeleta je od hrskavice.
 
Ajkule nemaju riblji mehur već imaju jetru koja sadrži dosta masnoća i zahvaljujući tome u vodi deluju "laganije". Zbog tog ulja iz ajkuline jetre i supe od peraja su često lovljene i sada je dosta vrsta ugroženo.
Ajkula je bilo i na našim prostorima dok je deo sadašnje ravnice bio pod morem, tako da je moguće naći fosil zuba ajkule
http://www.planeta.rs/92/intro.php?page=paleologija01#.X5F99NDRDIU
 
1-shark-teeth.jpg
bullshark-teeth-e1471883685330.jpg


Ovde se može videti da svaka ajkula ima specifičan oblik zuba, što se često koristi u identifikaciji ajkula kada dođe do napada na čoveka. Njeni zubi su poput pokretnih stepenica, kada neki ispadne sledeći u nizu zamenjuje zub koji je ispao.
 
Znamo da je po čulu mirisa izuzetno poznata, deo mozga gde se obrađuje informacija o mirisu se nalazi u "njušci" koja je za razliku od ostalih riba( izuzev npr kečige, morune..) izvučena napred, dok se usni otvor nalazi sa donje strane. Tragajući za odgovarajućom slikom naišla sam na stranicu na kojoj piše :
mирис им је вероватно најважнији осећај и често се називају „пливајући носови“. У ствари, њихов осећај мириса је толико високо развијен да су у стању да осете један милилитар крви у милион милилитара воде !! Олфакторна чула налазе се између доњег и горњег носног отвора. Ајкула увлачи воду у носне шупљине и њушка плен. Вода одлази у носне врећице и преко набора коже познатих као олфактивне ламеле (плоче) начичкане хеморецепторима. Ови рецептори повећавају осетљивост на околне мирисе, чинећи њихову способност праћења плена легендарном
https://www.sharks4kids.com/shark-senses
 

Back
Top