AI u medicini

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.111
Da li bi vise voleli da vas leci robotizovani AI ili lekar od krvi i mesa u buducnosti?

I pre nego sto svi pohrlite da kazete "covek" prvo razmsilite da ce AI imati daleko vecu bazu znanja i pristupa novijim i uspesnijim tehnologijama lecenja.

Nikada. AI koliko god imao informacija ne može imati praksu koje može sam lekar. Ljudi misle outside of the box, mašina to ne može, ima linearno razmišljanje. Doktor može pogledati miks tvojih dijagnoza i zaključiti kako one potencijalno utiču jedna na drugu.

Kratko - ne.

Da li bi vise voleli da vas leci robotizovani AI ili lekar od krvi i mesa u buducnosti?

I pre nego sto svi pohrlite da kazete "covek" prvo razmsilite da ce AI imati daleko vecu bazu znanja i pristupa novijim i uspesnijim tehnologijama lecenja.
Lekara ne čini samo baza znanja i tehnologija nego prvenstveno način razmišljanja i pristup, što problemu što čoveku. Tačnije za lekara je ključno da informacije poveže a ne da sve zna (jer kad dovoljno zna onda zna i šta ne zna pa to vrlo lako pronađe) što se za AI bar u sadašnjoj formi ne može nikako reći. I za sada je perspektiva takva da će AI teško zameniti lekare ikada, upravo iz tih razloga, ali će verovatno prilično olakšati posao, nekom više nekom manje.

Nikada. AI koliko god imao informacija ne može imati praksu koje može sam lekar. Ljudi misle outside of the box, mašina to ne može, ima linearno razmišljanje. Doktor može pogledati miks tvojih dijagnoza i zaključiti kako one potencijalno utiču jedna na drugu.

Kratko - ne.
Upravo tako.

Kratko - ne.
mislis da AI to ne moze?
.zacudio bi se sta sve moze od miksa da uradi chatgpt a on je najprimitvniji oblik AI-a gledano za neku ozbiljnu upotrebu u recimo medicini.

Lekara ne čini samo baza znanja i tehnologija nego prvenstveno način razmišljanja i pristup, što problemu što čoveku. Tačnije za lekara je ključno da informacije poveže a ne da sve zna (jer kad dovoljno zna onda zna i šta ne zna pa to vrlo lako pronađe) što se za AI bar u sadašnjoj formi ne može nikako reći. I za sada je perspektiva takva da će AI teško zameniti lekare ikada, upravo iz tih razloga, ali će verovatno prilično olakšati posao, nekom više nekom manje.
zasto mislis da logika razmisljanja AI-a nece evolirati na nivo prosecnog lekara?

realno dobar deo tvojih kolega radi ofrlje svoj posao i to dobro znas..zasto se preko veze traze posebni lekari..verujem da i ti nekog svog kad treba da vodis na pregled biras kod koga ce otici.

mislis da AI to ne moze?
.zacudio bi se sta sve moze od miksa da uradi chatgpt a on je najprimitvniji oblik AI-a gledano za neku ozbiljnu upotrebu u recimo medicini.
Testiram ChatGPT svakodnevno i ima propuste za neke najelementarnije stvari, a kamoli mu poveriti ljudski život. Ne mogu sada naći jedan jako dobar meme gde doktor sedi i chatgpt mu daje sugestije šta nije u redu sa pacijentom, na šta doktor kaže: Da lowkey umire. Hahaha.

Testiram ChatGPT svakodnevno i ima propuste za neke najelementarnije stvari,
kao sto rekoh..on je najprimitivniji oblik i dostupan je javnosti za testiranje..one prave stvari su jos u laboratorijama.

a i on napreduje i evoluira..on uci.. vidim kako povezuje.. kad mu nesto trazim on povezuje sa necim o cemu sam pisao sa njim pre mesec dana..

naravno da ima propuste..jos smo mi beta testeri AI-a

ali za desetak godina ce to biti nesluceno u odnosu na sada.

pre 10 godina chatgpt nije ni bio u ideji kod obicnog coveka a vidi ga sad.

mislis da AI to ne moze?
Ne da mislim nego znam

Znanje koje je potrebno lekarima i uopšte u svim humanističkim profesijama nije samo prost miks informacija na zadatu temu, inače bi kompjuteri bez problema već lečili ljude, ne bi se čekao AI.

I jedno i drugo. AI ima bazu znanja i može da pruži bolje odgovore, rešenja, terapije...

A onda na osnovu toga pacijent i doktor donose odluke šta dalje.

zasto mislis da logika razmisljanja AI-a nece evolirati na nivo prosecnog lekara?

realno dobar deo tvojih kolega radi ofrlje svoj posao i to dobro znas..zasto se preko veze traze posebni lekari..verujem da i ti nekog svog kad treba da vodis na pregled biras kod koga ce otici.
Da li će evoluirati dovoljno ne znam, ali za sada ne vidim da će se to desiti skoro.

AI nema dovoljno razvijenu logiku ni za mnogo banalnije stvari kad se radi o uskostručnim pitanjima a kamoli za lečenje ljudi.

Da li će evoluirati dovoljno ne znam, ali za sada ne vidim da će se to desiti skoro.

AI nema dovoljno razvijenu logiku ni za mnogo banalnije stvari kad se radi o uskostručnim pitanjima a kamoli za lečenje ljudi.
slazem se..moje pitanje je vise okrenuto ka buducnosti jer u ovom trenutku ni ne postoje razvijeni modeli zamene.

vise mislim da li ce jednog dana AI postati bolji od lekara od krvi i mesa ili je to nemoguce i sa ogromnim napretkom AI-a jer mu fali ono "covecno"

In the medical field, robotic surgery is the sector with some of the most innovative and impactful advancements. In this narrative review, we outline recent contributions of AI to the field of robotic surgery with a particular focus on intraoperative enhancement. AI modeling is allowing surgeons to have advanced intraoperative metrics such as force and tactile measurements, enhanced detection of positive surgical margins, and even allowing for the complete automation of certain steps in surgical procedures. AI is also Query revolutionizing the field of surgical education. AI modeling applied to intraoperative surgical video feeds and instrument kinematics data is allowing for the generation of automated skills assessments. AI also shows promise for the generation and delivery of highly specialized intraoperative surgical feedback for training surgeons. Although the adoption and integration of AI show promise in robotic surgery, it raises important, complex ethical questions. Frameworks for thinking through ethical dilemmas raised by AI are outlined in this review. AI enhancements in robotic surgery is some of the most groundbreaking research happening today, and the studies outlined in this review represent some of the most exciting innovations in recent years.

izvor:

Clinical applications of artificial intelligence in robotic surgery​

J Everett Knudsen1, Umar Ghaffar2, Runzhuo Ma2, Andrew J Hung2,✉

Kratko - ne.
Ovo je dokazano netačno. AI vec sada bolje dijagnostikuje jer ima ogromnu bazu znanja i povezuje stvari na način na koji ljudski lekar ne može.

Ovo činjenično nije tačno. AI već sada bolje dijagnostikuje. A tek za par godina... Upravo AI radi suprotno od ovde iznetog. "Nikada" je opasna reč i uglavnom pogrešna

Testiram ChatGPT svakodnevno i ima propuste za neke najelementarnije stvari, a kamoli mu poveriti ljudski život. Ne mogu sada naći jedan jako dobar meme gde doktor sedi i chatgpt mu daje sugestije šta nije u redu sa pacijentom, na šta doktor kaže: Da lowkey umire. Hahaha.
Imaju i ljudi propuste. Niko ne kaže da je trenutni model AI savršen, ali strahovito brzo napreduje.

kao sto rekoh..on je najprimitivniji oblik i dostupan je javnosti za testiranje..one prave stvari su jos u laboratorijama.

a i on napreduje i evoluira..on uci.. vidim kako povezuje.. kad mu nesto trazim on povezuje sa necim o cemu sam pisao sa njim pre mesec dana..

naravno da ima propuste..jos smo mi beta testeri AI-a

ali za desetak godina ce to biti nesluceno u odnosu na sada.

pre 10 godina chatgpt nije ni bio u ideji kod obicnog coveka a vidi ga sad.
Ne za 10 već za par godina max.

Back