AI muzika sa mojim tekstom 2

Realno, nisi morao ni sa tekstom da se cimaš, može očas posla da napravi isti takav ili bolji ;)

Zanimljivo je videti koliko je AI napredovao, ovo sve zvuči prilično realno. Ko zna gde će to dovesti muzičku industriju. Pa čak i filmsku i ostale koje se baziraju na autorskim delima.

Upravo sam krenuo da se "igram" sa AI zbog mojih tekstova, zanimalo me kako zvuče u različitim muzičkim žanrovima.
Napredovao je poprilično, ovo zvuči potpuno realno, nisam znao da može da odradi i na našem jeziku (prepoznaje i ćirilicu) ali eto roka, bluzira, turbo-folkira...
Mislim da će mnogim autorima pomrsiti konce, što uopšte nije dobro, umetnici svih vrsta biće ugušeni, jer AI praktično sve može da odradi umesto njih, roboti će zameniti radnike (vrlo lako se može naslutiti u kom smeru budućnost ide).
Hvala.

Probao sam suno čim se pojavio, prvo sam bio oduševljen ali me je brzo prošlo. :/

Sad nekako imam averziju, valjda ovi moji na poslu su me smorili stalnim slušanjem onih AI generaisanih "bluesova" i "jazzova", nakon malo slušanja shvatiš da je sve to jedno isto i vrti se u beskonačnost.

Sad nekako imam averziju, valjda ovi moji na poslu su me smorili stalnim slušanjem onih AI generaisanih "bluesova" i "jazzova", nakon malo slušanja shvatiš da je sve to jedno isto i vrti se u beskonačnost.

Kad se malo zagrebe ispod površine, shvatiš da je svaka muzika "sta" u tehničkom smislu, par skala, nekoliko harmonija i ritmova, i to je to. Ono što je ljudsku muziku činilo posebnom nije matematička struktura nego priča oko nje: ko je to napisao, u kakvom trenutku, kakva je bila energija benda, kakve su slike, koncerti, intervjui, legende… Taj kontekst je davao emociju i identitet.

Kad taj sloj ukloniš, ostanu samo tonovi, a tonovi sami po sebi brzo postanu "prazna priča". Zato nam AI zvuči jednolično: ne zato što je loš, nego zato što je ogolio muziku do gole forme, bez onog ljudskog dodatka koji je muzici davao dušu.

Realno, nisi morao ni sa tekstom da se cimaš, može očas posla da napravi isti takav ili bolji ;)

Zanimljivo je videti koliko je AI napredovao, ovo sve zvuči prilično realno. Ko zna gde će to dovesti muzičku industriju. Pa čak i filmsku i ostale koje se baziraju na autorskim delima.
sto mi zao Tom Kruza..........nece vise moci da za jedan film inkasira 200 miliona dolara.............a na.yebo je i Vojin Cetkovic.
Al bez brige, AI ce uskoro biti blokiran od strane hegemona......bice dostupan samo njegovim potrebama.......jednom se zay.ebo kad je napravio internet , pa da ne ponovi gresku sada sa AI.

Probao sam suno čim se pojavio, prvo sam bio oduševljen ali me je brzo prošlo. :/

Koristio sam

Ja sam prvo koristio... mislim da se zove Songer, ali sam prestao da ga koristim kada je počeo da menja originalni tekst po svom nahođenju.
Ovaj mi je za sada sasvim ok.

Kad se malo zagrebe ispod površine, shvatiš da je svaka muzika "sta" u tehničkom smislu, par skala, nekoliko harmonija i ritmova, i to je to. Ono što je ljudsku muziku činilo posebnom nije matematička struktura nego priča oko nje: ko je to napisao, u kakvom trenutku, kakva je bila energija benda, kakve su slike, koncerti, intervjui, legende… Taj kontekst je davao emociju i identitet.

Kad taj sloj ukloniš, ostanu samo tonovi, a tonovi sami po sebi brzo postanu "prazna priča". Zato nam AI zvuči jednolično: ne zato što je loš, nego zato što je ogolio muziku do gole forme, bez onog ljudskog dodatka koji je muzici davao dušu.
Ja moram da priznam da je kod mene obratno. Danas više nalazim "nejednolične" interesantne muzike u AI nego "prave" ljudske. Suno je strahovito puno napredovao u odnosu na početne verzije.

Back