AI i poslovi, ogromna stopa nezaposlenosti u svetu skorijoj budućnosti, bezdusšna i sterilna budućnost za život...

DaRkGuitaRist88

Domaćin
Poruka
4.266
Svedoci smo da AI napreduje velikom brzinom i pravi veliki bum kao kad su krenuli smart telefoni i doba interneta...

Mnogi poslovi koji covek obavlja trenutno preuzeće roboti i AI.

Kasir zanimanje bice proslost veoma uskoro, pojavljuju se cak i AI glumci i mnogo toga je u planu...Mozete i sami da navodite primere na temi a ima ih milion....

Velika nezaposljenost u svetu bice veliki problem i pitanje je sta ce biti sa svim tim ljudima?

S obzirom da vlada surovi kapitalizam u svetu i kao nikada gde se na planeti vodi nenormalna trka za profitom sa sto manje morala i etike, ko ce brze ko ce bolje izgleda mi da uskoro pravo na normalan zivot i sam zivot ce imati samo oni koji uskoro postanu milioneri i koji su vec milioneri...

Ne mogu da pretpostavim i da budem baba vanga ali siguran sam da uskoro sa ovom novom explozijom AI i robotike stopa nezaposlenosti ce nenormalno da se poveca sto ce biti veliki problem u svetu gde prosecni ljudi i oni na ivici ce biti u velikim problemima ako ne i u problemu pitanja zivota ili smrti...

Malo se prica o tome a preti velika ocigledna opasnost, nesto poput nove industrijske revolucije pa cak mnogo, mnogo gore od toga...

Sta vi mislite o tome i u kom ce smeru to da ide?

Zanimanje kasirke je na Zapadu (pa i u Kini koliko sam video) vec skoro prepolovljeno, svugde se potencira self check, kasirke (ili one zene koje su to nekad bile) uglavnom pomazu starijim ili nesnalazljivijim kupcima da pravilno skeniraju proizvod. Pa zamisli kad utovaris u Best Buyu OLED TV od 83" u kolica, sam ga skeniras i platis, te utovaris u kola, nidje prodavca samo security gayevi. Na stranu da je ogroman % trgovine preuzelo online narucivanje, od carapa i gaca, preko sargarepe i kobasica pa do delova za kucni vodovod. Ljudi samo rade u ogromnim warehousima gde utovaraju i stovarju robu ( ako ih zamene roboti eto belaja) i u fazi shipinga.

Raznorazni customer poslovi, javljanje na telefon za poziv korisnika su vec ranije prebaceni u neke udaljene a jeftinije drzave gde neces razlikovati u nivou engleskog jezika nekog imigranta iz Dzibutija u USA koga si ranije dobijao na korisnicki telefon i nekog operateta koji stvarno sedi u Dzibutiju i unosi tvoju zalbu u sistem kompanije iz USA/EU. Doduse, vec danas ces tesko da razgovaras sa zivim covekom kada obavljas ovakav poziv, ides iz menija u meni, pritisni ovaj i onaj broj, software te vodi kroz proceduru.

Graficki dizajneri su vec poprilicno potkresani, mislim da nema ni 50% nekadasnjih (od pre covida recimo) ponuda za posao, inzenjerski poslovi manje ali imaju tendenciju da izbace ljude u fazi projektovanja. Cak i programeri masovno gube poslove jer je AI pocela da pise kodove. Njima ostaje da se ukljuce u AI revoluciji i budu treneri zaposlenima u kompanijama za koje ce da se rade specificni AI alati.

Lekari, farmaceuti vec danas gledaju u racunar i software kada cuju simptome i ne moraju da razmisljaju ili znaju toliko koliko njihove kolege pre 15-tak godina. U daljoj buducnosti ce mozda da rade samo komplikovanije operacije.

Stara narodna da bez motike nema 'leba ce mozda da stvarno i vredi, neka sitna organska poljoprivreda, neki specifican zanat ce da ljudima donosi novca.

Od cega ce da se zivi? Od socijale koje drzava napabirci preko poreza za sve.

Edit.
Nisi spomenuo da je Vucic kriv za sve ovo, to ti je greska zbog koje ce da trpi posecenost ovoj temi :D

Programeri vec sad vise ne kodiraju (coding is cheap) nego vise navode ai da uradi kod po zahtevima. E da je samo to nego i testiranje i pisanje dokumentacije je ubrzano.
A i AI ce morati jos da uci jer pokrivanje jos nije dovoljno (u jezicima i u programskim jezicima).
Kod generatori nisu nova stvar postojali su jos pre 30-40 godina, samo im AI sada daje dimenziju vise kroz processing prirodnih jezika (NLP).

Dolazimo lagano u vreme da ce poceti da se smanjuje broj ljudi na planeti. Kad to pocne da se desava nece vise biti moguca ekonomija rasta - znaci nece biti profita i ceo sistem ekonomije ce morati da se promeni. Pitanje je sta ce se smatrati bogatstvom za par decenija.

Ja vec sad tvrdim da smo odavno zasli u doba kolektivnog bogatstva. To se vidi po tome sto ima vise frizidera i tv-a po radnjama nego onih koji ce da ih kupe. Ono sto nije jasno zasto im cena vec nije otisla na nulu (ako ima vise robe nego potraznje cena pada). U nerastucoj ekonomiji ce verovatno postojati neki sistem kredita a da za to ne treba da se radi (ne u fabrickom stilu) pa ce se izmisliti aktivnosti kojima cemo da se bavimo. A radicemo ono sto smo i do sada, uciti, primenjivati znanje, pomagati drugima, baviti se umetnoscu, kulturom itd.

Postoje masine za branje malina do sortiranja i direknog pakovanja, sve sto je potrebno je da sednes u masinu i vozis i ne moras da placas 100 i nesto radnika i jadnika koji misle da su heroji jer mogu da izdrze 12 sata na suncu sa dva obroka a sa druge strane ti sto imaju maline ne mogu da se takmice sa ovima koji budu imali masine jer rade brze neuporedivo i isplativije...

Sa gps navigacijom i vozilima koja se sama upravljaju nece ni biti potreban ni vozac vec samo neko ko ce da nadgleda iz fotelje kao kad igra igrice..

Postoje masine za branje malina do sortiranja i direknog pakovanja, sve sto je potrebno je da sednes u masinu i vozis i ne moras da placas 100 i nesto radnika i jadnika koji misle da su heroji jer mogu da izdrze 12 sata na suncu sa dva obroka a sa druge strane ti sto imaju maline ne mogu da se takmice sa ovima koji budu imali masine jer rade brze neuporedivo i isplativije...

Sa gps navigacijom i vozilima koja se sama upravljaju nece ni biti potreban ni vozac vec samo neko ko ce da nadgleda iz fotelje kao kad igra igrice..
tako cemo i da rudarimo po mesecu

Back