"Agro­kor" ku­pio "Di­ja­mant"

Da li ste za kupovinu proizvoda firmi sa vecinskim hrvatskim ulaganjem ?

• Da, kupujem nevezano za njegovo poreklo, vec kvalitet

glasova: 9 42,9%
  • Da, kupujem uglavnom strano, jer je boljeg kvaliteta nego nase

glasova: 2 9,5%
  • Ne, ne kupujem hrvatsko, jer su se ogresili o nas

glasova: 5 23,8%
  • Ne, kupujem uglavnom domace, jer sam patriota

glasova: 5 23,8%
  • Ne znam/Ne razmisljam o tome

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    21
  • Anketa je zatvorena .
Franck Whitson:
Pare idu na plate i poreze, za KiM korisnika. Dobit, ako je bude bilo, moze da se raspodeli kroz dividende vlasnicima, znaci Agrokoru, koji ima da crkne dok ih izvuce napolje.

Pare od akcija idu bivsim samoupravljacima. BIli pametni, privatizovali se 1997., pa sad seire od prodaje "njihove imovine", koju su oni zaradili (a od cega li su primali plate zanima me).
a oni vec bili privatni. cccc
e kako neki ljudi imaju srece
ajoj
ocu odavde!!!

Чича Глиша:
Кад смо већ код приче о Дијаманту, наишао сам на релативно квалитетну расправу о томе на:

http://www.b92.net/invboard/index.php?showtopic=20970&st=45

neki Hrvoje sa B92:
Odgovorno tvrdim da je to potpuna besmislica!

Ponavljam da u Hrvatskoj postoje dvije burze vrijednosnih papira, u Zagrebu i Varaždinu.

Svi građani Hrvatske i svi iz inostranstva mogu kupovati vrijednosne papire, tj. dionice hrvatskih tvrtki.

Danas cijena dionice Podravke na burzi vrijedi 280 kuna.

Tko god želi neka dođe sa svojim kapitalom u Hrvatsku i neka odabere jednu od brokerskih kuća iz Hrvatske i može početi kupovati!!!

Sasvim sigurno ako netko želi kupiti Podravku po 250 ili 270 kuna po dionici onda on neće u tome uspjeti.

Pa to je valjda nekakva ekonomska logika!

Osim toga evo popisa 10 najvećih dioničara Podravke:

PODRAVKA prehrambena industrija d.d. (3454088)
ANTE STARČEVIĆA 32, 48000 KOPRIVNICA

HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU, IVANA LUČIĆA 6, ZAGREB, 561817 dionica (10,37%)
HZMO, A. MIHANOVIĆA 3, ZAGREB, 391186 dionica (7,22%)
PBZ D.D./KAPITALNI FOND D.D./ZATVORENI FOND, KRALJA DRŽISLAVA 5, ZAGREB, 341804 dionica (6,31%)
HVB ST BANKA D.D./ZBIRNI RN ZA BANK AUSTRIA CREDITANSTALG, R. BOŠKOVIĆA 16, SPLIT, 299351 dionica (5,52%)
FRANCK D.D., VODOVODNA 20, ZAGREB, 229630 dionica (4,24%)
HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU/HZMO, IVANA LUČIĆA 6, ZAGREB, 184412 dionica (3,4%)
PBZ D.D., RAČKOGA 6, ZAGREB, 178470 dionica (3,29%)
PBZ D.D./NLB/HANSABANK CLIENT ACCOUNT, RAČKOGA 6, ZAGREB, 149624 dionica (2,76%)
HVB ST BANKA D.D./ZBIRNI RN SKANIDINAVSKA ENSKILDA BANKEN, R. BOŠKOVIĆA 16, SPLIT, 148157 dionica (2,73%)
HVB ST BANKA D.D./RAIFFEISEN MIROV.DRUŠTVO-OBV. MIR. FOND, R. BOŠKOVIĆA 16, SPLIT, 142756 dionica (2,63%)

E, tu se lako može vidjeti da puno i puno dionica Podravke drže stranci.
A ti stranci sigurno neće prodavati za 280 kuna, jer njih zanima dugoročna dobit.
Sasvim sam siguran da neće prodavati ni za 350, a bome ni za 400 kuna po dionici.

500 kuna bi se već dalo razgovarati.

Prije 5 godina cijena Podravke se kretala oko 90 kuna. Tada su je svi ovi sadašnji vlasnici kupovali. E pa ako su je kupovali legalno na burzi Šveđani i Nijemci, mogli su je i Srbi.
Danas je sigurno nitko pametan ne bi kupovao po 500 kuna, jer je skupo!!
Pa ni vlasnik Delta korporacije!!!!!

Dalje neću o tome.

Samo bih naglasio da bih htio da se vodi argumentirana rasprava, a ne razgovor u smislu rekla-kazala.

Ma ovo je fenomenalno, samo da sam clan foruma B92, postavio bih mu pitanje da li su tom istom logikom hrvatskim preduzetnicima omoguceni povoljni uslovi za kupovinu domacih kompanija u Sloveniji. ;)

To ide kao po nekom zacaranom sistemu subordinacije od zapada ka istoku. ;)

Ja opet ponavljam, ne bunim se ja da se po fer principu slobodnog trzista prodaju i kupuju firme svuda, ali mi nije jasno zasto Knjaz Milosu nije bilo dozvoljeno da postavi pano (billboard) u Sloveniji :confused:

Back