"Agro­kor" ku­pio "Di­ja­mant"

Da li ste za kupovinu proizvoda firmi sa vecinskim hrvatskim ulaganjem ?

• Da, kupujem nevezano za njegovo poreklo, vec kvalitet

glasova: 9 42,9%
  • Da, kupujem uglavnom strano, jer je boljeg kvaliteta nego nase

glasova: 2 9,5%
  • Ne, ne kupujem hrvatsko, jer su se ogresili o nas

glasova: 5 23,8%
  • Ne, kupujem uglavnom domace, jer sam patriota

glasova: 5 23,8%
  • Ne znam/Ne razmisljam o tome

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    21
  • Anketa je zatvorena .

Zarathustra

Poznat
Poruka
7.625
Zrenjanin -- Hrvatski Agrokor za 30 miliona evra kupio 67 odsto akcija zrenjanske industrije ulja Dijamant.

Novo ulaganje u Srbiji

Sekretar za međunarodne odnose u vladi Vojvodine Predrag Grgić potvrdio je da je zagrebačka kompanija Agrokor otkupila većinski paket od 67 odsto akcija zrenjaninske industrije ulja Dijamant u vrednosti od 30 miliona evra.

"Jedan od direktora 'Agrokora' Ljerka Puljić mi je u razgovoru početkom ove nedelje potvrdila da je to urađeno za 30 miliona evra i da ta firma planira da otkupi kompletan paket akcija za još 20 miliona evra", kazao je Grgić.

Prema njegovim rečima, "Agrokor" namerava i da izgradi veliki distributivni centar u Zrenjaninu, da modernizuje proizvodnju majoneza i margarina i da zakupi 15.000 hektara banatskih oranica na kojima bi se uzgajala sirovina za proizvodnju.

Izvor: B92

:arrow: Puniji izvestaj o prodaji Dijamanta u Vecernjim novostima

Ovu vest sam prvi put cuo juce i tom prilikom se setio da je ista firma svojevremeno pre otprilike godinu i po, dve, kupila bila vecinski paket akcija nase kompanije sladoleda Frikom. Znaci, zna se vecinski profit od ranije nama dragih jeftinih sladoleda, sada majoneza, senfa, kecapa i ulja :D ce ici pravac u ruke biznismenima "s onu stranu Dunava". Na ovo sve samo imam da dodam: "Zivela maksimalno liberalizovana ekonomija !", al se pitam da l' posle jodlerskog Merkatora (mislim svaka cast, bio sam, izgleda super, posteno !) i ovoga ce se nama otvoriti vrata za kupovinu imovine i investicija tamo, ili barem skidacima katanaca i kupusarima koji ovde nisu ulozili ni trunku svog milionskog kapitala u proizvodnju ili industriju, vec najlakse samo u telekomunikacije i obrt kapitala kroz bankarsko-kupoprodajne transakcije banaka na Kipru, rudnika u Kazakstanu, trgovinu secerom i prirodnim resursima !

Kad smo tak'e golje i nesposobni da svoju propalu imovinu barem "uvalimo" nekom magnatu kakvi su British-American Tobacco i U.S Steel onda neka nam "decki" koji proslavljaju 10 godina "cistog hrvatskog zraka" bratski pomognu pri ulogu i reanimaciji nase privrede. Masala !

Zivela majka Srbija i moto Kostunicine vlade : "Kupujmo domace !";-) 8-)

Ovom prilikom bih hteo da procitam Vase misljenje po ovom pitanju, a postavio bih i prigodan sondaz. Pitanje glasi: "Da li ste za kupovinu proizvoda za koje znate da vecinsko ulaganje poseduju hrvatske firme ?"

Zarathustra:
Zrenjanin -- Hrvatski Agrokor za 30 miliona evra kupio 67 odsto akcija zrenjanske industrije ulja Dijamant.

Novo ulaganje u Srbiji

Sekretar za međunarodne odnose u vladi Vojvodine Predrag Grgić potvrdio je da je zagrebačka kompanija Agrokor otkupila većinski paket od 67 odsto akcija zrenjaninske industrije ulja Dijamant u vrednosti od 30 miliona evra.

"Jedan od direktora 'Agrokora' Ljerka Puljić mi je u razgovoru početkom ove nedelje potvrdila da je to urađeno za 30 miliona evra i da ta firma planira da otkupi kompletan paket akcija za još 20 miliona evra", kazao je Grgić.

Prema njegovim rečima, "Agrokor" namerava i da izgradi veliki distributivni centar u Zrenjaninu, da modernizuje proizvodnju majoneza i margarina i da zakupi 15.000 hektara banatskih oranica na kojima bi se uzgajala sirovina za proizvodnju.

Izvor: B92

:arrow: Puniji izvestaj o prodaji Dijamanta u Vecernjim novostima

Ovu vest sam prvi put cuo juce i tom prilikom se setio da je ista firma svojevremeno pre otprilike godinu i po, dve, kupila bila vecinski paket akcija nase kompanije sladoleda Frikom. Znaci, zna se vecinski profit od ranije nama dragih jeftinih sladoleda, sada majoneza, senfa, kecapa i ulja :D ce ici pravac u ruke biznismenima "s onu stranu Dunava". Na ovo sve samo imam da dodam: "Zivela maksimalno liberalizovana ekonomija !", al se pitam da l' posle jodlerskog Merkatora (mislim svaka cast, bio sam, izgleda super, posteno !) i ovoga ce se nama otvoriti vrata za kupovinu imovine i investicija tamo, ili barem skidacima katanaca i kupusarima koji ovde nisu ulozili ni trunku svog milionskog kapitala u proizvodnju ili industriju, vec najlakse samo u telekomunikacije i obrt kapitala kroz bankarsko-kupoprodajne transakcije banaka na Kipru, rudnika u Kazakstanu, trgovinu secerom i prirodnim resursima !

Kad smo tak'e golje i nesposobni da svoju propalu imovinu barem "uvalimo" nekom magnatu kakvi su British-American Tobacco i U.S Steel onda neka nam "decki" koji proslavljaju 10 godina "cistog hrvatskog zraka" bratski pomognu pri ulogu i reanimaciji nase privrede. Masala !

Ovom prilikom bih hteo da procitam Vase misljenje po ovom pitanju, a postavio bih i prigodan sondaz. Pitanje glasi: "Da li ste za kupovinu proizvoda za koje znate da vecinsko ulaganje poseduju hrvatske firme ?"

shta si ti brate, komunista il nacionalista, il ona najgora kombinacija, ne mogu da povatam...
neka drushtvena firma se prodaje, neko je kupio i ti se sad durish shto je taj a ne neko drugi?
shta fali kupcu? nacionalnost, religija, sumnjivo ti poreklo kapitala, sumnjash u nechasne namere... shta?

pa kog bi ti da vidish na mestu kupca?

ja ovde gledam privrednike, srbe, na koji kad bi primenio Al Capone princip, robijali bi po milion godina. jade zemlju za porez, radnici im rade minimum 12 sata 7 dana u nedelji. placaju ih ko da rade na kubi, ne placaju im ni penziono ni socijalno... i to je OK dok su srbi, zar ne? jedan majmun je vishe polomio automobila proshle godine nego shto je njegov cale platio radnike od kako je otvorio firmu.

jel u redu to? shto ne pozivash na bojkot ovakvih majmuna, bilo bi etichki. a kako da znash koji su? nije problem, bojkotuj sve, onih 1% OK likova bice kolateralna shteta, jbg :(

da kupe srbi iz inostranstva? pa posle panica nikom se ne zuri, a onaj chudak Filip Zepter, e pa lakshe je da u Motherland krenesh sa bankama i osiguranjem, nego da krecesh sa nekom proizvodnjom... ko ce da se smara :(

a srbin Bogi? uzo pare od Zajma, ulozio u rusku privredu, nama otvorio najskuplju mobilnu telefoniju na planeti, ima ... koliko 1000-2000 radnika od 7000000 srba, a sad mu se nadamo ko sahara kishi... da pokrene proizvodnju salate, zar ne?

a dal ce profit ici nekom franji il nekom debilu koji ce od trenutnog direktora, koji uz to i nije vlasnik, al garantovano je imao vece prihode nego shto e ovi vlasnici sad, iskreno me zabole!!!

dogod plate radnicima i drzavi sve po zakonu!

a "domace" je sve proizvedeno u srbiji...

Мислим да са бившим југословенским републикама треба трговати по систему реципроцитета. Дакле, колико робе ми можемо тамо да извеземо - толико треба и да увеземо. Недопустиво је да такозвани Хрвати купују најбоље српске фирме. Прво што су урадили када су купили Фриком било је укидање одређених новчаних накнада за децу која су изгубила једног од родитеља током рата у Крајини. И онда се појави један српски кошаркаш који рекламира Фрикомов сладолед. На том примеру видимо колико је наша свест на ниском нивоу.

Ако се овако настави, усташе ће заиста остварити свој вековни сан и стићи - не до Земуна, већ до границе са Бугарском!

КиМ:
Хахааакххкхххх, дај човече размисли мало где иду паре.
8) di su novci a?

pa evo recimo Nis-Expres, najveci SrBBBski auto prevoznik. cena karte :( plate radnika :(

direktori zidaju palate po nishu... OK, ovajde se par preduzetnika, al neko bez ikakvog osnova prisvaje pare od kojih bi sve nas ovde zabolela glava...

a pare idu u inostransvo, na letovanja, zimovanja, shkolarine deci i ko zna shta josh.

i zashto se taj hrvat razlikuje od ove svinje? pardon, ovih svinja?
jel nam je privreda jacha od tih para koje odu na havaje ili mauricius? jel nam je vojska mozda brojnija i profesionalnija?

problem je dragi moji ex i ne-ex komunisti shto vi najosnovnije pojmove iz ekonomije neznate, a diskutuje te o tome.

shta doprinosi vital srbiji danas? plate radnicima, porez drzavi i opshtini... a profit prisvajaju ljudi koji ga nisu zasluzili, a tu su samo zato shto su imali srece nekog dana pre nekoliko godina, i tu su gde jesu :(

a kad, bilo ko kupi firmu, uplati kintu drzavi, ona postane njegova i kao vlasnik kapitala ima pravo na profit. i to je toliko jednostavno da to nije normalno. a Srbija, ima isto vajde i od jednog i od drugog. samo shto u ovom sluchaju vlasnik nece od sebe da krade, i firma ima manje shanse da propadne, odredjena kinta udje u budzet prilikom prodaje, i firma, sada kao privatna, ima neku perspektivu...

Nexus 6:
bolje da pita Severnu Koreju...
Ako se već i mora/treba prodavati, pitanje je i kako to izvesti....Uglavnom se radi tako da preko noći dobijemo nekoliko jako bogatih likova i milione sirotinje koji su prestari da bi mogli nešto početi u životu....zdravi kapitalizam se stvara kroz barem jednu generaciju, ono što stvoriš, tek ti deca mogu reći da su bogati......

fosilvaso:
Ako se već i mora/treba prodavati, pitanje je i kako to izvesti....Uglavnom se radi tako da preko noći dobijemo nekoliko jako bogatih likova i milione sirotinje koji su prestari da bi mogli nešto početi u životu....zdravi kapitalizam se stvara kroz barem jednu generaciju, ono što stvoriš, tek ti deca mogu reći da su bogati......

bash tako...
i onda kupi neki stranac, za koga neznamo da je lopov kao nasha novopechana burzoazija, i ne tiche nas se odaklemu, a ti pitash sto prodajemo.

crow:
shta si ti brate, komunista il nacionalista, il ona najgora kombinacija, ne mogu da povatam...
neka drushtvena firma se prodaje, neko je kupio i ti se sad durish shto je taj a ne neko drugi?
shta fali kupcu? nacionalnost, religija, sumnjivo ti poreklo kapitala, sumnjash u nechasne namere... shta?

Vidi, znas kako, za mene je lepljenje etiketa uvek bio i ostao odraz palanackog mentaliteta. Ako bih vec morao da se odredim i da se svrstam negde onda bih verovatno bio verovatno negde na liniji blage liberterijanske desnice kejnsijanskog tipa. Mislim, da se taj recept pokazao u zemljama koje prolaze kroz krizni period. Pitanje koliko je on primenjliv na zemlje u tranziciji, jer one tek treba da stabilizuju svoju ekonomiju i da stanu na noge. Jedino sto me kod nas nervira je to sto nije usvojen Ustav kao ni mnoge pojedinosti o zakonima o privatizaciji nisu definisani, jer kao potcinjeni visim pravnim aktima zahtevaju i njihove promene. Medju tim supljinama se mnogo lovi u mutnom, pogotvo znajuci kako nam brzo radi sudstvo ;-)

U svakom slucaju treba komisija za privatizaciju da savesno radi svoj posao i da se ipak malo racuna povede o zastiti nacionalne privrede i pored ulaska na slobodno trziste. Hocu da kazem ako mogu neki u dojuceranjoj tranziciji nalik nasoj da kupuju nase firme onda smo mi ili potpuni indijanci, ili su ovi iz privatizacije vrsni maheri, pa muljaju iza ledja !

Nemoj ni ti da se duris odmah, jesam svima dao demokratsku anonimnu anketu da glasate za odgovor po volji :) . Sta ima novo kod tebe, nisam te odavno video. Kako zdravlje ? Kako zivot u Belu Palanku ?

Nije BITNO tko će biti vlasnik kog preduzeća, već kvalitet proizvoda koje to preduzeće izbaca na tržište...
Uostalom, vlasnik Zdravlje-Actavis-a je firma sa Islanda Actavis čiji je vlasnik Albanac-Švedski državljanin...Radnici u Zdravlju uredno primaju plaće, isplaćuju im se dividende od akcija, a doprinosi uplaćuju srazmerno plaći koja im pripada. Nasuprot njima većina Srbijanskih vlasnika je u firmama koje su se dokopale zaposlene prijavili i uplaćuju im doprinose u visini minimalaca...sudbina takvih ljudi u starosti je crna, valjda Vam je jasno to...
Zato nije bitno tko kupuje preduzeće, već OBAVEZE koje novi vlasnik preuzima otkupom preduzeća i način na koji on rešava status zaposlenih u tom preduzeću...

Zarathustra:

За мене је ова вест СКАНДАЛ и ЧИСТ ЧИН ИЗДАЈЕ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА... а све зато што Хрвати и Словенци који су дошли овде да черупају Србију у својим дежелама ИМАЈУ ЗАКОНЕ КОЈИМА ЗАБРАЊУЈУ КУПОВИНУ БИЛО КАКВЕ ИМОВИНЕ ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ... све док ови врли "еуропљани" не промене своје законе по мени би им требало ЗАБРАНИТИ да овде било шта купују...

Фирма "Агрокор" чији је директор Ивица Тодорић је ВЛАСНИШТВО МЕСИЋЕВЕ ЋЕРКЕ И ТУЂМАНОВОГ СИНА... сетите се да је Туђман говорио да ће нова НДХ бити до Земуна... и није у питању само фирма "Дијамант" ВЕЋ И ПРАВО КОРИШЋЕЊА ОКО 150 000 ХЕКТАРА ЗЕМЉИШТА тј. четвртина Војводине...

Тренутно фирма "Агрокор" заједно и преко фирме "Идеа" ПОТПУНО ЈЕ БЕСПРАВНО упала у пословни простор ЛУКЕ БЕОГРАД где гради пословни складишни простор од 3 000 квадратних метара... а наше јајаре хапсе сиротињу за продају џиџа-биџа...

Pare idu na plate i poreze, za KiM korisnika. Dobit, ako je bude bilo, moze da se raspodeli kroz dividende vlasnicima, znaci Agrokoru, koji ima da crkne dok ih izvuce napolje.

Pare od akcija idu bivsim samoupravljacima. BIli pametni, privatizovali se 1997., pa sad seire od prodaje "njihove imovine", koju su oni zaradili (a od cega li su primali plate zanima me).

Zarathustra:
Vidi, znas kako, za mene je lepljenje etiketa uvek bio i ostao odraz palanackog mentaliteta. Ako bih vec morao da se odredim i da se svrstam negde onda bih verovatno bio verovatno negde na liniji blage liberterijanske desnice kejnsijanskog tipa. Mislim, da se taj recept pokazao u zemljama koje prolaze kroz krizni period. Pitanje koliko je on primenjliv na zemlje u tranziciji, jer one tek treba da stabilizuju svoju ekonomiju i da stanu na noge. Jedino sto me kod nas nervira je to sto nije usvojen Ustav kao ni mnoge pojedinosti o zakonima o privatizaciji nisu definisani, jer kao potcinjeni visim pravnim aktima zahtevaju i njihove promene. Medju tim supljinama se mnogo lovi u mutnom, pogotvo znajuci kako nam brzo radi sudstvo ;-)

U svakom slucaju treba komisija za privatizaciju da savesno radi svoj posao i da se ipak malo racuna povede o zastiti nacionalne privrede i pored ulaska na slobodno trziste. Hocu da kazem ako mogu neki u dojuceranjoj tranziciji nalik nasoj da kupuju nase firme onda smo mi ili potpuni indijanci, ili su ovi iz privatizacije vrsni maheri, pa muljaju iza ledja !

Nemoj ni ti da se duris odmah, jesam svima dao demokratsku anonimnu anketu da glasate za odgovor po volji :) . Sta ima novo kod tebe, nisam te odavno video. Kako zdravlje ? Kako zivot u Belu Palanku ?

tu sam ja brate... kao studira se... nisam bio skoro u palanku.
sorry za etikete, nevolim kad neko patriotizam i ekonomiju mesha, a to sam objasnio u 2 posta vec. prochitaj, videcesh da sam u pravu. a mogo je da kupi bilo ko, isto bi i meni i tebi bilo.

a lepo si opiso nashe u postu, 100% se slazem. narochito pravosudje :(

Back