Agresija Nato-a 1999 ,da li se mogla izbeći ?

Njihova zajednicka, sentimentalna, ideja uopste nije bila losa i produkt je ujedinjavanja Italije ili Nemacke pod Bizmarkom, negde bas u vreme, ili neposredno posle toga, kada su pomenuti ziveli i stvarali. Problem je jedino sto je, kao i Liga naroda, bilo prerano za tako nesto, a nasa je nesreca sto su drzavu kroz istoriju vodili uglavnom sentimentalci ili sicardzije, dok je racionalista i pravih patriota bilo tek nekoliko.

Nije se moglo izbeci, trebalo je potpisati odmah. Na kraju su ipak potpisali, ali su necija deca izginula, zemlja unazadjena za nekoliko decenija. Hebes ponos kad ti neko blizak pogine.

Zbog ponosa,tradicije,časti i drugih ipak iracionalnih razloga Milošević je izabrao da izloži ovaj narod a pre svega oružane snage udarima najmoćnije sile naoružane "svemirskom tehnologijom" svestan da će se sve završiti kako se i moralo završiti - kapitulacijom.U tom ratu nije poginuo niti ranjen ni jedan jedini pripadnik agresorske vojske :rumenko:. To je situacija kao kad bi u ringu jednom bokseru bile vezane ruke i noge a drugi ga nesmetano udarao.

SANU sam po sebi odavno nema neki znacaj, osim da je tu kad zatreba za potrebe necije reklame ili busanja u grudi - eto imamo SANU. Da je to prava institucija kakva bi trebalo da bude, logicno je da bi se rec clanova Akademija postovala u mnogo cemu. A o clanovima SANU u vreme Milosevica necu ni da raspravljam.

Ако САНУ нема значај, ко или која институција га има? Која је то друга елитна институција?

Није Милошевић производио некога у члана САНУ, а узгред већина академика бирана је пре његовог доласка на власт,
јер као што је познато чланство у овој институцији је доживотно. Колико је данас чланова САНУ из "Милошевићеве ере"?

Што се тиче председника Милошевића, његови непријатељи га оптужују да је у својој политици, следио
Меморандум САНУ, а ако САНУ, није елита, онда не знам ко је.

Jeste strelo,ali koliko je tih akademika vec krajem ´80. i pocetkom `90.god. ,pocelo osudjivati politiku S.Milosevica i to nesto govori,zar ne...:think:

Secas se interviju D.Cosica Politici iz `90.god.,on je tada Milosevica usporedjivao sa Pasicem,a sta se desilo sa njegovim misljenjem samo dve godine kasnije.

Ајде прочитај поново пост, на који си ово реплицирао. Видиш ли ти ту неку везу?

Ако САНУ нема значај, ко или која институција га има? Која је то друга елитна институција?

Није Милошевић производио некога у члана САНУ, а узгред већина академика бирана је пре његовог доласка на власт,
јер као што је познато чланство у овој институцији је доживотно. Колико је данас чланова САНУ из "Милошевићеве ере"?

Da se ispravim, kada sam rekao `o clanovima SANU u vreme Milosevica`, mislio sam na njihove postupke, tacnije nepostupke, u vreme Milosevica. Ako tu instituciju sacinjavaju najveci intelektualci, onda ocekujem od njih i racionalno promisljanje, a nesto se ne secam da su oni `talasali` kod Milosevica.
Osim toga, institucija kao i svaka institucija je ili kruta i konzervativna ili nema nikakvu svrhu svog postojanja. Veci uticaj u politickom zivotu Srbije i kroz istoriju su imali pojedinci sa svojim individualnim kvalitetima, a i u ovom slucaju su clanovi SANU i kada su se pojavljivali u javnosti, ili kada se i danas pojavljuju u javnosti, istupali kao pojedinci, ne kao institucija.

Sta ti sad rece!
Nije se mogla izbjeci agr.,pa trebalo je potpisati,kao pa ne bi bilo.
Ne daj Boze rata,nikom nije dobro donio,ali cesto mi ne odlucujemo o tom,pri tom mi mislim na male narode kakvi smo.

Zaista se nisam dobro izrazila. Nije se moglo izbeci to sto se desilo sa Kosovom, htela sam da kazem. Mozda bismo i bolje prosli da se potpisalo odmah, a ne nakon sto smo dobili po njusci. Slazem se da mali nista ne odlucuju, nego treba da se uklope, najbolje sto mogu, u postojeci svetski poredak, cak i da glade onu stvar najjacoj sili. Malo vise mudrosti, a ne ispraznog junacenja preko tudje grbace.

Da se ispravim, kada sam rekao `o clanovima SANU u vreme Milosevica`, mislio sam na njihove postupke, tacnije nepostupke, u vreme Milosevica. Ako tu instituciju sacinjavaju najveci intelektualci, onda ocekujem od njih i racionalno promisljanje, a nesto se ne secam da su oni `talasali` kod Milosevica.
Osim toga, institucija kao i svaka institucija je ili kruta i konzervativna ili nema nikakvu svrhu svog postojanja. Veci uticaj u politickom zivotu Srbije i kroz istoriju su imali pojedinci sa svojim individualnim kvalitetima, a i u ovom slucaju su clanovi SANU i kada su se pojavljivali u javnosti, ili kada se i danas pojavljuju u javnosti, istupali kao pojedinci, ne kao institucija.

Ко има мало дуже памћење, сетиће се какве су биле '80-те године. То је било време, када су почеле да се
пробијају "истине" и истине, након Титове смрти, када се напокон проговорило о прошлости и наравно то је било
време, као када бујица потече након дуге суше, па је било ту свега и свачега, па и претеривања у пљувању
претходног времена и поретка....
.
Тада су се појавиле неки романи, збирке песма, позоришни комади, који су узбуркали јавност, као рецимо збирка
песама Гојка Ђога Вунена времена, па роман Данка Поповића Књига о Милутину, па позоришна
представа по комаду Јована Радуловића, Голубњача....

То је све био један огроман крик, кроз перо књижевника, за слободом српског народа, који тадашњи политичари,
на челу са Иваном Стамболићем, нису препознали, већ су били крајње рестриктивни према ауторима, а Ђого је
чак био осуђен...

Некако закономерно, након свега тога, појављује се Милошевић. Народ и велики део интелектуалаца чланова
САНУ и књижевника, чланова УКС сматра да се најзад појавио српски политичар, који ће заступати интересе свог
народа.

Наравно да су велики умови индивидуалисти, али удружења и институције као што је САНУ, дају овим
индивидуалистима, на значају и тежини у очима обичног света и наравно да им то није једина функција.

Poslednja izmena:
Sve je jasno.1989,90,91 smo trebali da se "uslihtamo" "raznim silama".Ocete bazu- moze,za uzvrat trazimo to i to....1941,45-da vidimo gde je ko bio i sta je radio....
...1918,napravimo normalnu drzavu,onu koja nama odgovara,pa ko voli nek izvoli....A ovako prosla baba sa kolacima!:hvala:

па било би то лепо
а јел мислиш да нико није нудио то?
можда они нехтеше базе можда они нехтеше мир

можа они овде хтеше рат

Agresija Nato-a 1999 ,da li se mogla izbeći ?

Pred početak agresije Amerikanci su postavili ultimatum - ili predaja KiM ili agresija.Svima je bilo jasno da se protiv tako naoružanog napadača nije moguće odbraniti.Uslovi ultimatuma jesu bili ponižavajući i nelegalni ali da li je odluka tadašnjeg državnog vrha (Milošević) da uđe u rat s najmoćnijom silom bila najmudrija ili je trebalo prihvatiti ponižavajući ultimatum.

Naravno da je mogao da se izbegne napad NATO-a,ali ekipi sa Miloševićem je uvek bilo lakše da se upuste u ratne avanture i uvek po štetu Srbije.
Ludak,zna sa kime ima posla,kojom vojnom silom raspolaže NATO i ni to ga nije sprečilo da bude uzročnik rata.Samo su bespotrebno izbombardovali zemlju,postavili svoju bazu gde su hteli,a moglo je i dogovorom.

Sve je jasno.1989,90,91 smo trebali da se "uslihtamo" "raznim silama".Ocete bazu- moze,za uzvrat trazimo to i to....1941,45-da vidimo gde je ko bio i sta je radio....
...1918,napravimo normalnu drzavu,onu koja nama odgovara,pa ko voli nek izvoli....A ovako prosla baba sa kolacima!:hvala:

Ne znam i dalje sam misljenja da se mi puno ne pitamo,ni prije ni sada!

Naravno da je mogao da se izbegne napad NATO-a,ali ekipi sa Miloševićem je uvek bilo lakše da se upuste u ratne avanture i uvek po štetu Srbije.
Ludak,zna sa kime ima posla,kojom vojnom silom raspolaže NATO i ni to ga nije sprečilo da bude uzročnik rata.Samo su bespotrebno izbombardovali zemlju,postavili svoju bazu gde su hteli,a moglo je i dogovorom.

Mislim da baze nisu bile problem,njih bi i Milošević rado dopustio u zamenu za mir ali Zapad je od početka tražio teritoriju,prekrajanje granica, što je rezultat pre svega dugogodišnjeg lobiranja Albanaca u SAD.

Poslednja izmena:

Back