Afrički anticiklon

Paula

black cat
Moderator
Poruka
30.072
Malo, malo, pa dolaze vesti da nam stiže Afrički anticiklon.

Gledam net, prošlog leta u avgustu vesti o anticiklonu Neronu i temperaturama oko 40 C kod nas...

Sad u januaru, anticiklon takođe, skraćuje zimu.

U aprilu anticiklon iz Afrike nam je doneo toplo vreme.

Sada slična objava , 6.6.2024. objava je:

"Scipione" udara na Srbiju; Ako vidite ovo na nebu, bežite VIDEO​

https://www.b92.net/info/drustvo/28...biju-ako-vidite-ovo-na-nebu-bezite-video/vest

"Već od sutra temperature će biti tropske, preko 30 stepeni, a za vikend izmđu 30 I 35 stepeni. Jezgro tog vrelog talasa kreće iz Libije i ide prema Sardiniji, Korzici i Siciliji, dakle u sredinu Sredozemnog mora, a tokom sledeće nedelje se premešta iznad Grčke. Tako da, tamo će biti centar tog talasa i temperature će biti i preko 40 stepeni", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, taj vreo afrički talas osetiće i Severna Makedonija, ali i jug Srbije gde se u tim danima očekuje i 37 stepeni.

Navodi i da su ovakve temperature zapravo julske, kao i da će ostati sve vreme leta jer se taj afrički anticiklon tek formira. On će se samo pomerati, objasnio je Ristić, dodaući da se mi nalazimo na obodu delovanja tog anticiklona, što znači da će na području iznad Srbije dolaziti do susreta tog vrelog anticiklona i hladnijeg vazduha sa zapada što će pak značiti mogućnost formiranja jakih vremenskih neprilika.
Na pitanje može li se već sada sa sigurnišću tvrditi kakvo nas leto očekuje, Ristić kaže da će se svakako obistiniti predviđanja da će ono biti toplije od uobičajenog. “To znači da, ako su normalne i uobičajene temperature za jul i avgust oko 30 stepeni sada će biti 35. Biće dosta tropskih dana, prema najava čak i preko 50”, rekao je Ristić. Šta kažete?
Kako ćemo izdržati to vreme? Treba se nekako navići na tu suptropsku klimu.
 

Back
Top