Aeromiting ''BATAJNICA 2012''

bio,video,cuo.

Nasi piloti su bili ako ne najbolji,onda jedni od najboljih. Onaj Italijan u eurofajteru je najbolji pilot i imao je odlican preformans,a najvise su podbacili Rusi.
Jad i beda. Mi sa losijim migovima smo izvodili mnogo bolje i teze tacke nego oni.
Nasim pilotima samo treba bolja oprema i bili bi cudo.

p9020203a.jpg

p9020204a.jpg

p9020207a.jpg

p9020210a.jpg

p9020213a.jpg

p9020215a.jpg

p9020216a.jpg

p9020218a.jpg

Bio je lep miting....
Trebalo je da idel ali nisam stigao da se organizujam, a i dobro je sto nisam jer je prijatelj sa kojim sam hteo da idem zaglavio kolima u guzvi u Batajnici i na kraju se sa decom vratio kuci...
Ipak pratio sam prenos i moram priznati da jos vise volim Lazanskog koji sve primecuje i nekako izokola postavlja skatljiva podpitanja, a ovi menjaju temu. Stalno pita koji avion bi hteli da vide u vojsci,a ovi svi ko po naredjenju bilo koji i onda je na kraju rekao valjda kad mu je puko film, ja bih voleo jedan puk Migova 29 M2 na batajnici i puk Su 30 u ladjevcima... Kralj....
Sto se programa tice bio je lep i bolji nego prosli put...
Svakako je Eurofighter i italijanski pilot po meni, bar sto se tice visenamenskih lovaca, bio najbolji... Interesantan je bio i Spartan, tako nesto bi trebalo i nasoj avijaciji ili ovaj avion ili cini mi se da je to C 295, spanac koji je bio na proslom aeromitingu...
Naravno sto se tice lovaca koji su ucestvovali zaista ne bih voleo da vidim F 16 niti Gripen u nasoj avijaciji... F 16 jer smatram da je neka od naprednijih verzija Mig 29 bolji izbor, a gripen jer jer je Lazanski imao neke interesantne primedbe kad se iznad batajnice pojavio madjarski gripen....

Zaista je bio lep miting. Nakon mitinga poceo sam da razmisljam o upisu na SMATSA vazduhoplovnu akademiju
Na pitanje po čemu su specifični, Stankov Nikola, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, istakao je da imaju svoj aerodrom koji se prostire na 350 hektara, da imaju svoju kontrolu letenja, kao i 1700 kvadratnih kilometara vazdušnog prostora koji se koristi isključivo za školovanje pilota."

Najupečatljivija slika sa aeromitinga: krilo uz krilo Iljušin i Stratotanker. Red ispred Stratotankera kao da se hleb deli, a kod Iljušina tek nekih desetak ljudi, tačnije dece želi da se popne i vidi avion iznutra. Nisam hteo da to uslikam, jer bi bila prevelika sramota za mene da škljocnem fotoaparatom na NATO avion, a kamo li da mu priđem.

j.p.SU ... NAjbolji letacki nastu redom: Eurofajter, pojedinacno Mig-29 Strizi, Orao ...
Najvise sam se zapanjio velicinom Iljusina-76 za kog sam mislio da je mnogo manji.
Inace ovo mi je drugi miting ali fakticki prvi jer 2009. zbog guzve u saobracaju sam stigao u 3:15 kad je 90 posto programa proslo.
Ne mogu recima da opisem koliko mi je zadovoljstvo bilo gledati pre svega nase i ruske avione.
Iako, kazem EF je imao najbolji nastup, pilot je pravio sjajne bravure u vazduhu, korisceni su patroni koji stvaraju dim a zvuk je fenomenalan, zapanjujuc(koriscen je forsaz).
29ka strizi je isto odradila sjajan nastup o zvuku i vibracijama koje pravi MiG nema potrebe da pricam ko je bio doziveo je sve to. Evo koliko dana je proslo ja sam jos pod utiskom, pogotovu kad naletim na sadrzaj na forumu koji se tice aeromitinga pa mi to pospesi odusevljenost i ostale emocije koje sam poneo sa mitinga.
Drugar je inace rekao da ne moze da veruje da IL76 moze da leti :D
Moram da dodam da iako to od sebe nisa ocekivao dok nisam dosao na miting imao sam nekakvu cudnu odbojnost prema avionima clanica NATO-a izuzev mozda slovenije na primer.
Za "blek hoka" sam mislio da je dosta veci a za mi-8(iako sam ga ranije video) da je veci!! Ne znam sto ali ovoga puta mi se ucinio kao enormno veliki.
Da li zato sto je stajao pored manjih helikoptera ne znam.
Malo nepovezano pisel ali sta sad, Iljusinu glavno krilo sa trupom se spaja od prilike u visini krova moje kuce(tako sam ukucanima objasnjavao) a treba dobrano da se prepesaci sa kraja na kraj krila.
Najjaci utisak dozivis kada stanes ispod repa i pogledas na gore. Grdosija. Mada znam da rusi imaju i vecih aviona, AN-22 AN-124 npr.
ah, da zaboravio sam valjak, tj dva valjka koje je sa transporterom Spartanom izveo italijanski pilot.Nemam reci.
Samo da vam kazem da vi koji nikad niste bili na aeromitingu i to vas ne zanima bicete sigurno odusevljeni kada prvi put odete.
Ali idite sa nekim ko iole poznaje materiju kako bi vam pojasnjavao "detalje" i zabavio vas interesantnim podacima o avionu koji leti i avijaciji uopste.
s.p.SU - Stvarno je bilo gledati ljude, decu, tinejdzere koji trce u zagrljaj americkim pilotima da se sa njima slikaju kao sa nekim filmskim ili muzickim zvezdama.
Dok su istovremeno nisu ni obracali paznju na ruske pilote i verovatno u sebi pomisljali "seljaci" ili nesto slicno od stereotipa koji su im nametnuti.
Bilo je s druge strane naroda kojima su jednostavno emocije isplivale kada su se stajanci priblizavali "Strizi".Prosto su u narodu buknule emocije i docekani su kao svojevrsni spasioci iz ovdaslje "Zapad nema alternativu" lakrdije i katastrofe iako to ni sami nisu ocekivali i iako su prethodno izneverili prethodno lazno prenapumpana ocekivanja.
Inace su Strizi leteli hendikepirani nedostatkom vodje grupe koji je uhapsen dan ili dva pre mitinga zbog korupcije.
Zaboravih da dodam da sam vise ocekivao i od MIG-29M2, izvozne varijante MIg-35 ali sam tek po dolasku kuci saznao da je pilot u dva dana nastupao na dva mitinga, da mu se umor "video na licu" i da oni koji su to znali su znali da nece izcediti svoj mig 29 i sebe do kraja i dako oduseviti publiku.
Hvala, za sada. :)

Poslednja izmena:
Čuo sam nešto tipa "rekla-kazala" da su MiG-ovi već kupljeni i da naši piloti tajno odlaze u Rusiju na obuku, a da je u Batajnicu sletela 29-ka, koja će biti naša. Osim toga, još veću sumnju na ovu izjavu je bacio "loš nastup" pilota tog aviona. Malo je glupo ispalo, ali Rusi su uvek po pitanju tajnovitosti bili tvrdoglavi, a i naši. Glupo je ispalo jer Eurofajter se lomio po nebu iznad aerodroma, a 29-ka je izgledala kao da ima slabije manevarske mogućnosti i od Galeba G-2, što nekome, ko makar poznaje koji je koji avion, zna da je zapravo 29-ka prvi avion na svetu, na mlazni pogon, koji je napravio figuru kobra. Pošto volim da razradim priče tipa rekla kazala, kako bih bio siguran koliko su ta govorkanja gluposti, koči me jedino ta pomisao da je pilot "štedeo" avion, koji je "već pazaren", da kažem pouzdano da su rusi zapravio ovaj aeromiting odradili "preko kurrca".

Čuo sam da su već posle pola sata izložbe uklonili sve table ispred svih aviona (ono tipa T-T karakteristike), jer su table ispred američkih bile prepune pljuvačke i bačenog smeća na njih.

Najava: 13 letelica na aero-mitingu u Novom Sadu!

Napisao: Petar Vojinović - September 19, 2013

Posle nekoliko odlično organizovanih aero-mitinga generalne avijacije, jedne akro-grupe i podrške air race događajima u regiji, novosađani za vikend spremaju aero-miting na kojem će nastupiti ni manje ni više nego 13 letelica!

Spremni za nedeljni G-fest, Foto: Bojan Andrejek
Kako su organizatori potvrdili za Tango Six, manifestacija će do sada okupiti najveći broj “unlimited” akrobata. Extre, Pitsovi i jedan Giles 200 – ukupno 13 letelica!
- Događaj je zamišljen kao aero-miting iz dva dela. Prvi deo biće vremensko nadmetanje pojedinačnih aviona između četiri pilona na naduvavanje koji će biti postavljeni na Dunavu između Petrovaradina i Mosta Slobode. Cilj je završiti rutu čiji su prekretni orijentiri upravo piloni bez njihovog dodirivanja u najkraće moguće vreme, rekli su nam iz organizacije.
Posle okončane trke piloni se sklanjaju i svaki učesnik će izvesti svoj “free style” akrobatski program u trajanju od pet do sedam minuta. Organizatori planiraju i let tri Galeba G-2A iz nekadašnje postavke “Starsa”, Vojska Srbije i njeno ViPVO učestvovaće sa dva aviona G-4 Super galeb koji će uraditi jedan prelet dok će SMATSA Vazduhoplovna akademija iz Vršca učestvovati sa svoje tri Cesne 172. Padobranci AK “Novi Sad” će takođe imati svoju tačku pred publikom. Helikopter će snimati događaj iz vazduha ali i prevoziti takmičare posle završenog nastupa sa baznog sportskog aerodroma Čenej kako bi pozdravili publiku na Štrandu.
Takmičari dolaze na Čenej u petak, trening je u subotu a glavni događaj počinje u 12 časova u nedelju i trajaće tri sata. Meteo za sada obećava sunčano vreme.

Back