ADSL, Srbija

Ne brinite sadasnji i buduci korisnici cilj je da vam uzmu lovu a niko ne garantuje za brzinu koju placate i da mozda nece doci do prekida kao kod kablovskog modema i nikom nista nema "izvinite nasa greska" sve je to jos uvek malo bezveze bar ovde kod nas kao sto moras da se odjavis msec dana ranije a nisu se setili da ponude otkup ADSL modema kao kablovskog i sta ima da mi instalira kao da ja ne znam kako se to radi i jos mi uzme lovu jer je to cilj svega uzeti lovu pod glupim izgovorom

@Ćale
ako sam dobro shvatio kako to funcioniše, problem i meni pravi torent program, jer nam je upload samo teorijskih 8 KB, sto u praksi znaci da neće preći 6KB i ako u torentu ostavim neograničen upload on će zagušiti upstream pa zahtevi koje browser mora da pošalje odlaze jako sporo i imam utisak da je surf jaaako spor. Ograničio sam upload na 3 KB i čini mi se da je sada bolje, probaj i ti pa mi javi utiske.

kessa:
@Ćale
ako sam dobro shvatio kako to funcioniše, problem i meni pravi torent program, jer nam je upload samo teorijskih 8 KB, sto u praksi znaci da neće preći 6KB i ako u torentu ostavim neograničen upload on će zagušiti upstream pa zahtevi koje browser mora da pošalje odlaze jako sporo i imam utisak da je surf jaaako spor. Ograničio sam upload na 3 KB i čini mi se da je sada bolje, probaj i ti pa mi javi utiske.

Namestio sam eMule na download 16Kb/S,upload 4Kb/S i nema vise problema.
Doduse,uradio sam to jos pre desetak dana ali sam zaboravio da postujem.
Hvala,u svakom slucaju si bio u pravu.:)

vidim da mnogi koriste p2p (spominju se torrent, eMule...).

1 ima li neki ADSL provajder da ne dozvoljava ovaj vid protoka?
2 ima li posebnih podesavanja (zvanja call centra ili nesto sl.) da bi se p2p omogucio?

uhhh...opet ja sa portovima...nije mi bas sve to jasno...ja sam se prijavio koda SEzama pre jedno mesec dana i jos cekam ( oni mi rekli nema portova ! ) i jel to znaci da samo sezam nema nego i svi ostali provajderi ? :shock:

Predlazem da ako ste studenti uzmete ADSL kod Beotel-a i za cenu od 2000 din dobijete protok od 512/256 kbps!! Ja sam od pre godinu dana kod njih i nemam apsolutno nikakvih primedbi i downloadujem koliko hocu!!!
Pozz

Dobar dan prijatelji. :) Ja sam se prijavio za ADSL preko telekoma jos pre dve nedelje.Rekli su mi da ce da me obaveste iz Nis-a kada ce da mi stigne...ali od toga i dan danas nista :(
Da li neko zna jos koliko ce oni da ga mrce?
Kako preko neta mogu da kontaktiram te ljude?

Hvala unapred.Pozdrav ;)

'naš kako.....ja ADSL čekam već četri mesesca i ništa...jednom rečju ljudi iz telekom ili su previše zauzeti ili potpuni idioti....a ja sam inače iz novog sada , a neverujem da možeš da ih kontaktiraš preko neta jedino da sklopiš ugovor i čekaš...

VoRtReKS:
'naš kako.....ja ADSL čekam već četri mesesca i ništa...jednom rečju ljudi iz telekom ili su previše zauzeti ili potpuni idioti....a ja sam inače iz novog sada , a neverujem da možeš da ih kontaktiraš preko neta jedino da sklopiš ugovor i čekaš...

meni su namestili za dvadesetak dana :D

Što, šta je smešno :o

Nego, u Kraljevu je telekom pre par dana najavio uvođenje ADSL-a do kraja oktobra, što mi deluje nekako iznenada, pošto je i cable još uvek raritet ... PR Telekoma je na pitanje zašto bi korisnici trebali da otvaraju naloge kod telekoma (kao ADSL provajdera) lepo rekao : "Zato što telekom poseduje sve izlazne linkove u Srbiji, ostali provajderi samo zakupljuju telekomove linkove."
Znači telekom očigledno ne preza da monopoly prizna javno na televiziji i to u svoje reklamne svrhe ?! drsko ...

Odlučio sam da se držim kabla dok se ADSL provajderi ne sjate ovde, pa cene krenu na dole... imam 128/128 kbps za 1350 din.

Serijski_Ubica:
Što, šta je smešno :o

Nego, u Kraljevu je telekom pre par dana najavio uvođenje ADSL-a do kraja oktobra, što mi deluje nekako iznenada, pošto je i cable još uvek raritet ... PR Telekoma je na pitanje zašto bi korisnici trebali da otvaraju naloge kod telekoma (kao ADSL provajdera) lepo rekao : "Zato što telekom poseduje sve izlazne linkove u Srbiji, ostali provajderi samo zakupljuju telekomove linkove."
Znači telekom očigledno ne preza da monopoly prizna javno na televiziji i to u svoje reklamne svrhe ?! drsko ...

Odlučio sam da se držim kabla dok se ADSL provajderi ne sjate ovde, pa cene krenu na dole... imam 128/128 kbps za 1350 din.

i meni su rekli da će biti nešto do kraja oktobra .....možda su stvarno ozbiljni :D

Dvadesetak dana od dana podnošenja zahteva dobio sam ugovor u kome stoji da je prihvaćen moj zahtev i da postoje uslovi za dobijanje ADSL-a.Ugovor sam potpisao i čekao skoro dva meseca na priključak.Verovatno bi to potrajalo i duže da nisam zvao tehničku službu da protestvujem zbog kašnjenja.Majstori su stigli sutradan oko pet po podne,povezali ruter,pogledali protok sa njihovog lap topa i rekli mi da nadjem nekog da mi podesi konekciju jer mi je XP na srpskom a oni mogu da podese internet vezu samo na engleskom.Izvine mi se i odu.Ja ostanem sludjen,pogotovu što tu oblast ne poznajem i što bih pokušao sam,ne znam odakle da krenem.Odmah pozovem podršku u Nišu,niko se ne javlja.Pozovem podršku iz Beograda,javi se odmah mladji ,veoma ljubazan čovek.Objasnim problem,samo je kratko prokomentarisao: " mamu im j....,oni nisu normalni !"
Korak po korak,podesio sam parametre,i sad sam zadovoljan uslugom.
Davaoc usluge - Telekom,lokacija Zaječar.

m0108994d:
Dvadesetak dana od dana podnošenja zahteva dobio sam ugovor u kome stoji da je prihvaćen moj zahtev i da postoje uslovi za dobijanje ADSL-a.Ugovor sam potpisao i čekao skoro dva meseca na priključak.Verovatno bi to potrajalo i duže da nisam zvao tehničku službu da protestvujem zbog kašnjenja.Majstori su stigli sutradan oko pet po podne,povezali ruter,pogledali protok sa njihovog lap topa i rekli mi da nadjem nekog da mi podesi konekciju jer mi je XP na srpskom a oni mogu da podese internet vezu samo na engleskom.Izvine mi se i odu.Ja ostanem sludjen,pogotovu što tu oblast ne poznajem i što bih pokušao sam,ne znam odakle da krenem.Odmah pozovem podršku u Nišu,niko se ne javlja.Pozovem podršku iz Beograda,javi se odmah mladji ,veoma ljubazan čovek.Objasnim problem,samo je kratko prokomentarisao: " mamu im j....,oni nisu normalni !"
Korak po korak,podesio sam parametre,i sad sam zadovoljan uslugom.
Davaoc usluge - Telekom,lokacija Zaječar.
Majstori, šta više reći. :shock:

pošto ja čekam port više od tri meseca sada ...jel zna neko kako mogu da ih nateram da prošire centralu :D ili koji broj da zovem zato što sam zvao već 10 brojeva i svako me šalje na drugi broj ili neznaju ni šta je ADSL a ne kada će proširiti centralu ....

Čuo sam da u oktobru stiže 6000 uređaja za celu Srbiju i da će biti dovoljno "portova" za ADSL. Ja ne znam kakvi su to "uređaji" ali videćemo.
A što se tiče protoka za ADSL oni daju 1mbit po linku pa da li to 1/10 znači 1mbit za 10 korisnika i 1/40 1mbit za 40 korisnika ne znam, ali znam da flat na 1/10 ne daju samo na 1/40.

ljudi citam sve ovo i potpuno sam sludjen, moze li neko manje-vise ukrtatko da mi objasni preko cega ide ADSL i kako,preko cega i kako konekcija ide.......
Posto stvarno ne znam a hte bh da uzmem ADSL...Koliko ce mene da kosta to u pocetku???samo preplata ili???
Hvala unapred....

markusrexus:
ljudi citam sve ovo i potpuno sam sludjen, moze li neko manje-vise ukrtatko da mi objasni preko cega ide ADSL i kako,preko cega i kako konekcija ide.......
Posto stvarno ne znam a hte bh da uzmem ADSL...Koliko ce mene da kosta to u pocetku???samo preplata ili???
Hvala unapred....

Šta je ADSL
----------------------
ADSL ide preko telefonske linije.
Razlika između ADSL-a i običnog modema je u tome što koristi tehnolgiju
koja šalje podatke u paketima i time je protok brži.
S obzirom da taj sistem na zauzima telefonsku liniju za razgovor.,
imaš pored veće brzine i mogućnsot da istovremeno telefoniraš.

Kako do ADSL-a
------------------------------
Izabereš provajdera koji ti je najbolji.
Kao što je jedan član već naveo, cene su slične.
Kod njega poptišeš ugovor i nakon 20 dana (idealno, nekad i duže)
tvoja linija je puštena za rad na ADSL-u.
Za korišćenje ADSL-a dobijaš od svakog provajdera i odgovarajući ADSL modem.

Cene
-----------------------------
U proseku su cene sledeće:
256/64 --> 20 evra
512/128 --> 30 evra
756/192 --> 40 evra

Već najsporija verzija je 4x brža od običnog dial-up pristupa.
Preporučujem ti da uzmeš prvo najsporiju verziju.
Ako vremenom želiš bržu verziju, samo provajderu javiš (i naravno platiš).

Plaćaš samo pretplatu.
Troškove za priključenje su skoro svi provajderi zbog borbe za kupca ukinuli.

Preporuka
--------------------------

Ja korisitm Beocity i prezadovoljan sam.
Ali uglavnom su svi OK (barem po tome što sam čuo i video).

-----------------------
Verujte u budućnost!
Limundo.com >> Aukcija broj 1 u Srbiji

Provajderi su svi OK, osim Sezama (kojeg bi trebalo tuziti zbog obmanjivanja gradjana onom uzasnom reklamom), sad izaberi najeftinijeg i to ti je to.
Dalje kako ADSL radi nije bas jednostavno objasniti (jeste jednostavn, ali ne moze u par recenica da stane).
Da je dobar, dobar je, da je pouzdan, pouzdan je sve dok Telekom ne napravi neku glupost koja je samo njima jasna. Iznervirani korsnici u tom trenutku ce naravno prvo popljuvati provajdera koji uopste nije kriv (i usput izgubiti kupca) i preci kod Telekoma. Ovom drugom to naravno nece tesko pasti.
Nacin na koji to rade je stvarno za svaku osudu, a niko nista ne cini protiv toga.
Wireless je i dalje nepouzdan i koliko cujem i vidim pucanja su cesta.
Satelitski (dvosmerni) net je skup, ostaju jedino kablovski i ko ima srece sa ADSLom.

Back