Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije to ni približno.Kod nas se to zvalo nemirno dete, a terapija je bila pljas po guzici.
Vrlo dobar post, a ja bi se nastavio na početak posta i izrekao svoje mišljenje da ima solidan broj odraslih ljudi s ADHD- om koji nisu dijagnosticirani niti im je pružena ikakva pomoć . Ne mogu se fokusirati na ništa, pa ni na temu razgovora, česte promjene poslova, neshvaćanje društvenih odnosa, u nekim slučajevima takvi pojedinci zaista previše hodaju i to bez nekog cilja, jednostavno hodaju u stilu Forest Gumpa ili jako brzo voze automobile. Možda sam u krivu, imam dojam da je riječ o i ne baš previše inteligentnim pojedincima .ADHD moguće uočiti još u ranom detinjstvu, ali se problem na ovom uzrastu uglavnom zanemaruje. Teškoće da se sedi mirno kada se to od njih očekuje, brbljivost, upadanje drugima u reč, sukobi sa decom u vrtiću, “pentranje”po nameštaju se obično pripisuju živahnosti, bezobrazluku ili lošem vaspitanju.Da bi se moglo govoriti o ADHD mora se manifestovati bar u dva okruženja, tj, kući i recimo, vrtiću ili školi isto ponašanje. Simptomi su uočljiviji kada dete krene u školu i sretne sa zahtevima, obavezama i pravilima na koje obično ili ne reaguje ili preterano burno reaguje na sasvim neprimeren način. Uočljivi su po vrpoljenju na stolici, ustajanju, šetanju po učionici i priči na času, a sa druge strane zbog teškoća u učenju.Inače, to nema veze sa inteligencijom deteta, ali utiče na rezultate zbog nedostatka pažnje i fokusiranosti na zadatke. .iU više od 70% slučajeva uzroci su genetske prirode. Naučne studije pokazuju da kod članova porodice ljudi koji pate od ADHD-a postoji pet puta veći rizik oboljevanja od ADHD-a nego kod osoba koje nemaju porodičnu istoriju bolestih simptoma.Od ostalih simptoma, javljaju se i emocionalna labilnost, razdražljivost, depresivnost, anksioznost, oslabljena koncentracija, otežano upamćivanje, smetnje u učenju. Mogu neadekvatno reagovati u nekim situacijama i biti agresivni.
Da bi se postavila dijagnoza ADHD-a bitno je da učestvuje tim stručnjaka: pedijatar, dečiji neurolog i psihijatar, defektolog i logoped.
Danas se prilikom dijagnostikovanja uglavnom koriste dve klasifikacije:
DSM-IV-Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje-IV
MKB-10-deseta revizija Međunarodne klasifikacije bolesti
Autizam se ustvari ne razvija posle rodjenja vec pre njega,dok se mozak razvija kod ploda za vreme trudnoce...Kako često bude poremećaji ne dolaze sami, jedan poremećaj vuče drugi ili se preklapaju. Najveća korelaciju s ADHD-om ima autizam. Prema dosadašnjim saznanjima dijete s ADHD- om ima 20x veću vjerojatnost da razvije autizam od djeteta bez ADHD- a. Ja sam primjetija ( samo moje mišljenje) da svi autisti u biti imaju ADHD![]()
Drugi poremećaj koji vezujemo uz ovaj poremećaj je bipolarni poremećaj. Manična faza BAP- a ima dosta dodirnih točaka s ADHD- om. Takodjer djeca s ADHD- om imaju veću vjerojatnost razvoja bipolarnog poremećaja nego djeca bez tog poremećaja
Napisao i ostao živ, strpao u isti koš disgrafiu i autizamAutizam se ustvari ne razvija posle rodjenja vec pre njega,dok se mozak razvija kod ploda za vreme trudnoce...
I ADHD je isto kao autuizam,disleksija,disgrafija i td razvojni poremecaj sa kojima se ljudi jednostavno radaju i ne mogu da se razviju posle rodjenja.mogu samo da prodju ne dijagnostifikovani neko vreme.Ali to kada se dijagnostikuju ne znaci da su se tad sveze pojavili vec da je tek tad doslo do situacije u kojoj se primecuje da su tu.
Da,ti razvojni poremecaji cesto idu u paketu jedni s drugima ali ne mora to uvek da znaci.
Pa sve su to razvojni poremecaji...a ni autizam nije uvek tako strasan kako se misli,jer je to citav spektar razvojnih poremecaja od kojih su neki jedva i primetni.Napisao i ostao živ, strpao u isti koš disgrafiu i autizam![]()
I da ponekad se desava da se ADHD kod odraslih osoba koje generalno imaju probleme sa depresijom pogresno dijagnostikuje kao bipolarni poremecaj,narocito kada pocnu da se izvlace iz depresije jer ADHD ume da lici na manicnu fazu bipolarnog.Kako često bude poremećaji ne dolaze sami, jedan poremećaj vuče drugi ili se preklapaju. Najveća korelaciju s ADHD-om ima autizam. Prema dosadašnjim saznanjima dijete s ADHD- om ima 20x veću vjerojatnost da razvije autizam od djeteta bez ADHD- a. Ja sam primjetija ( samo moje mišljenje) da svi autisti u biti imaju ADHD![]()
Drugi poremećaj koji vezujemo uz ovaj poremećaj je bipolarni poremećaj. Manična faza BAP- a ima dosta dodirnih točaka s ADHD- om. Takodjer djeca s ADHD- om imaju veću vjerojatnost razvoja bipolarnog poremećaja nego djeca bez tog poremećaja
Ma šalim se ja malo. Što bi rekla sada već pokojna baba Kasija iz mog komšiluka "Deco, kad sam ja bila mlada, taj PMS nije ni postojao..."Nije to ni približno.
A gde piše da je normalno da dete sedi mirno kada se od njega očekuje?ADHD moguće uočiti još u ranom detinjstvu, ali se problem na ovom uzrastu uglavnom zanemaruje. Teškoće da se sedi mirno kada se to od njih očekuje, brbljivost, upadanje drugima u reč, sukobi sa decom u vrtiću, “pentranje”po nameštaju se obično pripisuju živahnosti, bezobrazluku ili lošem vaspitanju.Da bi se moglo govoriti o ADHD mora se manifestovati bar u dva okruženja, tj, kući i recimo, vrtiću ili školi isto ponašanje. Simptomi su uočljiviji kada dete krene u školu i sretne sa zahtevima, obavezama i pravilima na koje obično ili ne reaguje ili preterano burno reaguje na sasvim neprimeren način. Uočljivi su po vrpoljenju na stolici, ustajanju, šetanju po učionici i priči na času, a sa druge strane zbog teškoća u učenju.Inače, to nema veze sa inteligencijom deteta, ali utiče na rezultate zbog nedostatka pažnje i fokusiranosti na zadatke. .iU više od 70% slučajeva uzroci su genetske prirode. Naučne studije pokazuju da kod članova porodice ljudi koji pate od ADHD-a postoji pet puta veći rizik oboljevanja od ADHD-a nego kod osoba koje nemaju porodičnu istoriju bolestih simptoma.Od ostalih simptoma, javljaju se i emocionalna labilnost, razdražljivost, depresivnost, anksioznost, oslabljena koncentracija, otežano upamćivanje, smetnje u učenju. Mogu neadekvatno reagovati u nekim situacijama i biti agresivni.
Da bi se postavila dijagnoza ADHD-a bitno je da učestvuje tim stručnjaka: pedijatar, dečiji neurolog i psihijatar, defektolog i logoped.
Danas se prilikom dijagnostikovanja uglavnom koriste dve klasifikacije:
DSM-IV-Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje-IV
MKB-10-deseta revizija Međunarodne klasifikacije bolesti
Adhd kod djeteta. Iskustva, činjenice, stvarnost ili mit?