Adaptacija stana od poda do plafona

Ja koliko vidim u postu 3389 onda je napisala da ima rasvete koliko hoćeš okolo, u slovu P ćirilice.

Samo da joj je problem čad i kad popali svu tu rasvetu okolo da je ono svetlo ispod kocke jače i da je vruće

Jednostavno, stavila je prejake sijalice u kocku. Neka stavi manje i gotovo :) A ako ona hoće da joj ta kocka obasjava celu dnevnu a da ne mora da pali ovu rasvetu okolo..... trebaće joj čudo :)

Znači, Mirka:

Stavi sve sijalice recimo da ti budu jačine 20W. I one u kocki i one okolo. Kad popališ sve trebalo bi da imaš sasvim dovoljno svetla.

A ako ti bude vruće ispod kocke onda ih samo zameni sa LED.

Evo ovo je najbolje sto sam uspela u ovom trenutku da slikam, dakle svetlo ide u cirilicno g plus kocka i jedan red svetala paralelno sa kojim bi se moglo reci da rasveta ide u cirilicno p.

i sad kad se popali to g ili p sve je ok al centralni deo sobe je u mraku, ako se pak upali ikocka onda ne moze dugo da se sedi pod njom jer je ko u solarijumu a opet je deo sobe u mraku.
Pokusavam taj problem da resim...da ima puuuuuuuno svetla , da bude dobro iskorisceno, da ima opcija paljenja na razne nacine i da je lepo rasporedjeno po celoj dnevnoj sobi.

Mozda nisam jasno napisala al dritzz je u pravu. Ostali deo rasvete pokriva metar od sebe .
Kocka pokriva sto i po pola metra na 4 strane a ceo trosed je u mraku.

U pravu je dritzz tj dobro je razumeo sta me muci.

A kad sam rekla da smo kao u solarijumu mislila sam da je vruce nego da se tako osecam jer sija u mene .

Zato te pitam kako bi pomogle manje sijalice nisam razumela nije mi se uklapalo, sad mi je jasno.

Cekaj i meda me je pitala nesto oko svetla. idem da vidim

Ok, završavamo onu priču.

Do večeri ćeš videti ovo moje, ja mislim da bi se nešto tog tipa uklopilo, ako ništa, daće ti makar neku ideju.

Ne razumem baš kakva to opcija treba da bude đa tamo, đa amo - ono tipa uključi deo iznad fotelje, isključi deo iznad tv-a? Jel' na to misli ili baš na difuzno svetlo, prosto svetlo raspršeno u svim pravcima bez usmerenja?

:lol:

dja tamo dja vamo :zcepanje:

dakle treba mi da na jednom centralnom mestu kao sto je npr ova moja kocka ...imam opciju da :
- upalim svetlo koje ce da bije u plafon i da stvara neku difuzu il kako se vec zove to sr.
- imam opciju da osvetlim celu sobu jednim svetlom
- imam dimer da to mogu da podesavam jace i slabije kako mi kad treba.

Sad imamo svetlo koje cini difuzu al je tuzno i kilavo
imamo ovo koje ide iz kocke na dole i grozno je jako i centralizovano na sto u dnevnoj sobi
i sve se to dimuje.

Joj dal sam ja vama ista jasna :sad2:

Volela bih da imam opciju da kad hocu ambijentalno imam klik za to
kad hocu da sijam punim sjajem klik za to
kad hocu mogu da upalim i difuzu i rasvetu odjednom
i da sve to moze da se dimuje.

i najvaznije da izgleda lepo :mrgreen:

Svaka ( mislim većina sijalica ) ima ugao koji ona pokriva i kod većine proizvođača je to ugao od 60 stepeni.

Jer se svaka od njih pravi kao spot sijalica, da bi prikazala neki detalj.

Pokušaj da nađeš iste halogene sijalice sa većim uglom. Sad ću da pokušam da nađem nešto po katalozima osrama i philipsa ;)

Ajde :)

I jos mi reci ...ako creva svetleca koja sad stoje u kocki ...tj ne ako nego cime da ih menjam da ne budu mlitava???

Svako crevo je tvrdo dok se ne ugrije. Posle od toplote se izmlitavi.

Uzmi neku metalnu šipku, i na svakoj strani kocke na svakih 10 cm veži crevo za šipku :)

Meni prvo što pada napamet je armatura, ali ona je rđava prljava nikakva..... uglavnom, nešto slično nađi :)

Svako crevo je tvrdo dok se ne ugrije. Posle od toplote se izmlitavi.

Uzmi neku metalnu šipku, i na svakoj strani kocke na svakih 10 cm veži crevo za šipku :)

Meni prvo što pada napamet je armatura, ali ona je rđava prljava nikakva..... uglavnom, nešto slično nađi :)

Joj aveti ti me bas ozbiljno shvatas :( tj moram da pisem jasnije .
Nisu mlitava creva :D nego daju kilavo gorzno svetlo.
Al ajd vidim da sam konfuzna pa cu po slikama ....

Ovo je dakle difuzno svetlo koje je po meni "mlitavo" ja bih da to bude na vristece svetlo i da bije mnogo jace i belo !

Pa da ima dimer i da mogu da ga po potrebi podesavam kako mi se dopada od najjaceg do ovog kako je sad.

Ovo na slici je na prekidac i uvek je ovako :confused:

A ja hocu da mi to bude dominanto svetlo i da bije po plafonu jaaaaaako.

dja tamo dja vamo :zcepanje:

dakle treba mi da na jednom centralnom mestu kao sto je npr ova moja kocka ...imam opciju da :
- upalim svetlo koje ce da bije u plafon i da stvara neku difuzu il kako se vec zove to sr.
- imam opciju da osvetlim celu sobu jednim svetlom
- imam dimer da to mogu da podesavam jace i slabije kako mi kad treba.

Sad imamo svetlo koje cini difuzu al je tuzno i kilavo
imamo ovo koje ide iz kocke na dole i grozno je jako i centralizovano na sto u dnevnoj sobi
i sve se to dimuje.

Joj dal sam ja vama ista jasna :sad2:

Volela bih da imam opciju da kad hocu ambijentalno imam klik za to
kad hocu da sijam punim sjajem klik za to
kad hocu mogu da upalim i difuzu i rasvetu odjednom
i da sve to moze da se dimuje.

i najvaznije da izgleda lepo :mrgreen:

Naravno :mrgreen:

Ebg, greota je da rušiš ovo što si smišljala, pravila i ulagala - najbolje bi bilo da ove halogenke u kocki zameniš adekvatnijim sijalicama, a da ti kocka ostane. Ja bih npr otišla tamo gde si kupila ovo i pokušala tamo da vidim čime to može da se zameni. Znači, zapiši ugao i lumenažu ovih koje sad imaš (lumen, lm, jedinica za fluks, količina svetlosti, taj podatak postoji na svim kutijama ozbiljnih proizvođača) i traži nešto gde su obe vrednosti veće, a što bi moglo da se uturi umesto ovih.
To će vrlo verovatno podrazumevati zamenu svetiljke, ne samo sijalice, znači da staviš nove plafonske ugradne svetiljke umesto ovih. To bi ti bio minimum intervencije, pretpostavljam da na toj kocki može da se zameni svetiljka bez da mora da se pravi ispočetka.

Isto važi iza creva, zameniti ih nečim jačim, možda fluo. Samo mislim da ti na toj poziciji, iznad kocke, ništa ne može biti dominantno svetlo, jer je skriveno i može da obasja samo plafon i to ne ceo. Nego da ti kocka bude dominantna, za čitanje i ostalo, a creva/fluo i halogenke na obodu (ćirilično g) da ti bude ambijentalno, za gledanje tv-a, forumašenje i sl.

A evo onog mog čuda:

IMG_1854.jpg
IMG_1857.jpg

Ovo je dominantno svetlo u dnevnoj, pravljeno za 9x40W opalnih G9, što sam ja sada promenila na 9x25W bistrih G9.
Znači, kao na stadionu - ja volim da ima dosta svetla, ali ovo mi je previše :confused:. Svetlo je ravnomerno, jer se iz ovih kugli rasipa u svim pravcima.
Sigurno ima raznih modela na ovu foru, koji bi se stilski uklopili u tvoju dnevnu, ali neka ti onda rušenje kocke i prebacivanje na luster-koncept bude krajnje rešenje.

Ja sam naišla na jedan problem sa ovim lusterom, ne znam da li je do konkretnog primerka ili taj problem imaju svi lusteri ovog tipa, a to je grejanje unutar kugle. Zato sam i prebacivala na 25W. Naime, kad je trebalo da zamenim one koje su pregorele, videla sam da je od toplote pocrneo onaj plastični nosač grla, i to baš baš pocrneo, i to na svim. Pošto je sijalica zatvorena kuglom i dosta ih je na malom rastojanju, sve se pregrejava. Od tog pregrejavanja su i ostale fleke na plafonu oko lustera. Mislim, nije ništa strašno, kad sa opalnih 40W pređeš na bistre od 25W nema velike razlike u količini svetlosti. Samo što nemam pojma kako bih i gde zamenila/popravila ugljenisani nosač grla.

Naravno :mrgreen:

Ebg, greota je da rušiš ovo što si smišljala, pravila i ulagala - najbolje bi bilo da ove halogenke u kocki zameniš adekvatnijim sijalicama, a da ti kocka ostane. Ja bih npr otišla tamo gde si kupila ovo i pokušala tamo da vidim čime to može da se zameni. Znači, zapiši ugao i lumenažu ovih koje sad imaš (lumen, lm, jedinica za fluks, količina svetlosti, taj podatak postoji na svim kutijama ozbiljnih proizvođača) i traži nešto gde su obe vrednosti veće, a što bi moglo da se uturi umesto ovih.
To će vrlo verovatno podrazumevati zamenu svetiljke, ne samo sijalice, znači da staviš nove plafonske ugradne svetiljke umesto ovih. To bi ti bio minimum intervencije, pretpostavljam da na toj kocki može da se zameni svetiljka bez da mora da se pravi ispočetka.

Isto važi iza creva, zameniti ih nečim jačim, možda fluo. Samo mislim da ti na toj poziciji, iznad kocke, ništa ne može biti dominantno svetlo, jer je skriveno i može da obasja samo plafon i to ne ceo. Nego da ti kocka bude dominantna, za čitanje i ostalo, a creva/fluo i halogenke na obodu (ćirilično g) da ti bude ambijentalno, za gledanje tv-a, forumašenje i sl.

Nista nisam razumela osim boldovanog a ni tu ne znam sta je fluo :sad2:

Nista nisam razumela osim boldovanog a ni tu ne znam sta je fluo :sad2:

Fluo je ona dugačka cevasta sijalica što obično ide u one svetiljke za kuhinju, iznad radne ploče.

A ono gore....

Sve sijalice imaju negde na kutiji navedenu karakteristiku kolika im je lumenaža, tj. koliko svetla daju. Recimo, ove moje halogenke od 25W imaju 260lm.
Spot sijalice, one sa pečurkom oko sebe, imaju naznačen i ugao pod kojim sijaju, 10, 30, ebemliga šta još postoji. Kapiram da to ti imaš.
Treba ti nešto što ima veći ugao isijavanja, da baca svetlo šire. I bila bi korisna veća lumenaža, mada ti je tu ugao najbitniji.Veća lumenaža sa istim uglom bi samo pojačala svetlo direkt ispod kocke.

E, sad, kad bi samo mogla da izvučeš sijalicu i staviš drugu, to bi bilo super. Ako imaš spot-sijalicu sa 10 stepeni, mogla bi da zameniš sa nekom od 30 stepeni i da ti to završi posao.
Ako ne, biće potrebno zameniti celu svetiljku (armatura u koju ubodeš sijalicu), jer i ona svojim oblikom određuje ugao isijavanja. Znači da kupiš nekih novih 8 svetiljki koje ćeš da ugradiš u kocku, a koje će šire bacati svetlost nego ovo što imaš. Drugačijeg oblika ili sa drugim sijalicama...šta već može da se nađe.

El sad razumeš?

Tako se ja dvoumim dal da turim luster neki hiper moderan i levo i desno od troseda dve stojece lampe parnjake lusteru al kako da znam kako ce to u mom ambijentu da osvetljava ???

Tesko da ce da mi daju da nosim kuci na probu :)

Viđala sam kod drugih one podne lampe, visoke, znaš one što liče na cvet, kao kale...mogu ti reći, ono jako lepo sija. Dosta osvetli, prijatno je za oko...jedan moj drug drži dve takve lampe kao dominantno svetlo, čovek ne voli lustere.

Fluo je ona dugačka cevasta sijalica što obično ide u one svetiljke za kuhinju, iznad radne ploče.

A ono gore....

Sve sijalice imaju negde na kutiji navedenu karakteristiku kolika im je lumenaža, tj. koliko svetla daju. Recimo, ove moje halogenke od 25W imaju 260lm.
Spot sijalice, one sa pečurkom oko sebe, imaju naznačen i ugao pod kojim sijaju, 10, 30, ebemliga šta još postoji. Kapiram da to ti imaš.
Treba ti nešto što ima veći ugao isijavanja, da baca svetlo šire. I bila bi korisna veća lumenaža, mada ti je tu ugao najbitniji.Veća lumenaža sa istim uglom bi samo pojačala svetlo direkt ispod kocke.

E, sad, kad bi samo mogla da izvučeš sijalicu i staviš drugu, to bi bilo super. Ako imaš spot-sijalicu sa 10 stepeni, mogla bi da zameniš sa nekom od 30 stepeni i da ti to završi posao.
Ako ne, biće potrebno zameniti celu svetiljku (armatura u koju ubodeš sijalicu), jer i ona svojim oblikom određuje ugao isijavanja. Znači da kupiš nekih novih 8 svetiljki koje ćeš da ugradiš u kocku, a koje će šire bacati svetlost nego ovo što imaš. Drugačijeg oblika ili sa drugim sijalicama...šta već može da se nađe.

El sad razumeš?

Razumem.
Skinucu sutra jednu sijalicu pa cu da vidim te karakteristike.
Sad si mi dala dobru ideju.
Ako bih kupila one rozetne sa staklom one ne bi bile u ravni gipsa nego bi strcale i verovatno dale sire svetlo. A kocku onda mogu i da ostavim.

A sad me nesto zanima ...jel taj fluo ima neke jacine ili kako ?
Boje ?

Back