Adaptacija stana od poda do plafona

a sta moze da bude u pitanju? jedino zgrada....
svi se nesto zale kako su dizajneri enterijera preskupi, ali na kraju vecina koja ne plati na mostu, plati na cupriji i to za neke smesne pare. i umesto da se neko drugi bakce sa majstorima, cenama, svime, nas narod uzima stvar u svoje ruke, tako da zato i dolazi do onog dahtanja. majstoru u vrat naravno...

Nemaju svi para milice za dizajnera enterijera.
Nemaju svi ni pojma da im treba.
Neko misli da je pametniji od dizajnera
Nekog su dizajneri do te mere smorili da nema sanse da ce vise i jednog da cuju.

Generalizacija u korist profesije nije dobra stvar.
Znas i sama da to sto je neko i unajmio dizajnera enterijea ne znaci da ce posao biti do kraja i dobro obavljen.
Majstori su jos uvek majstori a i oni i dizajneri su i dalje ljudi.
A ne svemoguci magovi.

Daleko smo mi od toga da svako radi ono za sta je skolovan i da to za sta je skolovan radi DOBRO i do kraja posteno.

udobno sam se smestio ....
smiley-face-popcorn.gif

Nemaju svi para milice za dizajnera enterijera.
Nemaju svi ni pojma da im treba.
Neko misli da je pametniji od dizajnera
Nekog su dizajneri do te mere smorili da nema sanse da ce vise i jednog da cuju.

Generalizacija u korist profesije nije dobra stvar.
Znas i sama da to sto je neko i unajmio dizajnera enterijea ne znaci da ce posao biti do kraja i dobro obavljen.
Majstori su jos uvek majstori a i oni i dizajneri su i dalje ljudi.
A ne svemoguci magovi.

Daleko smo mi od toga da svako radi ono za sta je skolovan i da to za sta je skolovan radi DOBRO i do kraja posteno.

pa i jesmo daleko, apsolutno se slazem, ali daleko od nekih na zapadu normalnih standarda.
i sve dok svako od nas misli da moze bolje da umesa boju, izgletuje zid, postavi hidroizolaciju i sl, dotle ce i biti tako.
i sve dok budemo dzedzali majstorima nad glavom, dahtali im u vrat, cupkali, nervirali se zbog sijaset stvari bice tako.
i sve dok ne budemo ispred sebe imali neko idejno resenje buduceg objekta, dok ne budemo proracunali do milimetra gde ce nam biti koja uticnica, desavace se da sve te stvari radimo u toku izvodjenja, na brzinu, pogresno - skuplje.
i sve dok...
nisu svi isti, ako se neko opekao na jednog coveka, ne znaci da su svi takvi.
a ako posle tog jednog, pozovemo drugog, mozda shvatimo da mozemo negde i ustedeti. a to je sigurno. dizjaneri nisu svemoguci magovi, nego osobe koje donesu projekat od poda do plafona po kome ce se sve raditi, sa tacnim proracunima i cenama. a kad prolongiras useljenje jer su ti prozori osteceni, jer ti elektricar nije dobro povezao kablove i sl, onda shvatis da je dizajner svemoguci mag, pljunes na sebe sto ga nisi pozvao, pa se uselis na gradiliste. :flert:

pa i jesmo daleko, apsolutno se slazem, ali daleko od nekih na zapadu normalnih standarda.
i sve dok svako od nas misli da moze bolje da umesa boju, izgletuje zid, postavi hidroizolaciju i sl, dotle ce i biti tako.
i sve dok budemo dzedzali majstorima nad glavom, dahtali im u vrat, cupkali, nervirali se zbog sijaset stvari bice tako.
i sve dok ne budemo ispred sebe imali neko idejno resenje buduceg objekta, dok ne budemo proracunali do milimetra gde ce nam biti koja uticnica, desavace se da sve te stvari radimo u toku izvodjenja, na brzinu, pogresno - skuplje.
i sve dok...
a ako posle tog jednog, pozovemo drugog, mozda shvatimo da mozemo negde i ustedeti. a to je sigurno. dizjaneri nisu svemoguci magovi, nego osobe koje donesu projekat od poda do plafona po kome ce se sve raditi, sa tacnim proracunima i cenama. a kad prolongiras useljenje jer su ti prozori osteceni, jer ti elektricar nije dobro povezao kablove i sl, onda shvatis da je dizajner svemoguci mag, pljunes na sebe sto ga nisi pozvao, pa se uselis na gradiliste. :flert:

Nemamo mi tu tradiciju Milice. Kod nas je svako pametniji i "bolje" zna o materiji nego neko ko je godinama studirao i decenijama u praksi proveravao i usavrsavao nauceno. Nas covek tesko shvata da je "pola" posla planiranje. Optimalno isplanirani radovi ne samo da skracuju vreme rada nego i znatno smanjuju kostanja. Posebno vazno, nema "improvizacije" koja je uvek...fus:neutral:

Poslednja izmena:
i sve dok...

Ja jos ne vide u svojoj okolini osobu koja je nasla takvog dizajnera.
Vidjala sam one koji rade sta oni hoce ne uvazavajuci zelje investitora, vidjala sam one koji crtaju sta kazes pa onda koji ces mi ti kad to mogu i ja, vidjala sam one koji vicu da da bice bice pa onda ustanovis da pola posla nije odradjeno i jos puno varijacija na temu...al sistem seli dogovorili se, cuo si me, cula sam te, razumemo se uradices najbolje sto moze a neces da mi uzmes 300% vise od realne vrednosti posla...to na zalost ja videla nisam.

Kad sam ja pocinjala svoj stan korz kucu su ti tutnjali svakojaki majstori, dozajneri , arhitekte. Na kraju sam uzela pisljivog izvodjaca radova koji je bio sredina u odnosi na sve ponudjene cene.

Sad kad bi radila stan zvali bi nekog na kljuc u reke al i detaljan opis posla sa sve potpisom i pecatom, garancijom kvaliteta i svim onim pratecim stvarima da ako zajebe bilo sta van dogova mogu da ga ganjam do smrti zbog lose obavljenog posla.

A za ovakav moj stav ko je kriv do majstori, raznorazni pametnjakovici dizajneri i ti sto bi samo da ti uzmi pare al posao da obave kao treba nece.

Upustamo se u uzaludnu diskusiju ...nemam vere da ce ovde ikada biti bolje na polju gradjevine ili kako se vec zove to majstorisanje po nasim stanovima.

Nemamo mi tu tradiciju Milice. Kod nas je svako pametniji i "bolje" zna o materiji nego neko ko je godinama studirao i deenijama u praksi proveravao i usavrsavao nauceno. Nas covek tesko shvata da je "pola" posla planiranje. Optimalno isplanirani radovi ne samo da skracuju vreme rada nego i znatno smanjuju kostanja. Posebno vazno, nema "improvizacije" koja je uvek...fus:neutral:

razumemo se kolega. jos jedna stvar koju nismo rekli je i usteda prostora. kad se sve lepo isplanira u startu, to je pravi posao.

Vidjala sam one koji rade sta oni hoce ne uvazavajuci zelje investitora, vidjala sam one koji crtaju sta kazes pa onda koji ces mi ti kad to mogu i ja, vidjala sam one koji vicu da da bice bice pa onda ustanovis da pola posla nije odradjeno i jos puno varijacija na temu...al sistem seli dogovorili se, cuo si me, cula sam te, razumemo se uradices najbolje sto moze a neces da mi uzmes 300% vise od realne vrednosti posla...to na zalost ja videla nisam. .

mislim da se radi o istoj stvari kao i sa dobrim majstorima..tesko ih je naci i uzimati iskljucivo preko preporuke.

Vidjala sam one koji rade sta oni hoce ne uvazavajuci zelje investitora, vidjala sam one koji crtaju sta kazes pa onda koji ces mi ti kad to mogu i ja, vidjala sam one koji vicu da da bice bice pa onda ustanovis da pola posla nije odradjeno i jos puno varijacija na temu...al sistem seli dogovorili se, cuo si me, cula sam te, razumemo se uradices najbolje sto moze a neces da mi uzmes 300% vise od realne vrednosti posla...to na zalost ja videla nisam.

Kad sam ja pocinjala svoj stan korz kucu su ti tutnjali svakojaki majstori, dozajneri , arhitekte. Na kraju sam uzela pisljivog izvodjaca radova koji je bio sredina u odnosi na sve ponudjene cene.

Sad kad bi radila stan zvali bi nekog na kljuc u reke al i detaljan opis posla sa sve potpisom i pecatom, garancijom kvaliteta i svim onim pratecim stvarima da ako zajebe bilo sta van dogova mogu da ga ganjam do smrti zbog lose obavljenog posla.

A za ovakav moj stav ko je kriv do majstori, raznorazni pametnjakovici dizajneri i ti sto bi samo da ti uzmi pare al posao da obave kao treba nece.

Upustamo se u uzaludnu diskusiju ...nemam vere da ce ovde ikada biti bolje na polju gradjevine ili kako se vec zove to majstorisanje po nasim stanovima.

ja jos nisam cula da neki moj kolega uzima 300% od vrednosti posla, cula jesam za neke bezobrazno visoke cene, ali toga ima svuda i to nije u vecini.
diskusija je sasvim na mestu, o ovome treba pricati, i bolje je pricati o tome nego samo kukati na majstore ili polumajstore.
ipak, ne treba generalizovati i svrstavati sve u isti kos jer je to uvreda za sve.

Meni nije jasno sto ste sujetni i branite profesiju iako ste svesni da nisu svi dizajneri i izvodjaci radova suvo zlato i prava stvar kakvim ih predstavljate.
Ok struka vam al brate i meni je struka novinarstvo pa kad vidim ocajnog novinara ne stojim mu iza ledja i tapsem ga i ne kazem jeste kolega sta taj tebi tu ti si bre novinar i ti znas najbolje nego bi ga najradije u dupe sutnula da mi se pruzi prilika.

Sad vi prebacujete krivicu na obicne smrtnike koji se mesaju gde im nije mesto.
A obicans mrtnik ce vam reci da pametujete preko mere i niste sspremni da cujete sta mu treba.
I sta tako postizemo?
Tuk na luk, nit vi posla imate a mi se patimo sa stvarimo o kojima nemamo pojma.
Ajte malo sujetu spustite i dajte se prisetiti da i vama treba frizer, krojac, novinar...bas da vidism dal cete imati razumevanja za frizera kad vas osisa do glave jer je mislio da ce bas persu da vam stoji il novinara kad vas metne u novine jer smatra da ste drzavni neprijatelj neko mu rekao ....

ja jos nisam cula da neki moj kolega uzima 300% od vrednosti posla, cula jesam za neke bezobrazno visoke cene, ali toga ima svuda i to nije u vecini.
diskusija je sasvim na mestu, o ovome treba pricati, i bolje je pricati o tome nego samo kukati na majstore ili polumajstore.
ipak, ne treba generalizovati i svrstavati sve u isti kos jer je to uvreda za sve.

Forum postoji da bi se kukalo.
Da bi se razmenila misljenja i pozalilo na ono sto te muci.
Eventualno da dobijes savet , spasis se loseg majstora...
Ne vidim sto smeta kukanje?
Dal bi vam smetalo kukanje na zagoreo rucak koliko kukanje na majsotra?

Na temi smo o adaptaciji.
Na zalost uz adaptaciju dodje kukanje.
Sve dok ne dodje vreme da svako radi svoj posao kako treba i dolikuje.
To sam napisal u prvom postu danas.

I nemam nameru ovda da se preganjam u nameri da nadjem kompromis!
Imam svoj stav koji moze da izmeni samo dobro uradjen posao.
Kad to dobijem a za to pri tom ne budem opaucena po bankovnom racunu preko svake mere doci cu i reci ...svaka cast tom i tom odlicno uradjen posao i hvala.

Ti si na osnovu svog iskustva shvatila kako se "jedino" pravilno treba nastupiti u saniranju ili gradnji:D
Mozda si primetila da retko komentarisem na ovim temama, ne zato sto ne bih imao sta reci, vec zato sto sam vec dovoljno video sta i kako se radi u Srbiji i poznajem "sveznalost" naseg naroda.Previse sam dugo van nasih zbivanja i naucio sam da je cutanje zlato. Svako ko je PP-om imao pitanje, dobio je od mene odgovor prilagodjen nasim "uslovima". Proci ce jos puno vremena dok dobijemu kulturu gradnje. Naravno, moraju se zakoni i propisane norme dobiti kao baza za kvalitetni i strucni vid rada:neutral:
Nas narod ne shvata da je to nauka, prilicno komplikovana i slozena nauka, posebno primenom hemije u njoj i da svaka greska izvodjenja radova ima skupe i cesto nepopravljive posledice:sad2:

Shvata nas narod , shvata.
Al ovaj narod je toliko puta prevaren da ne veruje nikom.
Ni sebi ne veruje.
I kad donese odluku nije vise siguran dal je to dobro.
Vrzino kolo.
Nisu svi ovde mudrijasi gradnjo, ima ljudi koji nece da mudruju, znaju ko taj posao treba da obavi i zovu upomoc.
Ali onda dodje ali...
Sve sam rekla da se en ponavljam.

Nisu krivi majsotri sto je profesija u krizi, niti mi sto ne verujemo u majstore i sto posao nije obavljen kako treba, niko nije kriv a svi trpe.
To ti je kao da trazis odgovor sta je stariej kokoska ili jaje.
U srbiji pitati ko je kriv majstor ili onaj ko placa ....uzaludan posao.

Nego lepo aj da se resetujemo na nivou skolstva jos....na novou vrtica bre...pa da krenemo iznova.
Kako dolikuje.
Pa u tim okolnostima za jedno 20 godina nadam se poboljsanju kvaliteta i medjusobnom postovanju na relaciji majstor / klijent.

Meni nije jasno sto ste sujetni i branite profesiju iako ste svesni da nisu svi dizajneri i izvodjaci radova suvo zlato i prava stvar kakvim ih predstavljate.
Ok struka vam al brate i meni je struka novinarstvo pa kad vidim ocajnog novinara ne stojim mu iza ledja i tapsem ga i ne kazem jeste kolega sta taj tebi tu ti si bre novinar i ti znas najbolje nego bi ga najradije u dupe sutnula da mi se pruzi prilika.

Sad vi prebacujete krivicu na obicne smrtnike koji se mesaju gde im nije mesto.
A obicans mrtnik ce vam reci da pametujete preko mere i niste sspremni da cujete sta mu treba.
I sta tako postizemo?
Tuk na luk, nit vi posla imate a mi se patimo sa stvarimo o kojima nemamo pojma.
Ajte malo sujetu spustite i dajte se prisetiti da i vama treba frizer, krojac, novinar...bas da vidism dal cete imati razumevanja za frizera kad vas osisa do glave jer je mislio da ce bas persu da vam stoji il novinara kad vas metne u novine jer smatra da ste drzavni neprijatelj neko mu rekao ....

pa kad vec poredis profesije, zamisli da ja kao obican smrtnik krenem da pisem za neke novine, a recimo, ne razumem se u ekonomiju... ili kao gradjevinac krenem da shisham familiju jer je tako jeftinije a kevi je neki tamo frizer nekad sprzio krajeve. ili da krenem da... e to je negde vec isto.
i nije to nikakva sujeta, jednostavno smatram da nisi u pravu.

pa kad vec poredis profesije, zamisli da ja kao obican smrtnik krenem da pisem za neke novine, a recimo, ne razumem se u ekonomiju... ili kao gradjevinac krenem da shisham familiju jer je tako jeftinije a kevi je neki tamo frizer nekad sprzio krajeve. ili da krenem da... e to je negde vec isto.
i nije to nikakva sujeta, jednostavno smatram da nisi u pravu.

Mene je pre neki dan fenirao veterinar :confused: i lepo priznao ...rekao mi posto sam veterinar to kosta 350. Kod skolovanog frizera je 550.

Dakle : Ne ocekujem da se slazemo al nemoj da se ubedjujemo ko je u pravu.
Sasvim je ok da ti ostanes pri svom a ja pri svom stavu.
Samo nemoj da branis profesiju a znas i sama da ne cvetaju ruze u njoj.

Mene je pre neki dan fenirao veterinar :confused: i lepo priznao ...rekao mi posto sam veterinar to kosta 350. Kod skolovanog frizera je 550.

Dakle : Ne ocekujem da se slazemo al nemoj da se ubedjujemo ko je u pravu.
Sasvim je ok da ti ostanes pri svom a ja pri svom stavu.
Samo nemoj da branis profesiju a znas i sama da ne cvetaju ruze u njoj.

pa navedi mi profesiju u kojoj cvetaju ruze danas? novinarstvo - el to behu oni koji nas sa naslovnih strana bombarduju ko se kresnuo u vb umesto da se bave zivotnim temama?
ostajem pri stavu da gresis, a znam da nema sanse da to priznas, u redu je. samo ne znam zasto u pricu uvlacis taba? :confused: el i on postao arhitekta ili?

pa navedi mi profesiju u kojoj cvetaju ruze danas? novinarstvo - el to behu oni koji nas sa naslovnih strana bombarduju ko se kresnuo u vb umesto da se bave zivotnim temama?
ostajem pri stavu da gresis, a znam da nema sanse da to priznas, u redu je. samo ne znam zasto u pricu uvlacis taba? :confused: el i on postao arhitekta ili?

Jel da se samocitiram u prici o novinarstvu il ces sama da se odkotrljas gore da procitas? Onaj deo kad ja pisem o novinaru koji ne radi posao kako valja i sebi koja bi ga u dupe sutnula umesto da ga podrzim!

I kad si ti izgubila smisao za humor?
Jel to direktno u vezi sa pomenom admina ?
Peckanje istog suprotno je pravilniku al odlican nacin da proveris jel pojeo kokice ili jos zvace !

Jel da se samocitiram u prici o novinarstvu il ces sama da se odkotrljas gore da procitas? Onaj deo kad ja pisem o novinaru koji ne radi posao kako valja i sebi koja bi ga u dupe sutnula umesto da ga podrzim!

I kad si ti izgubila smisao za humor?
Jel to direktno u vezi sa pomenom admina ?
Peckanje istog suprotno je pravilniku al odlican nacin da proveris jel pojeo kokice ili jos zvace !

ne, ali bi bilo lepo da ne generalizujes moju profesiju kad to vec ne radis ni sa svojom :) a sto se taba tice, mislim da nema potrebe da pravim viceve, on ce se sam vec oglasiti kad pojede kokice :)

LJudi, sta vam je! Pravila struke su pravila struke i kraj price.
Druga je stvar ko koliko zna i postuje ta pravila.
pravilo 1. konsultovati samo ljude koje poznajemo, i uverili smo u njihovu strucnost. sustera ima more, kao u svakom poslu, i mogu da naprave nesagledivu stetu.
pravilo 2. uz duzno postovanje , kontrolisati majstore svaki dan. ako nemas pojma sta kontrolisati, platiti predradnika ili poslovodju, ili gradjevinskog inzinjera da ih kontrolise.
i usaglasava im dinamike..:)
pravilo 3. niko nije toliko bogat da uzima jeftine majstore..ako neko radi jeftino, znaci da je nikakav majstor..napravice vise stete nego koristi..

Back